Izrael a gázai háború mellett a Hezbollah ellen is offenzívára készül

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.23.Az unió soros elnökségéről tárgyalt Berlinben Orbán Viktor.

Izrael a gázai háború mellett a Hezbollah ellen is offenzívára készül.

Nagy-Britanniában összefogtak a konzervatívok, de ez már késő lehet.

A kánikula miatt ma is érvényes a vörös kód szinte az egész országban.

Hírek:

Holnap Rómában, szerdán pedig Párizsban tárgyal a miniszterelnök arról, hogy holnaphoz egy hétre Magyarország veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Az előkészületekről és a tervezett prioritásokról előzőleg Berlinben folytatott megbeszéléseket Olaf Scholz kancellárral. Orbán Viktor tehát a nagy uniós tagállamok vezetőivel egyeztet a helyzetről és a lehetőségekről. A kormányfő kiemelte, hogy erősíteni kell a magyar-német gazdasági kapcsolatokat. Mint mondta, Magyarország számára kulcskérdés, hogy a világgazdaság nyitott maradjon. A magyar elnökség tervezett programját a héten mutatták be Budapesten. Az unióügyi miniszter elmondta, hogy a „Tegyük újra naggyá Európát” jelszóval kezdik meg munkájukat. Bóka János szerint ez arra utal, hogy az unió képes önállóan cselekedni és bár a mondat eléggé hasonlít arra, amivel Donald Trump, az Egyesült Államok korábbi elnöke kampányolt, de ahhoz nincs köze.

Magyar vélemény szerint elhibázott az európai politika és akiket ezért felelősség terhel, nem kaphatnának ismét vezető pozíciókat az unióban. A miniszterelnök azonban úgy látja, a következő ciklusban is olyan intézményi vezetése lesz Európának, amely háborúpárti, migrációbarát álláspontot foglal el. Orbán Viktor úgy vélte, az európai parlamenti választás azt tükrözte, hogy a szavazók többsége elégedetlen– szavai szerint – a brüsszeli bürokraták és a brüsszeli elit politikájával. Már a hétfői brüsszeli egyeztetés után is úgy fogalmazott, hogy azon „semmibe vették az európai emberek akaratát”. Kifogásolta, hogy az Európai Néppárt – amely még mindig a legerősebb frakció az európai parlamentben – a baloldallal és a liberálisokkal akar továbbra is együttműködni. Hozzátette, ez különbözik a magyar emberek gondolkodásától.

A kormánypártok kommunikációs igazgatója szerint az Európai Néppárt frakcióvezetője – idézem – büntetni akarja Magyarországot. Menczer Tamás úgy látja, ennek oka, hogy Magyarország nemet mond a háborúra, a bevándorlásra és az LMBTQ-propagandára. Nyilatkozatának előzménye és oka, hogy a Néppárt képviselőcsoportja soraiba fogadta a Tisza Párt nemrég megválasztott európai parlamenti képviselőit, élükön Magyar Péterrel, a párt alelnökével. A brüsszeli szavazáson óriási többséggel voksoltak a felvétel mellett. Emlékezetes, hogy Manfred Weber a múlt hét végén Budapesten tárgyalt Magyar Péterrel. Találkozott egyébként Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével is, minthogy e párt egyetlen európai parlamenti képviselője akkor még a néppárti frakcióhoz tartozott. Néhány nappal később azonban közölték, hogy a KDNP szakít a néppárttal, miután számukra erkölcsi és politikai okokból is elfogadhatatlan Magyar Péter személye.

Izrael már nemcsak a gázai övezetben akarja semlegesíteni az országára támadó palesztin szervezetet, hanem Libanont is célpontnak tekinti. Ott tevékenykedik ugyanis a Hezbollah siíta szervezet, amely ugyancsak rendszeresen támadja a zsidó államot. Egyik vezetőjük nemrég nem zárta ki, hogy megrongálhatják Haifa kikötőjét. Az izraeli hadsereg emiatt közölte, jóváhagyták és megerősítették egy libanoni offenzíva műveleti terveit. Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter úgy fogalmazott, egy teljes körű háborúért ugyan országa súlyos árat fizet, de helyre kell állítani lakosai biztonságát északon, még akkor is, ha ennek eszköze a Hezbollah megsemmisítése. Az amerikai hadügyminisztérium szóvivője mindenesetre közölte, Washington nem támogat egy szélesebb regionális háborút a Közel-Keleten.

Eközben folytatódnak a harcok a Gázai övezetben is. Az északi részén egy célzott légicsapással megöltek egy olyan palesztin parancsnokot, aki részt vett az Izraelben végrehajtott tavaly októberi mészárlásban. A hadsereg azt is közölte, hogy a déli Rafah város környékén a Hamasz terrorszervezet több fegyveresét megölték. A Ciszjordániában fekvő Dzsenín városában tűzharc zajlott le, miután nagy erőkkel vonultak be izraeli katonák. Eközben vita bontakozott ki politikusok és katonai vezetők között a jelenleg is tartó hadműveletek céljáról. Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint meg kell semmisíteni a szervezet katonai és kormányzati képességeit. A hadsereg viszont úgy véli, a Hamaszt nem lehet végleg megsemmisíteni, mert az egy gondolat, amely az emberek szívében gyökerezik.

Netanjahunak vannak más problémái is a háború miatt. Fel kellett oszlatnia ugyanis a háborús kabinetet, miután kulcsemberek léptek ki belőle. A pártok felett álló egységes kormányzást elsősorban azért kellett abbahagyni, mert nem sikerült egységes stratégiát kialakítani a háborúra, s távozott a centrista ellenzéki vezető, Beni Ganz. A kormányfő emiatt úgy határozott, ezentúl egy 14 tagú kabinet hoz majd döntéseket. Ennek tagja lesz Joáv Gallant védelmi miniszter, de az ultraortodox Shas párt elnöke, Arije Deri is. Izraelben a viták középpontjában továbbra is a Hamasz fogságában lévő túszok szabadulásának esélyei és lehetőségei állnak.

Immár biztos, hogy a leköszönő holland miniszterelnök lesz a NATO új főtitkára. Mark Rutte jelölését ugyanis sorra elfogadták az eddig ellenző tagállamok, így Magyarország is. Orbán Viktor miniszterelnök a hétfői uniós csúcs előtt külön is tárgyalt a holland politikussal. Utána utalt rá, hogy az eddigi főtitkár, Jens Stoltenberg előző heti budapesti tárgyalásain olyan megállapodások születtek, amelyeknek része a korábbi magyar álláspont megváltoztatása is. Az 57 éves holland liberális politikus, aki 14 évig vezette hazája kormányát, azt közölte, biztosította a magyar kormányfőt, hogy NATO-főtitkárként az lesz a célja: minden szövetségest azonos szintű megértéssel és tisztelettel kezeljen.

Az országgyűlés elnöke az utolsó pillanatban kitiltott a parlament épületéből egy konferenciát. Az alapvető emberi jogokról péntekre tervezett tanácskozást a Momentum Mozgalom szervezte, meghívták rá David Pressman amerikai nagykövetet és egy LMBTQ-szervezetet is. A Momentum frakcióvezetője, Bedő Dávid már egy hónapja kérte Kövér Lászlótól, hogy az Országház Vadásztermében gyűlhessenek össze, de csak egy nappal a konferencia előtt kapott választ. A házelnök többek között az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartására, valamint az Országgyűlés tekintélyének megóvására hivatkozott, amikor elutasította a kérést.

Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés miniszterelnök-jelöltje csak akkor akarja a kormányt vezetni, ha pártja abszolút többséget szerez a nemzetgyűlésben. Jordan Bardella közölte, a relatív többség patthelyzetet eredményezne és nem tudnának igazán változtatni az országon. Franciaországban egy hét múlva tartják az előre hozott voksolás első fordulóját. Emmanuel Macron államfő azért döntött így, mert az európai parlamenti választáson Marine Le Pen pártja nagy fölénnyel győzött. Az elnök viszont abban bízik, hogy a szélsőjobb előretörése figyelmeztetést jelent a választóknak, akik nem engedik majd, hogy a Nemzeti Tömörülés átvegye az ország irányítását.

Nagy-Britanniában a korábban lemondásra kényszerült konzervatív kormányfő is kampányolni kezdett utóda mellett. A jelenlegi miniszterelnök, Rishi Sunak korábban azért mondott le pénzügyminiszteri posztjáról, mert nem értett egyet akkori főnökével. Boris Johnson viszont most félretette az ellentéteket, mert úgy látja, össze kell fogniuk, hogy megakadályozzák a Munkáspárt minden korábbinál nagyobb győzelmét. A brit választók másfél hét múlva járulnak az urnákhoz és az előzetes felmérések szerint a jelenleg kormányzó konzervatívok történelmi vereségre számíthatnak. A Munkáspárt a becslések szerint akár hozzávetőleg kétszáz fős többséget is szerezhet a londoni alsóházban.

Az orosz elnök azt fontolgatja, hogy módosítja nukleáris doktrináját. Vlagyimir Putyin szerint ugyanis a nyugati stratégiában csökkentették a nukleáris fegyver bevetésének „küszöbét”. Hozzátette, hogy Oroszországnak egyelőre nincs szüksége nukleáris fegyver preventív bevetésére. Az érvényben levő elvek alapján Moszkva az ilyen eszközöket akkor vetheti be, ha támadás éri. Az elnök minderről ázsiai körútjának végén beszélt. Putyin előbb Észak-Koreában, majd Vietnamban járt és mindkét fővárosban a kapcsolatok szorosabbra fűzéséről állapodott meg. Azt is közölte, hogy stratégiai jelentőségűnek tartja az együttműködés bővítését minden területen, különösen katonai téren.

Itthon ismét sikeres volt a Múzeumok Éjszakája. Országszerte mintegy 450 helyszínen 2500 kulturális eseménnyel várták a látogatókat mára virradóra. Ez a sorozat az ország legnagyobb kulturális rendezvénye, amelyet minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén tartanak. A különleges éjszaka folyamán a múzeumok több száz programot kínáltak az érdeklődőknek. Köztük voltak koncertek, gyerekprogramok, tárlatvezetések, előadások, workshopok és hagyományőrző programok is. A rendezvény célja a múzeumok és a kiállítóhelyek népszerűsítése, ezért színes programokkal készültek minden korosztály számára.

Még a hétvégén is érvényes a kánikula miatt elrendelt vörös kód szinte az egész országban. Az intézkedés kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. Ha a hajléktalanellátó rendszer túltelítetté válna, akkor más profilú szociális intézményeknek is be kell fogadniuk az embereket hűtött helyiségekbe. Közölték azt is, a szociális munkások vizet és hideg teát osztanak az utcákon, továbbá felhívják a hajléktalanok figyelmét arra, hogy célszerű hűtött helyiségekbe menniük. Arra is kérték a lakosságot, ha bajba jutott embert látnak, akkor hívják a krízis-diszpécserszolgálatot.

Időjárás:

A jelek szerint egyelőre nem enyhül a kánikula. Ma is sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Többfelé megélénkül, a Tiszántúlon és a Nyugat-Dunántúlon időnként megerősödik a szél. A hőmérséklet napközben 27 és 33 fok között alakul, estére is csak 15 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepén várható némi enyhülés.