Az izraeli csapatok tegnap is folytatták bevetésüket a dél-gázai Rafahban, jelentette az Izraeli Védelmi Erők este

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.24.Ingyenesen letölthető a gondosóra új alkalmazása, mely mostantól még nagyobb biztonságot nyújt használóinak – jelentette be Nyitrai Zsolt.

Szombaton megdőlt az országos napi melegrekord és a napi csapadékrekord is – közölte a HungaroMet Zrt.

Az izraeli csapatok tegnap is folytatták bevetésüket a dél-gázai Rafahban, jelentette az Izraeli Védelmi Erők este.

Meg kell erősíteni az együttműködést Kínával, mert nélküle lehetetlen teljesíteni a globális klímavédelmi célokat – jelentette ki Robert Habeck német alkancellár.

Belföldi hírek:

Magyarország olyan európai uniós elnökségi időszakot szeretne lebonyolítani, amely valóban képes arra, hogy feltámassza és a padlóról felállítsa az Európai Uniót – mondta a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Balázs szerint az uniós elnökség olyan lehetőség, amit ki kell használni, hogy Európa erősebb legyen és a magyar nemzeti érdeket minél jobban tudják uniós szinten is képviselni. Az igazgató Orbán Viktor miniszterelnöknek a napokban Rómába, Párizsba és Berlinbe tervezett látogatásáról azt mondta, az elnökséget megelőzően minden elnökségi vezetés intenzív konzultációt folytat a legfontosabb tagállamok vezetőivel, tájékoztatja őket az elnökségi programról, politikai támogatást kér. Ez az Európában bevett diplomáciai kör része, és az, hogy Párizsban, Berlinben és Rómában is fogadják a magyar kormányfőt, azt mutatja, sokan számítanak a magyar elnökségre, arra hogy sikerül új irányt szabni az uniónak – mutatott rá.

Ingyenesen letölthető a gondosóra új alkalmazása, mely mostantól még nagyobb biztonságot nyújt használóinak – jelentette be vasárnap a közösségi-oldalán a miniszterelnök főtanácsadója, kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos.Nyitrai Zsolt közölte: az applikációt a gondosóra felhasználói és hozzátartozóik is letölthetik telefonjukra, így értesítést kaphatnak, ha az idős ember veszélybe kerül, továbbá az alkalmazás segítségével nyomon követhetik az ezzel kapcsolatos legfrissebb információkat. Emellett az IOS és Android platformon egyaránt elérhető app azonnali riasztást küld, ha az óra esésérzékelője bekapcsol – tette hozzá jelezve, hogy az alkalmazással gyorsan elintézhető az adatmódosítás és a hibabejelentés is. Ezekkel és az applikáció többi funkciójával sokkal hatékonyabbá válik a gondoskodás, magasabb szintre lép a biztonság – hangsúlyozta.

Szombaton megdőlt az országos napi melegrekord és a napi csapadékrekord is – közölte a HungaroMet Zrt. Azt írták: szombaton megérkezett Magyarországra a kánikulát letörő hidegfront, amely az ország déli, illetve keleti területeit érte el a legkésőbb, itt napközben még sokfelé szökött 30 Celsius-fok fölé a délutáni csúcshőmérséklet. Derekegyházon 37,7 fokkal tetőzött a hőség, amivel meg is dőlt a napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja. A korábbi napi szélsőérték 37,6 fok volt, amelyet 2000-ben Tiszaroffon regisztráltunk – írták. Hozzátették, az enyhülést hozó hidegfrontot az eső mellett heves záporok és zivatarok is kísérték, utóbbiak felhőszakadással, helyenként jégesővel is társultak. A legtöbb csapadék az északkeleti országrészben hullott, méghozzá olyan sok, hogy a Tokaj állomáson mért 121,3 milliméterrel új napi csapadékrekord is született – közölték. Felidézték: az eddigi csúcstartó Drégelypalánk volt, 107,5 milliméterrel, amelyet 1999-ben rögzítettek.

Külföldi hírek:

A 162. hadosztály folytatja célzott, hírszerzési információk alapján végzett műveleteit a dél-gázai Rafahban. A 401., a Nahal, a Givati és a 12. dandárok az elmúlt nap során fegyvereket, alagút nyílásokat és földalatti infrastruktúrákat lokalizáltak. A Givati harcosai az egyik incidens során likvidáltak egy terrorsejtet, mely a közelükben tevékenykedett és veszélyt jelentett rájuk. A Tzabar zászlóalj területen végzett kutatásai során a harcosok egy fegyveres terroristát azonosítottak, aki veszélyt jelentett az erőkre. Egy drónnal likvidálták. Mindeközben a 99. hadosztály Gáza középső részén, a Netzarim-folyosón folytatja a térség megtisztítását a terror-infrastruktúrától, fegyverektől és fegyveres terrorsejtektől. A Szellem-egység számos terroristát megölt közelharcokban valamint mesterlövészek és drónok bevetésével. A légierő az elmúlt 24 órában több tucat terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben, köztük terror-infrastruktúrákat, terroristákat és katonai épületeket.

A 162. hadosztály csapatai tegnap is folytatták bevetésüket a dél-gázai Rafahban, fegyveres terroristákat likvidálva és terror-infrastruktúrákat semmisítve meg, jelentette az Izraeli Védelmi Erők este. A 401. dandár rajtaütést hajtott végre az Abu Szaid létesítményben, mely a Hamász terrorszervezet Tel Szultán zászlóaljának tréningező bázisaként szolgált Rafahban. A művelet során a harcosok lokalizálták a zászlóalj parancsnoka, Mahmud Hamdan irodáját, valamint fegyverraktárakat és számos alagút nyílást, melyek vizsgálat illetve rombolás alatt állnak. A bázis térségében rajtaütést tartottak Jasszer Natat irodájában is, aki a Hamász egyik parancsnoka és a Rafah Dandár rakétatámadásaiért felel Izrael és a Gázai övezetben állomásozó izraeli csapatok ellen. Az előőrs elleni razziával egy időben a harcosok rajtaütést tartottak a Hamász terrorszervezet terroristáinak kiképzésére szolgáló katonai létesítményben. A harcosok sok fegyvert, számos alagút nyílást – melyeket az izraeli erők megtámadására használtak – valamint hírszerzési anyagokat találtak.

Az izraeli hadsereg vasárnap elfogott egy Libanonból indított drónt Alsó-Galilea felett, Miszgav térségében. A rakétára figyelmeztető szirénákat – a libanoni határtól 25 kilométerre lévő Szaknin közelében több közösségben – a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták. Az elfogási területen van a Rafael védelmi vállalkozó egyik nagy gyára. A Hezbollah később azt állította, hogy számos robbanó drónt indított egy katonai bázisra Ajelet Hasahar közelében, 10 kilométerre a határtól. Az izraeli hadsereg közölte, hogy 12:05-kor és 12:12-kor számos gyanús légi célpontot azonosítottak, melyek Libanonból beléptek az izraeli légtérbe, köztük egy drónt elfogtak a légvédelmi rendszerek. A rakétára figyelmeztető szirénákat Dison térségében a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták. Több területen tüzek keletkeztek a becsapódások következtében.

Az izraeli biztonsági erők előző éjszaka végzett terrorelhárító műveletei során letartóztattak 13 keresett palesztint Júdea és Szamária-szerte. Kalkíliában letartóztattak egy gyanúsítottat valamint lefoglaltak több mint 70 000 sékelt, azaz mintegy 6,9 millió Ft terrorra szánt készpénzt és robbanóanyagok előállításához szükséges anyagokat. A Ramallah melletti Szindzsil faluban a csapatok letartóztattak két keresett személyt, és találtak hat antilipot, akiket biztonságba helyezve átadtak a releváns hatóságoknak. A letartóztatott keresett palesztinokat átadták a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

A 12-es csatorna jelentése szerint a múlt héten drámaian megnőtt a vásárolt generátorok száma egy kijelentést követően, mely szerint Izrael nem áll készen egy igazi háborúra északon. A Machszanei Hasmal lánc azt állítja, hogy pénteken 108 százalékos ugrásszerű növekedést tapasztalt a generátoreladásokban a szokásos péntekekhez képest. A legtöbb eladás Haifán és más északi városokban, valamint Tel-Avivban, Rison Lezionban és Asdodban történt.Saul Goldstein, az izraeli villamosenergia-rendszert irányító vállalat, a Noga vezérigazgatója a Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének (INSS) Szderotban tartott konferenciáján arra figyelmeztetett, hogy egy északi háború esetén: 72 óra elteltével nem lehet majd Izraelben élni. ,,Rossz helyzetben vagyunk, és nem állunk készen egy igazi háborúra.”

Izraelben a hétvégén hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők. Tel-Avivban az október 7-i Hamász terrortámadás óta a legnagyobb tüntetésen, – melyen a szervezők becslése szerint százötvenezren voltak,- beszédet mondott Juvál Diszkin, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat volt főnöke és David Grossman, Izrael legismertebb kortárs írója is. A Sin Betet 2005 és 2011 között vezető Diszkin Benjamin Netanjahut többször is Izrael történelme legrosszabb, bukott miniszterelnökének nevezte, és a választások lehető legkorábbi kiírását követelte. Grossman, Izrael legrangosabb Izrael-díjának, és számos nemzetközi elismerésnek birtokosa felszólította az izraelieket, hogy tüntetésekkel töltsék meg az utcákat és harcoljanak hazájukért. „Van kiért és van miért harcolni. Ilyen ajándékot az élettől soha többé nem kapunk. Itt az ideje, hogy felkeljünk, éljünk, leszünk, vagy nem leszünk népként, emberként élni, vagy nem lenni. Minden egy hajszálon múlik” – olvasta Izrael sorsáért, a nemzethalál lehetősége miatt aggódó sorait a Hamász elleni háború kétszázhatvanadik napján, amikor egyre jobban fenyeget a háború Észak-Izraelben is. A tüntetésen ezrek ünnepelték az egyik fogságba hurcolt túsz, Naama Levy huszadik születésnapját. A nagygyűlés befejeztével több tüntető gumiabroncsokat égetve elzárta az utat. Lovas rendőrökkel oszlatták őket, a videók tanúsága szerint a rendőrök a tömegbe lovagoltak, és fellökték a demonstrálókat, a tüntetők pedig megpróbálták megvédeni a földre kerülteket, köztük az egyik tévécsatornának az eseményről beszámoló riporternőjét.

Meg kell erősíteni az együttműködést Kínával, mert nélküle lehetetlen teljesíteni a globális klímavédelmi célokat, ugyanakkor az országnak biztonságos alternatívát kell találnia a szénnel mint energiahordozóval szemben – jelentette ki Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter vasárnap a dél-kínai Hangcsouban. Habeck szombati pekingi látogatása után vasárnap Hangcsouban újságíróknak nyilatkozva azt mondta: ennek az alternatívának a megtalálása nem lesz könnyű, hiszen tavaly a kínai a villamosenergia-szükséglet csaknem hatvan százalékát széntüzeléssel állították elő, és ezt az arányt Peking biztonsági okokból még növelni is akarja. Kína energia szükségletének kielégítésére most nagy mennyiségű import földgázt és kőolajat is használ, de tudja, hogy az ukrajnai háború okozta energiaválság mit jelentett az utóbbi két évben Európában, ezen belül Németországban. „Mindazonáltal nem kell elmondani nekik, hogy a szén-dioxid-kibocsátás árt a klímának, mert tudják” – fogalmazott.

A skót kormánynak demokratikus felhatalmazása van Skócia függetlenségének kivívására, mivel a legutóbbi skóciai parlamenti választáson a függetlenséget pártoló erők kerültek többségbe – mondta John Swinney skót miniszterelnök. Swinney, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Skócia függetlenné válásával lehet csak felszámolni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) „pusztító” skóciai következményeit. A skót miniszterelnök megerősítette azt a skót kormányzati álláspontot, hogy Skóciát kifejezett akarata ellenére kényszerítette a londoni kormány a kilépésre az Európai Unióból, és ez is indokolja, hogy újabb függetlenségi népszavazásra van szükség. Swinney arra utalt, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott referendumon országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. Az SNP azóta rendszeresen hangoztatja, hogy elengedhetetlenné vált az újabb függetlenségi népszavazás, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London távozásra kényszerítette az EU-ból. A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Időjárás:

Ma mindenütt főképp változóan felhős-napos időre készülhetünk.

Este nyugodt, csillagfényes lesz az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 25 – 30 fok körül alakul.