Nobel-békedíjasok tanácskoznak a NATO-csúcsra készülő Chicagóban

 Az Egyesült Államoknak meg kell találnia annak a módját, hogy vezető szerepet töltsön be a globális békében – jelentette ki hétfőn Chicagóban Jimmy Carter volt amerikai elnök a Nobel-békedíjasok első Észak-Amerikában megrendezett találkozóján.

A „szeles városban” összegyűlt 11 Nobel-békedíjas között ott van többek között Mihail Gorbacsov volt szovjet és Lech Walesa volt lengyel elnök, valamint a dalai láma is. A tanácskozást kevesebb mint egy hónappal azelőtt rendezték meg, hogy Barack Obama városa ad majd otthont a NATO csúcstalálkozójának.
„Emlékeztetni kell azokra az célokra, amelyek elérésére a Nobel-békedíjasok mindig törekedtek” – mondta Carter.
A béketalálkozó részvevői közös fórumokon és egyéni előadásokon szólalnak fel az Illinois-i és a Judson Egyetemen, a Field Múzeumben, a Chicagói Művészeti Intézetben és a Chicagói Szimfonikus Zenekar Hangversenytermében. A Nobel-békedíjasok, akiknek tiszteletére hétfő este Bill Clinton volt amerikai elnök ad díszvacsorát, a nap folyamán a város több mint egy tucatnyi iskoláját keresték fel.
A szerdáig tartó Beszélj hangosan, beszélj őszintén a szabadságért és a jogokért! elnevezésű rendezvényen Sean Penn amerikai színészt a 2012-es Békecsúcs-díjjal tüntetik ki a földrengés sújtotta Haiti érdekében tett erőfeszítéseiért. A Nobel-békedíjasok az elmúlt bő évtized során a világ más részein többször is találkoztak már hasonló keretek között.
„Amerikában sokat tettek a demokrácia előmozdítása érdekében. A törvények itt valóban meg tudják védeni az egyént. Tényleg nem akarom túldicsérni önöket” – hangoztatta Mihail Gorbacsov.
Az egykori szovjet vezető ugyanakkor rámutatott, hogy Amerikának továbbra is számos problémával kell szembenéznie és úgy vélekedett, hogy a vendéglátó ország rá akarja erőltetni a saját gazdasági modelljét a világra.
A NATO május 20-án és 21-én tartja chicagói csúcstalálkozóját. A város rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készül az eseményre, amely ellen várhatóan aktivisták ezrei fognak tiltakozni. Eredetileg néhány nappal korábban itt a tartották volna a G8-csoport csúcsát is, de az Obama-kormányzat úgy döntött, hogy annak helyszínét inkább a virginiai Camp Davidbe teszi át.