Az Európai Unió és az EBESZ után aggodalmának adott hangot az ukrajnai parlamenti választások kapcsán az Egyesült Államok is.

Az Európai Unió és az EBESZ után aggodalmának adott hangot az ukrajnai parlamenti választások kapcsán az Egyesült Államok is.

A washingtoni külügyminisztérium helyi idő szerint hétfő este nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányt aggodalommal töltötte el a választások lebonyolítása. A külügyminisztérium szóvivője elismerte, hogy a vasárnapi szavazás békésen zajlott, azt számos hazai és nemzetközi megfigyelő ellenőrizte, ugyanakkor felhívta a figyelmet: Washington információi szerint a szavazás menetét, illetve a szavazatok csalások és különféle manipulációk kísérték.

A szóvivő úgy értékelte, hogy a vasárnapi választások visszalépést jelentettek a korábbi parlamenti-, illetve elnökválasztásokhoz viszonyítva. Ennek kapcsán utalt arra a jelentős különbségre, amely a hivatalos választási bizottság által közzétett előzetes eredmények, valamint az ellenzék által végzett szavazatszámlása között alakult ki, mégpedig – a hivatalos közlés szerint – a Viktor Janukovics elnök mögött álló kormánypárt havára.

Nem sokkal korábban hasonlóan foglalt állást az Európai Unió, valamint az EBESZ is, bírálva a parlamenti választásokon tapasztalt visszásságokat.