Zavarok lehetnek a hajléktalanok ellátásában

Zavarok lehetnek a hajléktalanok ellátásában a hivatalosan november elején kezdődő téli gondozási időszakban, ugyanis október végéig nem írták ki azt a pályázatot, amely kifejezetten a téli hidegben ellátandó feladatokhoz biztosít forrásokat a karitatív szervezeteknek – írta a Népszabadság kedden.

Ez elsősorban vidéken okozhat gondokat, a kisebb szervezeteknek ugyanis nincs tartalékuk, így támogatás híján el sem tudják indítani a fagyok idején sokszor életeket mentő krízisautókat, diszpécserszolgálatokat.

Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai igazgatója elmondta: a téli ellátással kapcsolatos speciális teendőkre a korábbi évekhez hasonlóan az idén is elkülönítettek egy keretet a költségvetésben, ebből a fővárosi szervezetek 160 millió, a 100-120 vidéki karitatív egyesület, alapítvány 170 millió forintra tarthatna igényt. A pályázatot azonban mindeddig nem írták ki, a késlekedés a szakember szerint érthetetlen. Megjegyezte, hogy a legtöbb vidéki szervezet kizárólag a pályázati pénzből látná el feladatait.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Népszabadság kérdéseire közölte: „A hajléktalanokat segítő utcai szolgálatok támogatásával együtt a kormány 2012-ben több mint 8,2 milliárd forintot fordít a hajléktalan emberek ellátására”. Jelezték azt is: „Az érintett szervezetek feladatuk ellátásához állami normatívát kapnak, pályázniuk nem kell. A hajléktalanok ellátását az Új Széchenyi Terv is több száz millió forintos pályázati lehetőséggel segíti.”