Szíriáról egyeztetnek Bagdadban

„Megteltek a menekülttáborok” Szíriáról egyeztetnek Bagdadban

Arab vezetők gyűltek össze Bagdadban egy nemzetközi értekezleten, hogy megtárgyalják az ENSZ által támogatott szíriai béketervet. Az ENSZ és az Arab Liga által felvázolt terv értelmében az ENSZ felügyelné a harcok felfüggesztését, valamint a csapatok kivonását a városokból, ahova a nemzetközi közösség humanitárius segítséget szállítana. Szíria elvileg a hét elején elfogadta a béketervet, de az erőszak tovább folytatódott – közben megteltek a törökországi menekülttáborok szíriai civilekkel.

 

 
Az ENSZ szerint becslése szerint már legalább 9 ezer civil életét vesztette a tavaly március óta zajló kormányellenes felkelések és a damaszkuszi hatóságok véres fellépése nyomán. Az Egyesült Államok arra sürgette az érintett országokat, hogy folytassák a nyomásgyakorlást Basár el-Asszad elnök kormányzatára.

Ban Kimun ENSZ főtitkár szintén arra sürgette Szíriát, hogy „azonnal hatállyal hajtsa végre vállalásait”. Az ENSZ feje szerint „nem lehet több időt pazarolni”. Az ENSZ főtitkár a közeljövőben világvezetőkkel fog egyeztetni arról, hogy miként veheti ki részét az ENSZ a béketerv megvalósításából.

Szkeptikus ellenzék, menekültek tömege

A szíriai ellenzék azonban szkeptikus a tervet illetően, amely szerint csak arra szolgál, hogy Asszad húzza az időt, és közben folytassa a megtorlásokat. Az ellenzéki fellegváraknak számító városokból közben tömegével menekülnek a civilek. Oly mértékben, hogy Törökországban megteltek a menekülttáborok. A török hatóságok ezért két új tábort kényszerültek felállítani. Ankara további menekültek érkezésére készül, amennyiben Szíriában folytatódik a polgárháború.

A vérengzés elől elfutott szíriai menekültek Törökországban.

Az Islahije menekülttábor néhány kilométerre található a török határtól, egyike azoknak a táboroknak, amelyet a török kormány állított fel, itt főként az elsőként elmenekült családok laknak. Egy másik telepen, közel az onkupinari határátkelőhelyhez, maradandóbb bódékat állítottak fel sátrak helyett, és itt helyezték el a 17 ezer főre becsült menekültek nagy részét.
„Ha valaki kimegy az utcára, bármi megtörténhet vele”

Az egyik menekült nő így számolt be megpróbáltatásairól: „Dzsizr Al-Sugúr-ból jöttem, a katonák meggyilkolták az embereket az otthonaikban, és megerőszakolták a nőket. Ha valaki kimegy az utcára, bármi megtörténhet vele.”

Apajdin falu mellet egy másik tábor is található, de ennek pontos helyét nem fedik fel a török hatóságok, mert ott húzta meg magát több volt szíriai főtiszt, akik Asszad hadseregéből dezertáltak. Jajladagi városa mellett a Voice Of America hírügynökség munkatársai interjút készítettek néhány fegyveressel az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg tagjai közül. Szerintük Asszad kegyetlen támadásokat intéz az északi tartomány városai ellen. „A helyzet egyre borzasztóbb. Asszad hadserege egyre csak támad. Folyamatosan támadják Idlib-et fegyvereik teljes arzenáljával. Nem csak a Szabad Szíriai Hadsereg tagjait, hanem nőket, gyerekeket és öregeket. Nem érdekli őket, hogy ők civilek.”

A török kormány szerint a menekült táborok már teljesen tele vannak és naponta több száz újabb menekült érkezik a határon.

atv.hu / BBC / Voice Of America