Újabb harminc palesztint vett őrizetbe az izraeli hadsereg, összecsapások

Újabb harminc palesztint vett őrizetbe az izraeli hadsereg, összecsapások

Mintegy harminc palesztint vett őrizetbe csütörtökre virradóra az izraeli hadsereg, egy héttel három izraeli tizenéves  elrablása után, amit Izrael a Hamász radikális palesztin szervezet számlájára ír. Az egyik rajtaütésben izraeli katonák palesztin tüntetőkkel csaptak össze.

Az újabb letartóztatásokkal nagyjából kétszáznyolcvanra nőtt az őrizetbe vettek száma az izraeli tizenévesek múlt csütörtöki eltűnése óta. A hadsereg szóvivője szerint mintegy kétszázan közülük a Hamász radikális palesztin mozgalom aktivistái.

Az izraeli fegyveres erők már csaknem nyolcszáz épületet kutattak át, különösen nagy figyelmet szentelve a Hamász gazdasági és szociális szárnya, a Dava létesítményeinek, ahol a hadsereg szerint toboroznak, információkat terjesztenek és készpénzt gyűjtenek”. Az izraeli katonai rádió értesülései szerint egyebek mellett átkutatták a rámalláhi Bir Zeit egyetem egyik, a Hamászhoz kötődő diákszervezetének irodáit és intézményeit.

Hajnali két óra körül izraeli katonák hatoltak be a ciszjordániai Dzsenín városába, ahol mintegy kétszázan az utcára sereglettek, és házilag készített robbanóeszközökkel, lőfegyverekkel és kövekkel támadtak a fegyveres erők tagjaira, akik viszonozták a tüzet. Három embert őrizetbe vettek, köztük az Iszlám Dzsihád iszlamista szervezet két tagját.

A biztonságiak emberrablástól tartanak a három eltűnt fiú esetében, mert a legutolsó hír az volt a tizenéves ultraortodox fiatalokról, hogy csütörtök este hazaindultak jesivájukból (vallási iskolájukból), felkéredzkedtek egy személygépkocsira Gus Eción teleptömbnél, és Hebron környékéről még beszéltek családjukkal, majd megszűnt velük minden kapcsolat.

Az őrizetbe vettek közül Izrael sokat 2011-ben bocsátott szabadon Gilád Salit elrabolt izraeli katonáért cserébe. A tiszthelyettesért cserébe 1027 bebörtönzött palesztint engedtek el annak idején, és nagyobb részük  Ciszjordániába tért vissza. A szóban forgó palesztinok többsége kötődik a Hamászhoz, és Izrael azzal vádolja őket, hogy megszegték a fogolycserekor kötött izraeli-palesztin megállapodást. Salit kicserélése óta több szélsőséges arra biztatja a palesztinokat, hogy raboljanak el izraelieket, mert csak így lehet elérni a bebörtönzött palesztinok szabadon engedését.