Az Alexandroni Dandár két tartalékos katonája súlyosan megsérült tegnap a Gázavárosban zajló harcokban, jelentette az Izraeli Védelmi Erők este

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.07.11.A Patrióták Európáért európai parlamenti (EP-) frakciója megakadályozhatja az illegális migrációt érintő negatív intézkedések megszületését – mondta Bakondi György.

Budapest az Európai Unió versenyképességét igyekszik fejleszteni az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége idején – mondta Bóka János.

Az Alexandroni Dandár két tartalékos katonája súlyosan megsérült tegnap a Gázavárosban zajló harcokban, jelentette az Izraeli Védelmi Erők este.

Az orosz támadást követően Izrael felajánlotta, hogy egy közép-izraeli kórház fogadja a rákos ukrán gyermekeket.

Belföldi hírek:

A Patrióták Európáért európai parlamenti (EP-) frakciójának megalakulásával olyan politikai erő jött létre, amely megakadályozhatja az illegális migrációt érintő negatív intézkedések megszületését – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György hozzátette, hogy az új frakció fellép a mezőgazdasági termelőket sújtó intézkedések és a versenyképességet negatív irányba befolyásoló európai intézkedések ellen is. Emlékeztetett arra: a nemzeti konzervatív, patrióta erők előretörése a júniusi EP-választáson azt mutatta, hogy változott az illegális migráció megítélése az európai országokban. Ennek oka szerinte a többi között az, hogy egyre több az illegális migrációhoz köthető köztörvényes bűncselekmény, terrorcselekmény, rendőrök és nők elleni erőszak. Bakondi György azt mondta, egyre inkább látható az illegális migráció mögött meghúzódó terv, a politikai és ideológiai célok. Példaként említette, hogy Németországban az illegálisan érkezett migránsok már három év alatt megszerezhetik a német állampolgárságot és ezzel szavazati jogot kapnak.

Budapest az Európai Unió versenyképességét igyekszik fejleszteni az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége idején – mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter Brüsszelben. Sajtótájékoztatóján a miniszter vázolta a júliusban Magyarországon tartandó informális miniszteri megbeszélések ütemtervét Ezek célja, mint mondta, az EU versenyképességének és politikai irányának formálása. Bóka János emellett kitért több, a magyar kormány világpolitikai ügyekben kialakított álláspontjára, a többi között az ukrajnai konfliktusra is, amellyel kapcsolatban leszögezte: Magyarország célja továbbra is a konfliktus lezárása és a hosszú távú béke.

Az elmúlt négy évben minden gyilkos rendőrkézre került Magyarországon – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Egerben. Rétvári Bence kiemelte: az emberölés az a bűncselekmény, amellyel szemben a legfontosabb a lehető legszigorúbban fellépni, hiszen az emberi élet a legjelentősebb védendő érték. Ezért az erőszakos bűncselekmények elkövetőivel szemben Magyarország büntető jogszabályai különösen szigorúan lépnek fel, a hazai Büntető Törvénykönyv Európa legszigorúbb törvénye ebből a szempontból – tette hozzá. Példaként említette a „három csapás törvényt”. A jogszabályok szigora mellett ugyanakkor fontos elrettentő eszköz a felderítés hatékonysága is – húzta alá. Megjegyezte: akik embert ölnek, azokat kivétel nélkül el kell fogni és ez az elmúlt 4 évben maradéktalanul teljesült, így Magyarországon az emberek biztonságban érezhetik magukat.

Külföldi hírek:

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerint az izraeli hadsereg (IDF) megölte vagy megsebesítette az Hamász iszlamista terrorszervezet fegyvereseinek hatvan százalékát a Gázai övezetben. A miniszter január végén azt közölte, hogy a Gázai övezetben a Hamász terroristáinak legalább fele már meghalt vagy megsebesült. „Felszámoltuk a Hamász huszonnégy zászlóalját, vagy túlnyomó többségüket” – hangsúlyozta Galant az izraeli parlamentben. Az IDF parancsnokai szerint a Hamász zászlóaljai, mint katonai alakulatok valóban megszűntek – vagyis az iszlamista seregnek nincs lehetősége nagy és szervezett támadást indítani az IDF erői ellen több tucat, vagy több száz harcossal, vagy átlépni a határon a szomszédos izraeli településekre. Ennek hiányában a Hamász fő tevékenysége jelenleg a kis csoportos vagy egyéni harc az izraeli katonák ellen, a zászlóaljak helyreállítása azokon a helyeken, ahonnan az IDF kivonult, és a polgári kormányzás megújítása Gáza kétmillió lakosa felett. Galant a kneszetben megerősítette a keddi bejelentést, miszerint egy hónap múlva megkezdik az ultraortodoxok behívását a hadseregbe.

Az Alexandroni Dandár két tartalékos katonája súlyosan megsérült tegnap a Gázavárosban zajló harcokban, jelentette az Izraeli Védelmi Erők este. Kórházba szállították őket, családjaikat értesítették. A folyamatban lévő vizsgálat szerint sebesülésüket robbanószerkezet okozta. Az izraeli hadsereg vezetője, Herci Halevi altábornagy szerint Izrael különböző módon gyakorol katonai nyomást a Hamászra a Gázai övezetben. ,,Különféle formában gyakorolunk katonai nyomást. Amit Rafahban tesznek, az különbözik attól, amit itt csinálnak” – mondta a hadsereg által este közzétett felvételen, mely az előző nap készült, amikor Halevi a 99. hadosztály tisztjeivel találkozott Gázavárosban, egy új hadművelet közepette. ,,Amit itt csináltok, az különbözik attól, ami jelenleg Szedzsaijjában történik, vagy a [Netzarim] folyosó vagy a határ menti biztonsági terület küldetésétől” – mondta Halevi. „A közös nevező a különböző helyszínek között… az elszántság… Nincs egyhelyben mozgás vagy megállás, fontos eredményeket értek el nap mint nap” – mondta Halevi a tiszteknek.

A kneszet ülése közben az épület előtt az október 7-én az övezetbe hurcoltak családtagjai magukat ketrecbe zárva követelték a túszalku és a tűzszünet aláírását, szeretteik kiszabadítását. „Lépj be te is a ketrecekbe, és érezd, miként érzik magukat az elraboltjaink. Nem bírják tovább, haldokolnak” – kérte a politikusoktól az egyik túsz testvére. Az ellenzéki Van Jövő párt egyik képviselője felhívását követve csatlakozott hozzá. „Felszólítjuk a miniszterelnököt, hogy jusson egyezségre a lehető leggyorsabban, és hozza vissza azokat, akiket még lehet” – kérték a hozzátartozók. Közben az IDF arra szólította fel az övezet északi részén fekvő Gázaváros összes lakóját, hogy vándoroljanak délre, Deir al-Balah területére, mert hadműveleteket folytatnak a városban. Az IDF szóvivői szerdán újabb, 21 éves izraeli kommandós katona halálát jelentették be, aki kedden az övezet közepén esett el tűzharcban. Ezzel 327-re emelkedett a gázai szárazföldi harcokban tavaly október óta elesett izraeli katonák száma.

,,Pozitív momentumban vagyunk, és mindent meg kell tennünk, hogy kihasználjuk ezt. Jelenleg lehetőség van arra, hogy megállapodást kössünk, és lehet, hogy ez nem fog megismétlődni” – nyilatkozta egy vezető izraeli tisztviselő a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti tárgyalásokkal kapcsolatban. Egy izraeli tárgyaló küldöttség, David Barnea Moszad-igazgató vezetésével szerdán Katarba indult, hogy részt vegyen egy négyoldalú csúcstalálkozón. Katarban Barneához csatlakozik a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója, Ronen Bar és Nitzan Alon tartalékos vezérőrnagy. Találkoznak William Burns CIA-igazgatóval, Mohammed Al Thani katari miniszterelnökkel és az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbász Kamellel.

Az orosz támadást követően Izrael felajánlotta, hogy egy közép-izraeli kórház fogadja a rákos ukrán gyermekeket. Izrael arról tájékoztatta Ukrajnát, hogy kész befogadni a rákos ukrán gyermekeket, miután Oroszország kedden lebombázta a kijevi Okhmatdyt kórházat, ahol kezelték őket. Ha a gyerekek Izraelbe érkeznek, akkor a Sheba Medical Centerben fogadják őket. Az Izraelbe átszállítandó gyermekek pontos számát még nem határozták meg, ez az egészségügyi állapotuktól és a diagnózistól függ. Az ajánlatot Izrael ukrajnai nagykövete, Michael Brodsky közvetítette az ukránok felé. „A nagykövetség régóta együttműködik az érintett kórházzal” – mondta Brodsky szerdán. „A háború kezdetén több ott kórházban fekvő, onkológiai betegségben szenvedő gyermeket evakuáltak Izraelbe kezelésre. Köszönöm a Sheba Medical Center segítő szándékát. Izrael arról híres, hogy nagy szíve van, és mi mindent megteszünk, hogy ezt a hírnevet megőrizzük”.„A nagykövetség vizsgálja annak lehetőségét, hogy segítséget nyújtson a súlyosan megrongálódott kórház helyreállításában”– tette hozzá Brodsky.

Joe Biden azt mondta, hogy az Egyesült Államok, Németországgal, Olaszországgal, Hollandiával és Romániával együtt szállítja majd a Patriot rendszereket Ukrajnának. Mindezt abban a beszédében jelentette be, amelyben a NATO vezetőit köszöntötte Washingtonban – jelentette a BBC. Az elnök rövid, de kemény hangú üdvözlőjében egyebek közt azt hangoztatta, hogy a NATO „hatalmasabb, mint valaha”. Azt is mondta, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háború fordulóponthoz érkezett. A BBC megjegyzi: az elnök mindössze két nappal azután jelentette be az újabb légvédelmi rendszerek szállítását, hogy Kijevben, egy orosz rakéta, romba döntötte Ukrajna legnagyobb gyermekkórházat.

Eljött az ideje annak, hogy a NATO nagyobb szerepet vállaljon az Ukrajnára vonatkozó békemisszióban és a jelentőségteljes tárgyalások megkezdésében – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a magyar parlamenti delegáció vezetője Washingtonban a NATO parlamenti csúcstalálkozón. A magyar országgyűlési képviselő beszámolt arról, hogy beszédében ismertette a magyar álláspontot, ami tűzszünetről és békéről szól, hiszen a háború egyre súlyosabb áldozatokkal jár. Elítélte a kijevi kórház elleni támadást, és hangsúlyozta, hogy Magyarország minden humanitárius segítséget megad Ukrajnának. A NATO-tagországok parlamenti küldöttségei előtt is beszámolt arról, hogy Magyarország nem vesz részt a NATO ukrajnai koordinációs missziójában, amihez garanciákat kapott a jelenlegi és leendő főtitkártól is. A KDNP frakcióvezető-helyettese összehangolt cselekvést mondott szükségesnek a világban látható biztonsági kihívások, mint a háborúk, a terrorizmus és az illegális migráció kezelésére.

A srebrenicai népirtás a modern európai történelem egyik legsötétebb pillanata volt, a megbékéléshez közösen kell hidakat építeni – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos a mészárlás évfordulójára szerdán kiadott közös nyilatkozatban. A július 11-i évfordulóhoz igazítva közzétett nyilatkozatban hangsúlyozták: kötelesség tisztelettel adózni annak a több mint 8300 fiúnak és férfinak az emléke előtt, akiket 29 évvel ezelőtt gyilkoltak meg a bosznia-hercegovinai Srebrenica körüli hegyekben. „Felszólítjuk a vezetőket, hogy utasítsák el a megosztó retorikát, cselekedjenek igazsággal és bizalommal, valamint éljenek a párbeszéd és a jog eszközeivel” – fogalmaztak.

Időjárás:

Ma mindenütt főképp változóan felhős-napos időre készülhetünk.

Este többfelé megélénkülhet az északi szél.

A hőmérséklet jellemzően 37 – 40 fok körül alakul.

A hétvégén egy kisebb hidegfront hozhat enyhülést.

Vasárnap ismét hőségre készülhetünk.

A hőmérséklet jellemző átlaga reggel 19 – 25, délután 32 – 41 fok körül alakul.