A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumban Barack Obama amerikai elnök

Az Egyesült Államok alapvető nemzeti érdeke és erkölcsi felelőssége, hogy elejét vegye az atrocitásoknak és a népirtásnak, ezért a Fehér Ház struktúráján belül létrehozta az Atrocitások Megakadályozásának Bizottságát – jelentette be hétfőn a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumban Barack Obama amerikai elnök.

A bizottság, amelyben a kormányzat több intézményének vezetői vesznek részt, az elnök közlése szerint hétfőn tartja meg első ülését, amelyen egyebek mellett jogvédő szervezetek képviselőivel konzultál majd. Obama bejelentette, hogy kormánya megerősíti az atrocitások megakadályozását célzó, már meglévő eszközeit és újakat hoz létre. Rámutatott, hogy az amerikai hírszerző szervezetek a fennállásuk óta először készítenek majd közös előrejelzést arról, hogy a világ mely pontján fenyeget tömeges kegyetlenkedés vagy népirtás.

Az amerikai pénzügyminisztérium minden lehetőséget fel fog használni annak megakadályozása érdekében, hogy a tömegek életét veszélyeztető rezsimek pénzhez jussanak. Az amerikai haderő doktrínájába és tervezési folyamatába be fogja emelni az atrocitások megelőzésének feladatát. A külügyminisztérium javítani fog azon a képességén, hogy válság idején diplomatákat és szakértőket mozgósítson. A USAID kormányzati segélyszervezet élenjáró műszaki cégek és szakemberek bevonásával olyan új technológiákat fog kidolgoztatni, amelyek segítségével gyorsan fény derülhet az emberi jogok megsértésére.

A terhek megosztása érdekében az Egyesült Államok más országokkal is együtt kíván működni, mert – mint az elnök fogalmazott – az atrocitások megelőzése globális felelősség. „Ez nem jelenti azt, hogy minden alkalommal katonai beavatkozást hajtunk végre, ha valahol igazságtalanság történik a világon. Erre nem vagyunk képesek és nem kell megtennünk. Ez azt jelenti, hogy számos olyan eszközünk van – diplomáciai és politikai, gazdasági és pénzügyi, hírszerzési, bűnüldözési, valamint a saját erkölcsi meggyőződésünk – , amely eszközök felhasználásával az elmúlt három év során, úgy hiszem – és tudom – számtalan emberi életet mentettünk meg” – mondta az amerikai elnök.

Obama Dél-Szudánt, valamint a Szudánhoz tartozó Darfúr, Abyei, Dél-Kordofán és Kék-Nílus tartományokat, Elefántcsontpartot, Líbiát, Közép-Afrikát és Boszniát említette meg mint olyan területeket, ahol a még nagyobb vérontást meg lehetett akadályozni, vagy az azért való felelősöket bíróság elé állították. „Mindent meg kell tennünk, hogy megelőzzük ezeket az atrocitásokat és hogy fellépjünk ellenük, mert a nemzeti szuverenitás sohasem jelent felhatalmazást arra, hogy valaki saját népét gyilkolja” – jelentette ki az elnök.

 

Obama beszédében a holokauszttal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a történelemben egyedülálló, és kiemelte, hogy soha sem szabad megismétlődnie. Rámutatott hogy a gyűlöletet minden formájában vissza kell utasítani, „beleértve az antiszemitizmust, amelynek nincs helye a civilizált világban”. Az elnök szerint a „soha többé” érdekében meg kell védeni a szabad népek és szabad országok, azon alapvető jogát, beleértve Izrael államét is, hogy békében és biztonságban éljenek. Obama emlékeztetett a varsói gettóban tett ígéretére, amelynek értelmében mindig ki fog állni Izrael mellett, és, mint mondta, ennek jegyében az Egyesült Államok mindig el fogja utasítani, ha valaki egyenlőségjelet próbál tenni a cionizmus és a rasszizmus közé.

Barack Obama bejelentette, hogy posztumusz Elnöki Szabadságéremmel tűnteti ki a katolikus Jan Karskit, a lengyel ellenállás tisztjét, aki a holokausztról beszámoló szemtanúk egyike volt. A Szabadságérem az Egyesült Államokban a legmagasabb, civileknek adományozható kitűntetés. Hétfői látogatása során az amerikai elnököt Elie Wiesel magyar származású béke-Nobel-díjas író kalauzolta körbe a Holokauszt Emlékmúzeumban.