Drámai tudósításokban számoltak be a hírügynökségek a Sandy pusztításairól New Yorkban

Drámai tudósításokban számoltak be a hírügynökségek a Sandy pusztításairól New Yorkban, ahol – mint fogalmaztak – a hurrikánból lett poszt-trópusi ciklon közeledtével szinte mindenki rettegett.

 

ההוריקן כבר הוביל לביטול כמעט 10,000 טיסות במזרח ארה”ב וייתכן שתנועת המטוסים באזור תשותק כמעט לחלוטין למשך יומיים. גם חברת אל-על נאלצה לבטל שלוש טיסות לניו יורק – טיסות 001 ו-027 שהיו אמורות להמריא הלילה וטיסה 007 שהייתה אמורה לצאת בבוקר.

 

תשע מדינות בחוף המזרחי של ארה”ב הכריזו על מצב חירום לקראת הגעת הסופה, ובניו יורק בוטלו הלימודים, הופסקה

 

התחבורה הציבורית ונסגרו הבורסות. כ-400 אלף בני אדם פונו מבתיהם שנמצאים באזורים נמוכים אשר עלולים להיפגע על-ידי הסופה.

 

סנדי היכתה כבר בשבוע שעבר באיים הקריביים וגרמה למותם של 69 בני אדם. מה שיהפוך אותה לסופה יוצאת דופן בעוצמתה, הוא התלכדותה עם סופה חורפית מהמערב ואוויר ארקטי קר. החזאים צופים שהשילוב המפלצתי יביא לירידת 30 ס”מ של גשם, גאות שעלולה להיות קטלנית ורוחות שיתפרשו מאות קילומטרים ממוקד הסופה.

A hatalmas szélvihar és az özönvízként szakadó eső hétfő délutántól a város egyetlen negyedét sem kímélte. Egyaránt sújtotta a többnyire szegények lakta külső negyedeket, de Manhattan legelőkelőbb részeit is.

A Sandy – amely az évszázad egyik legnagyobb vihara lehet az Egyesült Államokban – mintegy 50 millió embert érinthet az a keleti partvidéken. Egyedül New Yorkban közel 400 ezer embernek kellett elhagynia házát vagy lakását, különösen a mélyebben fekvő területeken. A legtöbben rokonoknál vagy barátoknál kerestek szállást, sokan azonban elhagyták a várost.

Michael Bloomberg polgármester – aki sajtótájékoztatóján spanyolul is elismételte az általa mondottakat, hogy a város spanyol ajkú lakosaihoz is eljussanak a fontos hírek – szerint több mint négyezren szükségszállásokon nyertek elhelyezést, köztük sok a hajléktalan. Őket egyébként a rendőrség már a Sandy „beköszönte” előtt elirányította az utcákról. A kényszerszállásokat többnyire egyetemeken, kollégiumokban, iskolákban hozták létre. Lakóik közül sokan már napokkal korábban odaköltöztek.

Manhattan alsó részét helyi idő szerint elöntötte a víz, New York központja sötétbe borult. A hidak és az alagutak lezárása miatt a városrész gyakorlatilag elszigetelődött. A nagy erejű szél megrongált egy 90 szintes házat építő darut, egy többemeletes épület pedig részben összeomlott.

Késő estére a Sandy New Yorkban már halottakat is követelt.