Törzsi villongások Líbiában

Törzsi villongások Líbiában: 3 nap alatt 70 halott

Kormányzati jelentések szerint az elmúlt három nap során 70 ember halt meg a törzsek összecsapásai miatt a dél-líbiai Sabha városában. Korábban a hatóságok úgy nyilatkoztak, hogy a tubu törzs és az arab törzsek közötti villongás enyhült és várhatóan szerdán már fegyverszünetet köthetnek. Erre azonban nem került sor – írja a brit Telegraph.
Abdelmadzsid Szejf al-Nasszer, Sebha város vezetője szerint „vannak még összecsapások, de már nem olyan intenzívek”. Al-Nasszer kedden lemondott a Nemzeti Átmeneti Bizottság vezető posztjáról tiltakozásul az erőszak ellen. A nemzeti hadsereg és az idősek tanácsa is próbálja helyreállítani a rendet Sabha városában.

A tubu törzstagok szerint a rivális arab törzsek „körbevették” őket és kora reggel óta bombázzák a települést. „A környéket minden oldalról körbevették. Minden arab törzs ellenünk van. Válogatás nélkül lőnek minket rakétákkal. Mészárlás folyik” – nyilatkozta Karima Dzaber, a sabhai repülőtér egyik alkalmazottja.

Issa Madzsid Manszúr, a tubu törzsfőnök korábban kijelentette, hogy törzsének 40 tagját gyilkolták meg, és azzal vádolta a líbiai hatóságokat, hogy katonai repülőket és páncélosokat vetettek be ellenük. Manszúr az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy népe ellen „etnikai tisztogatást” terveznek és elszakadással fenyegetett.

Ali al-Did, egy korábbi lázadó szerint az összecsapások a városközpontban robbantak ki, amikor a tubuk nem voltak hajlandóak átadni egyik emberüket a hatóságoknak, akit azzal vádoltak, hogy meggyilkolta a busszif törzs egyik tagját.

A tubuk oázisokban élő fekete farmerek, akiknek vannak kapcsolataik az országhatáron túl is. Dél-Líbiában élnek, Csád északi részén és Nigerben, és mindeddig nem léptek fel szeparációs követelésekkel. A tubuk a szaharai Kufra oázisban is részt vettek halálos összecsapásokban, ahol a különböző etnikai csoportok között patthelyzet alakult ki csempészet miatt.

atv.hu / The Telegraph/ bpi.hu