A tengeralattjáró-üggyel foglalkozó izraeli vizsgálóbizottság hétfőn figyelmeztető levelet küldött Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.25.Az Európai Uniónak (EU) mindenekelőtt Európa békéjét és biztonságát kell szavatolnia – jelentette ki Bóka János.

Megérkeztek az első vakációzók a nyári balatoni Erzsébet-táborokba, Zánkára és Fonyódligetre – tájékoztatta a családokért felelős államtitkár.

A tengeralattjáró-üggyel foglalkozó izraeli vizsgálóbizottság hétfőn figyelmeztető levelet küldött Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek.

Emmanuel Macron francia államfő megerősítette, hogy kitölti mandátumát 2027 májusáig.

Belföldi hírek:

Európai versenyképességi paktum megkötését szorgalmazta a magyar miniszterelnök hétfőn Rómában, miután tárgyalt Giorgia Meloni olasz kormányfővel. Orbán Viktor a két kormányfő közös sajtótájékoztatóján a magyar soros EU-elnökséggel kapcsolatban közölte: Magyarország le akar tenni az asztalra egy nagy tervet, az európai versenyképességi paktumot, mert meggyőződése szerint Európa legnagyobb problémája jelen pillanatban a versenyképesség hanyatlása. Hangsúlyozta: ha nem kötnek európai versenyképességi paktumot, akkor munkahelyek százezreit veszíthetik el a következő évtizedben. A magyar miniszterelnök azt is közölte: az olasz-magyar együttműködés mind a gazdaságban, mind a védelempolitikában jelentős, és ezt ki akarják terjeszteni az energetikára is. Bejelentette: lesz szlovén gázvezetékszakasz, így Olaszország és Magyarország összeköttetése megvalósul.

Az Európai Uniónak (EU) mindenekelőtt Európa békéjét és biztonságát kell szavatolnia, egykor az alapító atyák is ezzel a céllal hozták létre az európai államok közösségét, és ma is ezt várják az európai emberek – hangsúlyozta az európai uniós ügyekért felelős miniszter hétfőn a közösségi-oldalán. Bóka János a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta: a 2024-es magyar EU-elnökségre válságos időkben kerül sor. A miniszter a kihívások között említette a szomszédságunkban dúló háborút, a hanyatló európai versenyképességet, az EU kereskedelmi kapcsolataiban erősödő feszültségeket, a migrációs válságot, a forrongó európai agráriumot, valamint a demográfiai kihívásokat is. „Új európai versenyképességi paktumra van szükség, új megközelítésre a migrációval kapcsolatban, erősebb európai biztonsági és védelmi politikára és azonnali intézkedésekre, hogy ismét az európai emberek, az európai gazdák álljanak a közös agrárpolitika középpontjában” – jelentette ki Bóka János. Rögzítette: a magyar elnökség ezekért a célokért fog dolgozni.

A nyári szezonban több mint kétszer annyi rendőr teljesít szolgálatot a Balatonnál, mint év közben – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Tihanyban. Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormánynak kiemelten fontos, hogy minden turista biztonságban érezze magát a Balatonnál és minden más kiemelt turisztikai területen. Ezért a Balatonnál nyáron nagyobb a rendőri jelenlét a bűncselekmények megelőzése, a közlekedés biztonságának fenntartása és az emberek védelme érdekében – tette hozzá. Közölte: százezer lakosra vetítve Ausztriában kétszer, Németországban két és félszer annyi bűncselekmény történik, mint Magyarországon. Ez azt mutatja, hogy sokkal nagyobb biztonságban van egy külföldi turista is, ha Magyarországra érkezik nyaralni – mutatott rá az államtitkár. Rétvári Bence tájékoztatása szerint a nyári szezonban átlagosan több mint 150 rendezvényt biztosít a rendőrség. Ezek között van például a Balaton Sound, a Strand Fesztivál, az EFOTT, az O.Z.O.R.A, a Kékszalag vitorlásverseny vagy a Művészetek Völgye, amelyek mind több tízezer embert vonzanak a térségbe.

Megérkeztek az első vakációzók a nyári balatoni Erzsébet-táborokba, Zánkára és Fonyódligetre – tájékoztatta a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes közleményében azt írta: a diákcsoportok augusztus 30-ig, vasárnaptól péntekig tartó turnusokban biztonságos körülmények között vakációzhatnak.Zánkán péntektől vasárnapig családi táborokat is szerveznek, így nyár végéig a két balatoni táborhelyen összesen több mint negyvenezren pihenhetnek – tette hozzá. Az államtitkár tájékoztatása szerint a szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány) korszerű szállást, étkezést, egészségügyi ellátást, továbbá Zánkán turnusonként csaknem 80, Fonyódligeten pedig több mint 40 élményprogramot biztosít a résztvevőknek.

Külföldi hírek:

Israeli PM Benjamin Netanyahu

A tengeralattjáró-üggyel foglalkozó izraeli vizsgálóbizottság hétfőn figyelmeztető levelet küldött Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, Mose Ja’alon volt védelmi miniszternek, Joszi Cohen volt Moszad-igazgatónak, Ram Rothberg volt haditengerészeti parancsnoknak és Avner Szimchoninak, a Nemzetbiztonsági Tanács korábbi munkatársának, hogy a testület által levont következtetések mindegyikükre negatív hatással lehetnek. A bizottság tagjai Netanjahura hivatkozva megjegyezték, hogy ,,a miniszterelnök magatartása a vizsgált kérdésekben a munkafolyamatok és a katonai tervezési képességek mély és szisztematikus megzavarásához vezetett, és számos kényes kérdésben károsította a döntéshozatali mechanizmusokat”. Netanjahu emellett kizárta az érintett biztonsági szerveket a döntéshozatali folyamatból, amikor „kényes politikai-biztonsági kérdésekkel” foglalkozott, kerülte a találkozók dokumentálását, és „párhuzamos és egymásnak ellentmondó cselekvési csatornákat hozott létre, ezzel veszélyeztetve az állam biztonságát, és sértve Izrael állam külkapcsolatait és gazdasági érdekeit” – tette hozzá a bizottság.

A Hamász terrorszervezet közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnapi, az izraeli 14-es csatornának adott interjújában tett állításai egy részleges megállapodásról, amely néhány túsz elengedésével járna, és lehetővé tenné a gázai háború folytatását, azt bizonyítják, hogy Izrael elutasítja a Joe Biden amerikai elnök által javasolt és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott vázlatot. ,,Ragaszkodtunk követeléseinkhez annak érdekében, hogy megakadályozzuk Netanjahu kísérleteit, hogy kijátsszák és folytassák az agressziót a palesztinokkal szemben” – áll a csoport közleményében, hozzátéve, hogy követelik, hogy a Biden-kormány ,,foglaljon egyértelmű álláspontot, és hagyjon fel a háború folytatásának támogatásával.”

Egy körülbelül 100 fős izraeli csoport, akiknek tagjai október 7-én megsérültek vagy elvesztették rokonaikat, hétfőn pert indítottak a New York-i Szövetségi Bíróságon az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete, az UNRWA ellen. A panaszosok szerint az UNRWA lehetővé tette a Hamász terrorszervezet számára a mészárlás végrehajtását és emberiség elleni bűncselekmények elkövetését. Az izraeliek többek között azt állították, hogy az UNRWA évekig pénzmosási rendszert működtetett, ami azt jelentette, hogy a Gázai övezetbe utalt segélypénzek egy része a terrorszervezet kezébe került, nem pedig a rászoruló lakosokéba. A kereset azt is állítja, hogy az UNRWA lehetővé tette a Hamász számára alagutak ásását és parancsnoki központok létrehozását a szervezet létesítményei alatt, valamint hogy alkalmazottai részt vettek az október 7-i támadásban.

Miközben az izraeli hadsereg manőverezése a dél-gázai Rafahban a végéhez közeledik, a Hamász terroszervezet nem enged követeléseiből sőt szigorúbb álláspontot vesz fel a túszok szabadon bocsátására irányuló tárgyalásokon. Míg Izrael délre tekint, az értékelések szerint a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar északra, Libanonra, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató előző este. Szinwar a Hezbollah terrorszervezetre vár, ahogy azt teszi már október 7 óta, az érdek: a frontok egyesítése. Szinwar nem akar tűzszünetet Gázában, mert az tűzszünetet – esetleg diplomáciai rendezéssel – jelentene északon is. Hivatalosan a Hamász azt állítja, hogy érdekelt a megállapodásra jutásban Izraellel, de csak akkor, ha az a háború végét eredményezi. Nem hajlandók elengedni az összes túszt, ha a háború folytatódik, és ez az a követelés, ami megakasztja az élőrelépést a tárgyalásokon.

A rendfenntartó erők több mint 15 tagja, valamint több civil vált terrortámadás áldozatává Dagesztánban – jelentette be Szergej Melihov, a régió vezetője a Telegram-csatornáján közzétett videóban. Az Oroszországhoz tartozó köztársaság vezetője elmondta, hogy hat fegyveres támadót likvidáltak. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) hétfő délelőtt 15 rendőr és négy civil, köztük egy ortodox pap haláláról, valamint öt terrorista likvidálásáról tett bejelentést. Az SZK szerint a támadókat azonosították.A köztársaság vezetője bejelentette, hogy Mahacskalában és Derbentben az operatív harci intézkedések aktív szakasza befejeződött, a nyomozás, az „alvó sejtek” tagjainak felkutatása folytatódik. Azt mondta, hogy a terrortámadást egyebek között külföldről készítették elő. Melihov, aki anyagi támogatást helyezett kilátásba az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek, háromnapos gyászt jelentett be Dagesztánban. A köztársaság belügyminisztériuma szerint 16 embert ápolnak kórházban. Vasárnap este a dagesztáni Derbentben fegyveres támadás ért egy ortodox templomot és egy zsinagógát, Mahacskalában pedig egy ortodox templomot és egy közlekedésirendőr-posztot. Tűzharc tört ki a Derbenthez közeli Szergokala községben is. A derbenti templom papja, Nyikolaj Kotyelnyikov életét vesztette.

Legkevesebb hárman sebesültek meg hétfőn reggel Odessza városában, amikor orosz rakétatámadás ért egy polgári infrastrukturális létesítményt – közölte Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója. A légi csapás célpontja egy raktárépületet volt, ahol ötvenen dolgoztak. Kiper a Telegramon arról számolt be, hogy három embert, köztük egy 19 éves fiút kórházba szállítottak. Az ukrán belügyminisztérium által közzétett fotókon a helyszínen lángokkal küzdő tűzoltók láthatók. A rakétabecsapódás miatt mintegy 5000 négyzetméternyi területen keletkezett kár, és háromezer négyzetméterre terjedtek ki a lángok – mondta el Kiper az állami televízióban. Az ukrán légierő jelentése szerint a célpont felé tartó két rakéta egyikét megsemmisítették.

Noha az ukrajnai háború lezárását célzó svájci békekonferencia diplomáciai utakat nyitott, az, hogy Vlagyimir Putyin Észak-Korea mellett mindenhova elutazik, ahonnan fegyvert kaphat, egyértelműen azt mutatja, hogy az orosz elnök hosszú háborúra készül – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban. Josep Borrell, a tagországok külügyminisztereit tömörítő tanács ülését megelőzően hangsúlyozta: az ukrajnai konfliktus lezárását célzó diplomáciai törekvéseknek folytatódniuk kell, ugyanakkor növelni szükséges az Ukrajnának nyújtott uniós támogatást is. „Ukrajnának több segítségre van szüksége. Most, még a nyár előtt” – fogalmazott Borrell, majd reményét fejezte ki, hogy a tagállamok támogatni fogják az Európai Bizottság arra vonatkozó javaslat, hogy az EU támogatását az európai bankokban befagyasztott orosz vagyon kamatainak felhasználásával növelje.

Emmanuel Macron francia államfő megerősítette, hogy kitölti mandátumát 2027 májusáig, ugyanakkor elismerte, hogy a kormányzás módjának alapjaiban meg kell változnia az egy hét múlva esedékes előrehozott nemzetgyűlési választásokat követően, ezért szavazásra kért mindenkit. „A következő kormány, amely szükségszerűen az önök szavazatát fogja tükrözni, remélem, összefogja majd a különböző meggyőződésű köztársaságpártiakat, akiknek lesz bátorságuk szembeszállni a szélsőségekkel” – írta a köztársasági elnök a franciákhoz intézett levelében, amelyet a regionális napilapok közöltek. Míg ellenfelei közül egyesek – köztük a felméréseket vezető Nemzeti Tömörülés vezéralakja, Marine Le Pen – úgy vélik, hogy Emmanuel Macron kénytelen lesz a kétfordulós választások után lemondani, Emmanuel Macron kiemelte: „Bízhatnak abban, hogy 2027 májusáig az önök elnökeként fogok működni, mindenkor megvédve köztársaságunkat és értékeinket, tiszteletben tartva a pluralizmust és az önök választásait, az önök és a nemzet szolgálatában”.

Időjárás:

Ma mindenütt főképp változóan felhős-napos időre készülhetünk.

Este heves zivatarokra lehet számítani.

A hőmérséklet jellemzően 27 – 32 fok körül alakul.