Medián: Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus

A biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP-re 51 százalék, az MSZP-re pedig 25 százalék szavazna. Egy hónappal korábban a kormánypártokra 53, a legnagyobb ellenzéki pártra 24 százalék szavazott volna – derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet júliusban végzett felméréséből. A legnépszerűbb politikus továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök.

A Fidesz szimpatizánsai közül 55, a szocialisták 60, míg a jobbikos szimpatizánsok közül 61 százalék vallotta magát „biztos” szavazónak. A felmérés rámutat, hogy a választani tudó „biztos” szavazók körében a kormánypártiak aránya (a teljes népességben mért emelkedés ellenére) 51 százalékra csökkent. A teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága 35 százalék, az MSZP-é 16, a Jobbiké 9, az LMP-é pedig 4 százalék. E mellett a teljes lakosság 33 százaléka nem szavazna.

A kormányoldal és az ellenzék támogatottságának különbsége ebben a körben már csak 5 százalékpont, holott a kormánypárti fölény januárban még 34 százalékpontra rúgott. A Medián által júliusban végzett felmérésből az is kiderül, hogy az ezt megelőző hónaphoz képest javult a kormány munkájának megítélése.

A politikusok ismertségét és népszerűségét illetően továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök áll az élen. Őt követi Schmitt Pál, Pokorni Zoltán és Kósa Lajos. Ami az ellenzéket illeti, Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke és országgyűlési frakciójának vezetője a piackutató intézet által közölt, 20 legismertebb, vezető beosztású politikust felvonultató listán csak az utolsó helyek egyikét tudta elfoglalni.