Legkevesebb 32 halottjuk volt az erőszakcselekményeknek szombaton Szíria-szerte

Legkevesebb 32 halottjuk volt az erőszakcselekményeknek szombaton Szíria-szerte: 22 civilt öltek meg a kormányerők, és tíz dezertőr vesztette életét a hadsereggel vívott harcokban – közölte vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A civilek különböző tartományokban estek áldozatul: nyolcan a középső Hamában és Homszban, hárman az északnyugati Idlíbben, a török határ közelében, négyen az északi Aleppóban, szintén négyen Damaszkusz körül és egy ember az északkeleti Rakában. A tíz dezertőr Damaszkusz régiójában esett el – tette hozzá a brit központú szervezet, amely szerint összecsapások voltak lázadók és katonák között a part menti Latakia közelében is.

A SANA hivatalos hírügynökség azt jelentette, hogy a reguláris csapatok visszaszorították „egy fegyveres terroristabanda beszivárgási kísérletét a tenger felől” Latakiába, s közölte, hogy katonák és „terroristák” meghaltak, illetve megsebesültek e harcokban. Rendfenntartó erők és „egy fegyveres terroristabanda” összecsapásáról számolt be a hírügynökség az északi Efrinből is, amelyben három katona és két „terrorista” vesztette életét.

Az országban lévő ENSZ-megfigyelők, akiknek a feladata a (törékeny) tűzszünet ellenőrzése, pénteken Homsz város ostromlott Haldíja negyedébe látogattak el – közölte a SANA. Jelenleg a küldeni szándékozott 300 fős csapat mintegy 15 főnyi előőrse tartózkodik az arab országban. Vasárnap délután érkezik oda a misszió parancsnoka, a norvég Robert Mood vezérőrnagy.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberjogi szervezet adatai szerint legkevesebb 362 ember vált az erőszak áldozatává Szíriában azóta, hogy április 16-án megkezdte munkáját az ENSZ-misszió első csoportja.