Rendkívüli állapotot hirdetett vasárnap a szudáni elnök a két Szudán határa mentén fekvő területeken.

Rendkívüli állapotot hirdetett vasárnap a szudáni elnök a két Szudán határa mentén fekvő területeken.

A szudáni médiaközpont tájékoztatása szerint Omar el-Besír rendelete Dél-Kordofán, Fehér-Nílus és Szinnar tartományokra vonatkozik. Más részletek a rendeletről egyelőre nem ismertek.

Közben Dél-Szudán arról tájékoztatta a világszervezetet, hogy kivonja rendőreit a vitatott hovatartozású Abyei régióból. Dél-Szudán ENSZ-küldöttsége levélben tudatta ezt szombaton a világszervezettel. Az erről szóló döntést aznap hozta meg a kormány Salva Kiir Mayardit államfő elnökletével.

A Reuters által idézett levélben Dél-Szudán elkötelezi magát a Szudánnal fennálló mindenfajta ellenségeskedés megszüntetése mellett. Közli, hogy ezekkel az intézkedésekkel meg kívánja erősíteni és demonstrálni a békés rendezés iránti tényleges elkötelezettségét.

Több mint kilenc hónappal Dél-Szudán függetlenné válása után továbbra is vita tárgyát képezi a két Szudán közötti határ, ahol március óta egyre szélesedik az erőszak. A vitatott régiók közül Abyei és Heglig mindkét fél számára jelentős vonzerővel bír, számos északi és déli vezető ott élő etnikumokból származik. Az 1800 kilométer hosszú határ menti területek egyötödét – termékeny, kőolajban vagy ásványokban gazdag területeket – Kartúm és Juba egyaránt magának követeli. A térség stratégiailag annál is fontosabb, mert a szétváláskor Szudán elvesztette kőolajkészletei háromnegyedét Dél-Szudán javára.