Baku rövid úton cáfolta.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter cáfolta hétfőn, hogy országa jóváhagyást kapott volna az ellenséges Iránnal határos Azerbajdzsántól a volt szovjet köztársaság légitámaszpontjainak használatára.

„Az ilyen hírek a sci-fi világába tartoznak, és nem felelnek meg az igazságnak” – mondta a tárcavezető újságíróknak az azeri fővárosban, Bakuban.

Izrael attól tart, hogy Irán nukleáris programja valójában atomfegyver előállítását célozza. Védelmi minisztere a múlt héten azt mondta, hogy egy Irán elleni megelőző csapás továbbra is a lehetséges megoldások között szerepel, annak ellenére, hogy több mint egy évnyi szünet után újrakezdődtek a tárgyalások Teherán és a hatok csoportja (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között.

Az elmúlt időszakban számos találgatás jelent meg a nemzetközi médiában arról, hogy Izrael Azerbajdzsánt használná egy esetleges Irán elleni támadás kiinduló pontjául. A Foreign Policy című amerikai folyóiratnak márciusban washingtoni források azt nyilatkozták: az Egyesült Államok arra a következtetésre jutott, hogy Izraelnek nemrég felajánlották légibázisok használatát Irán északi határa mentén. Ezt azonban Baku rövid úton cáfolta.

„Ilyen sztorikat csak élénk fantáziával megáldott emberek írnak… A média egy csomó találgatást leközöl” – mondta hétfőn Liberman, megjegyezve ugyanakkor, hogy Ilham Aliyev azeri elnökkel folytatott bakui tárgyalásain a kétoldalú kapcsolatok mellett Iránról is szó volt.

„Kapcsolataink Azerbajdzsánnal a lehető legjobbak. Reménykeltőek és gyümölcsözőek” – fűzte hozzá.

A 9 milliós, többségében síita muzulmánok lakta, de szekuláris kormányzású Azerbajdzsán több mint 9 ezer zsidónak ad otthont, és baráti viszonyt ápol Izrael mellett az Egyesült Államokkal és Oroszországgal is.

A dél-kaukázusi ország olajat exportál Izraelbe, ahonnan fegyerrendszereket és más katonai eszközöket importál.

Iránnal, a nálánál sokkal nagyobb déli szomszéddal viszont az utóbbi hónapokban feszültté vált Azerbajdzsán viszonya. Teherán azzal vádolta Bakut, hogy segédkezet nyújtott az izraeli titkosszolgálatnak iráni atomtudósok megölésében.

Az azeri hatóságok márciusban letartóztattak néhány azeri és iráni állampolgárt, akiket nyugati érdekeltségek elleni támadások előkészítésével és iráni fegyverek Azerbajdzsánba csempészésével gyanúsítanak.