Humorba hengergetve

Humorba hengergetve

Masa Tamás, a Sabbathsong Klezmer Band vezetője a klezmerről, a zsidó humorról.

 

Hol lépnek fel a közeljövőben?

 

Hamarosan itt van Purim ünnepe, több fellépéssel is készülünk, többek között a Bethlen téri zsinagógában, de máshol is adunk koncertet. Az ünnep előtt a Játékszínben kerül bemutatásra a Humorba hengergetett klezmer című műsorunk, kabarénk. Ezt Garai Róberttel és Tarján Péterrel, Szabó Endrével és az immár 15 éves Sabbathsong Klezmer Band együttessel együtt nézheti a közönség. A zenekarunk története szorosan összekapcsolódik Raj Tamással, aki biztatott minket, a Zsoltárokat is az ő támogatásával jelentettük meg régen. Van másik arca is a zenekarnak, ezt láthatják a Játékszínben, mint magának a klezmer zenének is, van egy közel 24 dalból álló jiddis dalgyűjteményünk, amit jelenetek kötnek össze, a jiddis színházból származó anekdoták, viccek, Raj Tamás jiddis szógyűjteményéből vett humorosabb részletek, Vadnai László, Ungár Richárd jelenetei sok dallal, vidámsággal. Azt hiszem, aki eljön, az nem fog csalódni.

 

Az előadáson milyen zenék szerepelnek majd, klezmer muzsika, vagy inkább jiddis dalok?

 

Azért azt tudni kell, a klezmer zene – többek között – jiddis dalokra épül, meglesz majd az elegy, mint sok instrumentális muzsika, ami a klezmer alapja, de lesznek jiddis dalok is. A Sabbathsong repertoárja nagyrészt zsoltárokra, héber nyelven énekelt dalokra épül. Nemrég jelent meg egy cd lemezünk, Jeruzsálem, Te színarany címmel, ahol a jól ismert dalok magyarul, fordításban jelennek meg.

 

Van még másik arca is a zenekarnak?

 

Szerencsére igen, március végén, szintén a Játékszínben kerül bemutatásra Kabos Gyuláról szóló emlékestünket. Ez már kapcsolódik a Holocaust 70. évfordulójához, hiszen Kabos Gyula a zsidótörvények elől menekült el Magyarországról, 1939-ben, a II. zsidótörvény elfogadása után. Mi igyekszünk megjeleníteni őt előadásunk során, filmdalokkal, magánszámaival, jelenetekkel.

 

Köszönöm a beszélgetést.

 

Az interjú a 2014. március 7-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Breuer Péter