„Tiszta terror – ingyen cuccok” – mi hajtja a fosztogató tömeget?

Folytatta Angliában a pusztítást az álarcos és kapucnis tömeg – London után vidéken is megjelentek a gyújtogató, fosztogató csoportok. Egy kisvárosban teherautóval akartak betörni egy postahivatalba, máshol egy rendőrségi épületet próbáltak meg felgyújtani. A brit sajtó nagy része szerint olyan bűnözőkről van szó, akik kaptak az alkalmon, hogy materiális javakhoz – új ruhához, cipőhöz, LCD tévéhez – jussanak. A Washington Post egy kör-SMS-t idéz, amelyben terrorra szólítják fel a tömeget ismeretlen szervezők, a CNN brit tudósok véleményét kérdezte.

  Nincs mentség az egyre kiterjedtebb zavargásokra – legalábbis így vélték a brit lapok, amelyek közül egyesek az internetes közösségi oldalak szerepére hívták fel a figyelmet, míg mások a hatóságok határozott fellépését sürgették. A CNN-nek nyilatkozó brit akadémikusok azonban igyekeztek árnyaltabb képet festeni a helyzetről: úgy vélik, hogy komplex motivációk – gazdasági és szociális feszültségek – vezették az utcára az embereket. Erre lehet bizonyíték – érveltek – hogy a zavargások harmadik napján már különböző etnikai háttérből jövő emberek, idősek és fiatalok is megjelentek – sőt a fosztogatásokban férfiak és nők egyaránt részt vettek.

Paul Bagguley, a Leeds Egyetem szociológusa szerint a kiváltó okok különbözhetnek, de a zavargás jellege hasonlít a korábbi hasonló eseményekre. „A rendőrséggel elsősorban a fiatal férfiak csaptak össze, míg a fosztogatásban már mindkét nem képviseltette magát” – mondta az egyetemi oktató. Hozzátette: az események szereplői többnyire szegény háttérből érkeztek, ezért a múlt heti halálos lövöldözésnek vélhetően csak a zavargások elején volt jelentősége, hosszú távon azonban a gazdasági válság lehetett az, amely felgyújtotta a lángokat.

„Nincs munkájuk, de kell a reklámban látható termék”

„Úgy vélem, hogy a munkanélküli, vagy alacsony jövedelemmel rendelkező emberek vettek részt a zavargásokban. Olyanok, akik folyamatosan látják a hirdetéseket és az áruval megrakott boltokat, de nem engedhetik meg maguknak, hogy vásároljanak” – véli Bagguley.

John Pitts, a Bedfordshire Egyetem kriminológusa szerint az utóbbi idők megszorító intézkedései és a közszférában történt leépítések is komoly szerepet játszhattak a zavargások kitörésében. „Úgy vélem, hogy egyre nagyobb csalódottság uralkodik el bizonyos kerületekben, amely egyáltalán nem mentség, de valamennyire magyarázza a jelenséget” – véli a kriminológus.

SMS kultúra és „tiszta terror”

A Washington Post szerint azonban bármi is legyen az oka a zavargásoknak, egy dolog biztos: van egy elkeseredett réteg a brit társadalomban, melynek tagjai az új technikai megoldások révén – SMS, internet, közösségi oldalak – olyan szoros kapcsolatban állnak egymással, amire korábban nem volt példa. Egy BlackBerry üzenetben például – amely egész Londont bejárta – arra sürgetett a zavargások egyik szervezője, hogy a tömeg vonuljon a híres Oxford Circus bevásárló utcába: „Mindenki engedje szabadjára indulatait, gyertek londoniak és a többiek! Tiszta terror és őrület, plusz ingyen cuccok. Csak törjétek be a boltok ablakaik, és vigyétek, ami tetszik!”

Apolitikus, vak gyűlölet

A CNN-nek nyilatkozó akadémikusoknak azonban ellentmond az, hogy a brit erőszakhullám jelentősen különbözik a politikailag motivált tüntetésektől, azoktól a gazdasági nehézségek miatt kirobbant tömeges demonstrációktól, melyek például Görögországot és Spanyolországot rázzák. A Washington Post szerint Nagy-Britanniában vak gyűlölet jelent meg az utcákon, amelynek nincsen politikai színezete és teljesen önző célok motiválják. A fosztogatók történelmi kincsekkel kereskedő üzleteket, egy Sony áruházat, valamint apró, családi vegyesboltokat semmisítettek meg. Felgyújtották az idősek motoros kerekes székeit, valamint a gazdagabbak autóit. Egy maszkos csoport betört a Notting Hill étterembe, hogy kirabolja a vendégeket – az étterem alkalmazottai sodrófával vették fel velük a harcot. De voltak olyan csoportok is, akik egymást kezdték el verni. Köztéri kamerák pedig többek között rögzítettek egy olyan súlyosan megsebesült fiatalembert, aki félig eszméletlen állapotban próbált talpra állni hétfő este Kelet-Londonban, az erőszak kellős közepén. Egy csoport fosztogató megállt, hogy megkérdezze, minden rendben van-e, majd egyikőjük kinyitotta a sebesült férfi hátizsákját, és – miközben az áldozat tehetetlenül nézte – kirabolta.

„Mizu?” – kérdezték, majd kirabolták a félig eszméletlen fiút.

Kedden este viszonylag nyugodtnak mutatkozott a brit főváros, Manchesterre és Birminghamre azonban átterjedtek a zavargások, ki kellett vezényelni a rohamrendőröket. Nottinghamshire hatóságai is zavargásokról számoltak be, itt, a rendőrség szerint egy 30-40 fős tömeg Molotov koktélokkal támadt a rendőrségre. Liverpoolban pedig több városrészt le kellett zárni, miután egy ismeretlen teherautóval akart begázolni egy postahivatalba.

atv.hu/kulfold/20110810_tiszta_terror_ingyen_cuccok_mi_hajtja_a_fosztogato_tomeget

Molnár László, atv.hu / CNN / Washington Post/bpi.hu/