Még a kukások is sztrájkolnak a növekvő ingatlanárak ellen Izraelben

 Egy izraeli tisztségviselő az AFP francia hírügynökséggel közölte: mintegy 150 ezer önkormányzati dolgozó kezdett szolidaritási sztrájkot hétfőn az Izraelben, csatlakozva a növekvő ingatlanárak miatt kialakult társadalmi elégedetlenségi hullámhoz.

„Egynapos sztrájkot hirdettünk. A polgármesteri hivatalok zárva tartanak ma, a kukások pedig nem ürítették ki a szeméttárolókat” – nyilatkozott Slómó Buhbut, a helyi hatóságok szakszervezetének elnöke.

„Miközben az önkormányzatokat és a helyi hatóságokat képviseljük, egyetértünk a lakossággal, és nem állhatunk karba tett kézzel, amikor mindenki a társadalmi igazságosság érvényesüléséért tüntet – tette hozzá. – Ha a kormány nem tesz semmit, nem zárkózunk el attól a lehetőségtől, hogy a következő napokban további támogató akciókat tartsunk.”

Nem csak az önkormányzati dolgozók tartanak sztrájkot hétfőn Izraelben: a Facebook közösségi portálon közzétett egyik sztrájkfelhívásra csaknem 24 ezer dolgozó jelentkezett, de a sajtó azt nem tudta felmérni, hányan maradtak valóban otthon.

A lakásárak rendkívül gyors emelkedése ellen tüntetők július közepén szó szerint tábort vertek – több száz sátrat állítottak fel – Tel-Aviv egyik előkelő negyedének sugárútján. Az egyes felmérések szerint az izraeli lakosság több mint 80 százalékának támogatását élvező mozgalom már más városokban is elkezdte kifejteni a tevékenységét.

Szombaton például a fővárosban és más településeken összesen mintegy 150 ezer tüntető vonult az utcára, míg két nappal előtte baloldali aktivisták tucatjai a tel-avivi tőzsde tetejére másztak fel, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.