ÚJABB EGYEZTETÉS A KERÜLETI POLGÁRMESTER-JELÖLTEKRŐL

ÚJABB EGYEZTETÉS A KERÜLETI POLGÁRMESTER-JELÖLTEKRŐL

A Fidesz budapesti kerületi polgármesterjelöltjeiről tárgyalt szerdán a párt önkormányzati választási egyeztető bizottsága.

A testület végigtárgyalta a jelölteket, mind a 23 kerület esetében állást foglalt, amit a Fidesz alapszabályának megfelelően döntésre felterjeszt a párt országos választmánya elnökségének – mondta Fónagy János, a Fidesz budapesti elnöke a tanácskozásról az MTI érdeklődésére.

„Ez egy munkafolyamat, döntés még nincs” – közölte a politikus, aki ezért neveket nem kívánt mondani.
A Fidesz kerületi szervezetei az elmúlt napokban döntöttek arról, kit javasolnak polgármesterjelöltnek az őszi önkormányzati választáson. Ezt követte a mostani forduló, a kormánypárt fővárosi választmányának elnökségét is magába foglaló önkormányzati választási egyeztető bizottság állásfoglalása.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője kedden az MTI-nek azt mondta, hogy a párt július 3-ai országos választmányi ülésén véglegesíti a legfontosabb polgármesterjelölteket és a legfontosabb listákat.

Az önkormányzati választási rendszer múlt héten elfogadott átalakítása alapján a Fővárosi Közgyűlésben a főpolgármester mellett – az eddigi tisztán listás rendszer helyett – a 23 kerület polgármestere és a kompenzációs listáról bekerülő 9 képviselő lesz tag. A listára főpolgármester-jelöltek és polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet állítottak. A listáról a kerületek lakosságszáma alapján súlyozott arányban osztják ki a mandátumokat a vesztes polgármesterjelöltek között.

MTI-fidesz.hu-BPI.HU