Beszélni és beszélni Gárdos Péter fordító, nyelvtanár

 

Beszélni és beszélni  Gárdos Péter fordító, nyelvtanár

Miért is van az, hogy a mai fiatalok még mindig nem beszélnek idegen nyelveket?

Talán nem kezelik jól ezt a nyelvtanulást, egyrészt többet magyaráznak bele, mint ami. Másrészt az oktatás sem olyan, mint Nyugaton. Például a beszédközpontú oktatás Magyarországon még elég hiányos. Vannak olyan helyek, amelyek már így működnek, de nyelvet, élő nyelvet anyanyelvi tanártól kell tanulni, lehetőleg beszédcentrikus módon.

Vajon a magyarországi fordítóirodáknak azért megy jól, mert a hivatalos közegek sem beszélnek idegen nyelveket, vagy azért, mert megszokott, hogy formája legyen egy fordításnak?

Sokkal inkább azért, mert egy nagyon kicsi, nyitott országról beszélünk, amelynek elszigetelt nyelve van, amely alig sorolható be bármelyik nyelvcsaládba, ehhez jön hozzá a múltunk, hogy nagyon kevesen tanultak meg idegen nyelveket, már annyira, hogy használják is. nem alakult ki Magyarországon, hogy mondjuk egy nyelvet egy munkahelyen, akár egy baráti közösségben beszéljenek az emberek.

Ön szerint akkor, hogyan tanuljanak a fiatalok nyelveket?

Egyrészt nagyon hasznosak azok a könyvek, amelynek egyik oldala magyar, a másik meg idegen nyelvű, másrészt egy idegen nyelven, még ha alig beszéljük, kiszótárazni a szövegeket, akkor az ötödik alkalommal már megjegyezzük a szöveget. Harmadrészt pedig, filmeket nézzenek idegen nyelveken, ne szinkronizálva. ha már azt a filmet látta a saját nyelvén, akkor jobban össze tudja kapcsolni, amikor idegen nyelven nézi. Így érdemes nyelvet tanulni. Legelején kell a tankönyv, az alapokhoz, de pár hónap után így kell nyelvet tanulni!

Napjainkban nincsenek határok. Az emberek induljanak útnak és tudnak, ahogy tudnak?

Pontosan, beszélni kell, használni kell, nem szabad félni! Akinek az idegen nyelv az anyanyelve, az örül minden morzsának, amit saját nyelvén hall, pláne a franciák, tehát nem szabad félni.

Köszönöm a beszélgetést.
Az interjú az ATV július 27-i Hetiszakasz című adásának szerkesztett változata.

Breuer Péter