Az ellenzéki Munkáspárt kényelmes, 11 pontos előnnyel vezeti a népszerűségi listát:

Az utóbbi hetek belpolitikai és gazdasági megrázkódtatásai nyomán nyolcévi mélypontra süllyedt a liberálisokkal koalícióban kormányzó brit Konzervatív Párt támogatottsága.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi konzervatív lap megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás eredményei szerint a konzervatívokra jelenleg 29 százaléknyian voksolnának. A torykat támogatók aránya 2004 óta most első ízben süllyedt 30 százalék alá.

Az ellenzéki Munkáspárt kényelmes, 11 pontos előnnyel vezeti a népszerűségi listát: a vasárnap ismertetett felmérés szerint a brit baloldal legnagyobb parlamenti pártja a választók 40 százalékát tudhatja maga mögött.

A népszerűség hanyatlása meglehetősen rosszkor jött a brit konzervatívoknak, csütörtökön ugyanis részleges helyhatósági választásokat tartanak Angliában, Skóciában és Walesben, emellett Londonban polgármester-választás is lesz.

A Konzervatív Párt támogatottságának különösen nem tett jót a 2012-2013-as pénzügyi év nemrégiben beterjesztett költségvetése, amely több rendkívül népszerűtlen adóintézkedést is tartalmazott. Ezek közé tartozik a köznyelv által azonnal „granny tax” – „nagyiadó” – gúnynévre keresztelt szigorítás, amely szűkíti a nyugdíjaskorú munkavállalók adókedvezményeit.

Emellett komoly sokkot jelentett a kormány számára az is, hogy a statisztikai hivatal hét eleji bejelentése szerint a brit gazdaság technikailag ismét recesszióba került, miután teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévhez hasonlóan az idei első negyedévben is visszaesett, jóllehet elemzők előzetesen valamelyes növekedést vártak az idei első három hónapra.

Ráadásul a héten hallgatta meg a nagy-britanniai telefonlehallgatási botrányairól elhíresült Murdoch-sajtóbirodalom két legfőbb vezetőjét, Rupert Murdoch ausztrál-amerikai médiamágnást és fiát, James Murdochot a botrány kivizsgálására alakult bizottság. Különösen James Murdoch meghallgatása bizonyult kínosnak, mert ezen olyan utalások hangzottak el, hogy a Konzervatív Párt a brit Murdoch-lapok politikai támogatásáért cserébe a cég nagy-britanniai terjeszkedési terveinek segítését ígérte volna még ellenzékben és már kormányon is.

A The Sun, a brit Murdoch-sajtóportfolió legbefolyásosabb lapja néhány héttel a 2010-es parlamenti választások előtt közölte, hogy az általa addig támogatott Munkáspárt helyett a konzervatívok győzelmét pártolja. A toryk a választásokon nem szereztek ugyan abszolút többséget, de a Liberális Demokratákkal közösen koalíciós kormányt tudtak alakítani, ellenzékbe kényszerítve a 13 évvel korábban hatalomra került Munkáspártot.

David Cameron miniszterelnök a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy bármilyen alku lett volna a Konzervatív Párt és a Murdoch-cégcsoport között a médiabirodalom támogatásának elnyerése végett.