Az észak-karolinai Cape Lookoutban ért partot a hurrikán,több államban rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Partot ért Irene: tízezrek maradtak áram nélkül

Az észak-karolinai Cape Lookoutban ért partot a hurrikán, mely veszített ugyan erejéből, de így is 140 kilométer per órás sebességgel érkezett meg. A vihar a hétvégén várhatóan eléri Bostont és New Yorkot is, több államban rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Elérte a partokat szombat reggel az észak-karolinai Cape Lookoutban az Irene nevű hurrikán. Bár a vihart 2-esről 1-es kategóriájúvá minősítették le, így is 140 kilométer per órás sebességgel érte el az Egyesült Államokat, hatalmas vízáradatot zúdítva a szárazföldre- számolt be a CNN. Az állami információs hivatal tájékoztatása szerint több százezren maradtak áram nélkül szombat reggelre (csak a Progress Energy nevű cégnek 190 ezer fogyasztója maradt áram nélkül) és több, mint hétezer embert kellett Észak-Karolinában menedékhelyre szállítani. Az egyik óceánparti városból – melyet nem is érintett teljes egészében a hurrikán – beszámoltak róla, hogy egy hotelnek a homlokzatát elvitte a szél, a molót pedig elöntötte a víz, csakúgy, mint az alacsonyabban fekvő utcákat és telkeket. A hurrikán közben tovább folytatja útját az Egyesült Államok keleti partján, várhatóan érinti Bostont és New Yorkot is a hétvégén. Utóbbi város polgármestere szerint „őrültség” és „veszélyes”, ha valaki figyelmen kívül hagyja a veszélyt. Michael Bloomberg szerint Irene „életveszélyes” lehet a New York-iak számára.

New Yorkban az alacsonyabban fekvő városrészekben, például Manhattanben és Long Islanden több mint 250 ezer embert, a szomszédos New Jersey államban további 750 ezret érint a kitelepítés.

Elrendelték a New York-i földalatti – Amerika legnagyobb metróhálózata – bezárását is. Természeti katasztrófa veszélye miatt még sosem kellett ilyen intézkedéshez folyamodni a New York-i metró történetében. Hurrikánveszélyre figyelmeztető előrejelzést utoljára 20 éve adtak ki a keleti parti nagyvárosban. Szombaton magyar idő szerint este hat órától lezárják mind az öt New York-i és New York környéki repülőteret.

A hurrikán miatt egyébként hat államban (Delaware, Maryland, Virginia, New Jersey, New York, Észak-Karolina) rendeltek el rendkívüli állapotot. Több mint kétmillió embernek mondták a hatóságok az Egyesült Államok keleti partján, hogy az Irén hurrikán közeledte miatt átmenetileg hagyja el otthonát, és menjen biztonságosabb helyre.

A figyelmeztetés gyakorlatilag az egész keleti partot érinti, Észak-Karolinától egészen északon, a kanadai határnál fekvő Massachusetts államig. Ez a világ egyik legsűrűbben lakott övezete, nagyjából 65 millióan élnek itt. Pénteken a boltok még tele voltak, az emberek igyekeztek élelmiszert, vizet felhalmozni, sokan vettek zseblámpákat, generátorokat.

Mozgósították a Nemzeti Gárda több száz katonáját is. Amerikai légitársaságok pedig összesen legalább 6100 járatot töröltek hétfőig, ez több százezer utast érint. A hurrikánnal érkező viharos szél és heves eső elérheti többek között a washingtoni és a bostoni repülőteret is. A Lufthansa német légitársasági törölte összes szombati és vasárnapi New Yorkba tartó és onnan induló járatát a hurrikán miatt – jelentették be Berlinben szombaton.

Ugyanez érvényes vasárnapra Bostonra és Philadelphiára. Frankfurt, München és Düsseldorf német városokból szombaton összesen hét repülőgép indult volna a Kennedy repülőtérre, illetve Newarkra, és hét indult volna ebből a két légikikötőből Németország irányába. Szombat déltől (16 óra GMT) azonban a nagy keleti metropolis repülőtereit minden érkező gép elől lezárják. Vasárnap 11 Németországból indulni hivatott Lufthansa-gépet sújt az intézkedés.

Barack Obama amerikai elnök egy nappal lerövidíti vakációját, és visszatér Washingtonba a Massachusetts partjainál fekvő Martha’s Vineyard szigetről. Az elnök pénteken figyelmeztette a lakosságot, hogy „történelmi hurrikánra” számíthatnak. „Ne várjanak, ne késlekedjenek. Mindannyiunknak komolyan kell vennünk ezt a vihart”!- jelentette ki Obama.

Az Irén hurrikán előzőleg végigvonult a Karib-tenger térségén, több százmillió dolláros kárt okozott Puerto Ricóban, a Dominikai Köztársaságban és a Bahama-szigeteken. Hárman életüket vesztették az ítéletidőben. Egyes becslések szerint a hurrikán több mint tízmilliárd dollárnyi kárt is okozhat az Egyesült Államok keleti partján. 2005-ben a Katrina hurrikán, amelynek következtében víz alá került New Orleans nagy része, 80 milliárd dolláros kárt okozott.

bpi.hu/atv.hu / CNN / BBC / MTI