Szeretik a magyar kultúra minden ágát

Folytatódik a sárospataki folyamat


„Oroszországban szeretik a magyar kultúra minden ágát” – jelentette ki Alekszandr Alekszejevics Avgyejev orosz kulturális miniszter, aki Hiller István oktatási és kulturális miniszter meghívására érkezett hazánkba. A két miniszter magyar-orosz kulturális programokról és nagyszabású közös kulturális projektekről tárgyalt .

 

Hiller István szakminiszter a tárgyalás végén elmondta, hogy 2009 első felében Sárospataki disputa címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetést orosz és magyar értelmiségiek részvételével. A párbeszéd témája a kultúra és gazdaság, a kultúra és állam, valamint a kultúra és finanszírozás kapcsolata lesz.

Hiller István arról is beszámolt, hogy az Oroszországban 2009-ben megrendezendő magyar filmhéten az új magyar rendezőgeneráció filmjeit mutatják be, továbbá a magyarországi filmiparba való befektetési lehetőségekről is tájékoztatják az orosz partnereket.

A tárca vezetőjének tájékoztatása szerint 2009 első felében a Magyar Nemzeti Múzeumban „A szkíták kincsei” címmel rendeznek nagykiállítást, amelyen számos Oroszországból érkező tárgyat is meg lehet majd tekinteni. Ugyanebben az évben egy reprezentatív magyar kiállítást is szerveznek majd Oroszországban, több magyar múzeum közreműködésével. A tárlaton régi mesterek remekműveit tekintheti majd meg az orosz közönség.

Hiller István bejelentette, hogy a tervek szerint 2010-ben Budapesten az orosz múzeumok impresszionista alkotásaiból nyílik majd nagyszabású kiállítás várhatóan a Szépművészeti Múzeumban.

Alekszandr Alekszejevics Avgyejev orosz kulturális miniszter úgy fogalmazott, „szeretnénk folytatni a sárospataki folyamatot, amely Vlagyimir Putyin, Oroszország volt államfőjének, jelenlegi miniszterelnökének gesztusával vette kezdetét, most pedig – mint hangsúlyozta – az értelmiség párbeszédére készülünk”.


    Alekszandr Avgyejev az MTI kérdésére ezekről a „meghatározó témákról” szólva úgy fogalmazott: lényegében másodlagos, de nagyon fontos technikai kérdésekről van szó, amelyek a műkincsek biztosítását, biztonságát, immunitását, fizikai megőrzését érintik.
    Ezzel kapcsolatban a magyar miniszter utalt arra, hogy a kiállításokon bemutatandó orosz kultúrkincsekre a Magyar Köztársaság  állami garanciát, a kormány száz százalékos értékgaranciát vállal. A magyar fél vállalja továbbá, hogy amíg ezek a kincsek Magyarországon lesznek, senki semmiféle követeléssel nem léphet fel velük kapcsolatban.
    Az MTI további kérdésére, hogy szerepelt-e a tárgyalások napirendjén a II. világháború után Oroszországba került magyar műkincsek kérdése, Alekszej Avgyejev diplomatikusan úgy válaszolt: gyümölcsözően tárgyaltak minden, a kulturális egyezményeket és együttműködést érintő kérdésről.
    Hiller István azt hangoztatta, hogy a magyar-orosz kapcsolatok egészében fontos szerepe van a kultúrának, és azt a két kormány is így látja.