Elindul a Mazsihisz saját emlékezés-sorozata

Elindul a Mazsihisz saját emlékezés-sorozata

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz és a BZSH ügyvezető igazgatója

 

Március 19-én kerül sor a Holocaust 70. évfordulójára rendezendő emléksorozat első rendezvényére. Mit lehet erről tudni?

 

Az esemény előtt két nappal tartunk egy nagyobb szabású sajtótájékoztatót, itt ismertetjük a 19-i megemlékezés részleteit. Annyit elmondhatok, hogy a Herzl téren, a Dohány utcai zsinagóga előtt kerül megrendezésre. Köszöntőt mond majd Heisler András, a Mazsihisz elnöke, majd két Holocaust túlélő emlékezik majd, végül pedig Karsai László történész szavait hallhatják a megjelentek. Végül az emlékezés köveit és virágait lehet majd elhelyezni a zsinagóga kerítésénél. Rossz idő esetén a megemlékezést bent tartjuk majd a templomban, ezért is kérünk mindenkit, hogy hozzon magával egy kipát, egy sapkát. Reméljük, hogy jó idő lesz, mert nagyobb tömegre számítunk, mint amennyi a zsinagógába befér. Felkészültek vagyunk, a szóróanyagokat készítjük, mindenre igyekszünk figyelni.

 

Igazgató Úr, akkor ezzel a rendezvénnyel indítja a Mazsihisz a 70. évforduló megemlékezéseit?

 

Igen, ez az első rendezvényünk, megemlékezünk a szomorú napról, a német megszállás kezdetéről, ami a budapesti zsidóság végét jelentette, még akkor is, ha a Vörös Hadsereg végül több 10 ezer embert szabadított fel, köztük engem is, hiszen én a Dob utcai gettóban voltam. A megemlékezésünk során az áldozatokra, az elpusztultakra emlékezünk, amelyre minden becsületes honfitársunkat várjuk.

 

Köszönöm a tájékoztatást.

 

Az interjú a 2014. március 7-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Breuer Péter