Tovább folytatódtak a műveletek a dél-gázai Rafah térségében

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.06.18.Magyarországon abszolút biztosított a zsidó közösség számára a békés együttélés lehetősége – közölte Szijjártó Péter.

Karácsony Gergely a Kúriánál kezdeményezte a főpolgármester-választási eredmény megsemmisítését és új választás kiírását.

Tovább folytatódtak a műveletek a dél-gázai Rafah térségében.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a szövetségnek láthatóbbá kell tennie nukleáris elrettentető arzenálját az ellenfelei részéről megnyilvánuló jelenlegi fenyegetések közepette.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Brüsszelben megbeszélést folytatott Giorgia Meloni olasz kormányfővel – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A tárgyaláson értékelték az európai parlamenti választások eredményét, egyeztettek az európai jobboldallal kapcsolatos politikai kérdésekről, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács előtt álló feladatokról, valamint a magyar EU-elnökségi tervekről. „A találkozó jól ment, Olaszországgal mindig jól megy” – mondta Orbán Viktor újságíróknak az olasz Ansa hírügynökség jelentése szerint. Mint írják, az uniós csúcspozíciókról és különösen Ursula von der Leyenről szóló megállapodásról Orbán Viktor úgy nyilatkozott, „…a helyzet most még képlékeny”.

Magyarországon teljességgel elképzelhetetlenek a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban látott Izrael-ellenes, antiszemita jelenetek, hazánkban abszolút biztosított a zsidó közösség számára a békés együttélés lehetősége – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az izraeli kollégájával, Jiszráel Kaccal közös sajtótájékoztatóján súlyos aggodalmát fejezte ki a nemzetközi szervezetekben tapasztalható egyre erősebb Izrael-ellenesség miatt. „Magyarország mindig is kiállt amellett, hogy Izraelt is megilleti a tisztességes és egyenlő bánásmód a nemzetközi szervezetekben, mindig meggátoltuk az egyoldalú, elfogult Izrael-ellenes kirohanásokat és nyilatkozatokat, és így fogunk tenni természetesen a jövőben is” – szögezte le. Riasztó fejleménynek nevezte, hogy a nyugati világban egyre magasabbra csapnak a modern kori antiszemitizmus lángjai, ez szavai szerint Európában annak az abszolút felelőtlen migrációs politikának a következménye, amelynek keretében „a hangos kisebbség gyakran már felül tudja írni a halk többség akaratát”. Magyarországon elképzelhetetlenek az olyan jelenetek, az olyan antiszemita, Izrael-ellenes jelenetek, tüntetések, egyetemi lázadások, mint amilyeneket a nyugat-európai országokban vagy épp az Egyesült Államokban látunk” – fogalmazott.

Az izraeli külügyminisztert fogadta Sulyok Tamás államfő is a Sándor-palotában. A köztársasági elnök az Israel Katz-cal való találkozó során kiemelte, hogy Magyarország a kezdetektől következetesen képviseli azt az álláspontot, hogy Izraelnek minden joga megvan az önvédelemhez, hogy megvédje országát és állampolgárait. A köztársasági elnök határozottan elítélte a Hamász október 7-i támadását és a terrorista szervezet tevékenységét. Dr. Sulyok Tamás bizakodásának adott hangot a Gázai-övezetbe szánt humanitárius segélyszállítmányok bejutása érdekében tett izraeli lépések kapcsán. Az államfő hozzátette: bízik abban, hogy még ebben az évben Magyarországon fogadhatja Jichák Herzogot, Izrael Állam elnökét. Israel Katz ezután a Mazishisz elnökével is találkozót folytatott. Erről a nap folyamán láthatnak felvételeket a Heti TV műsorán.

Karácsony Gergely a Kúriánál kezdeményezte a főpolgármester-választási eredmény megsemmisítését és új választás kiírását. VItézy Dávid áll elébe. Karácsony Gergely főpolgármester megtámadta a választás eredményét a Kúrián és megismételt főpolgármester-választás kiírását kérte egész Budapesten. Amennyiben a Kúria az indítványának nem ad helyt, újraválasztott főpolgármesterként a lemondásával az új választást bármikor maga is el tudja érni – emlékeztet Vitézy Dávid a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy a maga részéről áll elébe, „bármelyik úton is éri el végül az új választás kiírását”. Mint írja, a minden jelöltet megillető jogorvoslati joggal természetesen ő is élt, és ezáltal többek között két kerület kapcsán csatlakozik Karácsony Gergelyhez: a IV. és a VII. kerületben. Az LMP által is támogatott politikus bízik abban, hogy a jogorvoslati eljárások gyors lezárásával végre pont kerülhet a június 9-i főpolgármester-választás eredményére, ha pedig a Kúria szerint is megismételt választás kell két kerületben vagy egész Budapesten, azt minél gyorsabban le kell bonyolítani, hisz a választók végre azt szeretnék, hogy az őket képviselők a városukkal foglalkozzanak, ne a választásokkal – fogalmazott.

Külföldi hírek:

A 162. hadosztály folytatja célzott, hírszerzésre támaszkodó műveleteit a dél-gázai Rafah térségében, jelentették reggel az Izraeli Védelmi Erők. A Nahal és a Givati dandárok harcosai az elmúlt 24 órában fegyvereket lokalizáltak és megsemmsítettek számos becsapdázott épületet, melyek veszélyt jelentettek az erőkre. A 401. dandár harcosai a Tal al-Szultan negyedben légicsapásokat irányítottak rájuk veszélyt jelentő terroristákra valamint szemtől szembeni harcokat vívtak drónok segítségével. A térségben megsemmsítettek egy fegyverraktárat, ahonnan páncéltörő rakétákat lőttek az erőkre, sérülés nem történt. A raktárban a csapatok gránátokat, robbanóeszközöket, katonai felszerelést és egyéb fegyvereket találtak. A 99. hadosztály csapatai a Gázai övezet középső részén az elmúlt nap során fegyveres terroristákat öltek meg közelharcokban. Továbbá leromboltak számos katonai épületet a térségben, melyeket terror célokra használtak és veszélyt jelentettek az erőkre.

Libanoni médiajelentések dél körül egy járműre mért izraeli dróncsapásról számoltak be a déli Szalaa falu közelében. Állítólag a Hezbollah egyik terroristája meghalt a támadásban.

A védelmi minisztérium Védelmi Export Osztályának éves jelentése szerint Izrael védelmi exportja 2023-ban rekordot döntve, több mint 13 milliárd dollárt tett ki. A jelentésből kiderül, hogy 2023-ban a védelmi exportügyletek 36 százaléka légvédelmi rendszerekhez kapcsolódott, mely az előző évben 19 százalék volt. További jelentős exportcikkek voltak a radar- és elektronikai hadviselési rendszerek (11 százalék), a tüzelő- és kilövőfelszerelések (11 százalék), drónok és repüléstechnika (9 százalék), valamint lőszer és fegyverzet (8 százalék). A jelentés szerint az elmúlt öt évben Izrael védelmi exportjának hatóköre megduplázódott, és az elmúlt három évben az export minden évben rekordot döntött. 2023-ban a védelmi export csaknem fele (48 százaléka) Ázsia és a csendes-óceáni országokba irányult. 35 százalék Európába, 9 százalék Észak-Amerikába, 4 százalék Latin-Amerikába, 3 százalék az Ábrahám-egyezmény részét képező országokba és 1 százalék afrikai országokba.

Beni Gantz és Gadi Eizenkot miniszterek (Nemzeti Egység) kilépését követően Benjámin Netanjahu miniszterelnök bejelentette a hadikabinet feloszlatását. A hadikabinet által korábban tárgyalt kérdések egy része most a biztonsági kabinethez kerül megvitatásra, de a kényes döntéseket egy kisebb konzultációs fórum tárgyalja majd, amelybe várhatóan Joáv Gallant védelmi miniszter, Ron Dermer stratégiaügyi miniszter, a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Tzachi Hanegbi és a szefárd ultraortodox Sasz párt elnöke, Arje Deri is bekerül, aki megfigyelőként szolgált a hadikabinetben és a miniszterelnök bizalmasa. A hadikabinet feloszlatását szimbolikus gesztusnak tartják, amelynek célja elsősorban a szélsőjobboldali miniszterek, például Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter bevonásának megakadályozása.

Összeomolhat az elkövetkezendő hónapokban a Palesztin Hatóság – jelentette ki hétfőn a norvég külügyminiszter, „újabb Gázára” figyelmeztetve. Espen Barth Eide a sajtónak azt mondta, a támogatások hiánya, az erőszakcselekmények folytatódása, valamint az a tény, hogy félmillió palesztin munkavállaló nem mehet Izraelbe dolgozni, az összeomlás szélére sodorta a Palesztin Hatóságot. „A helyzet rendkívül nehéz. Ha (a Palesztin Hatóság) összeomlik, újabb Gáza alakulhat ki, és ez Izrael számára is rettenetes lenne” – figyelmeztetett a tárcavezető. Mindeközben a skandináv ország nemzetközi fejlesztésekért felelős minisztere, Anne Beathe Tvinnereim bejelentette: Oslo további 100 millió norvég koronával (3,4 milliárd forint) toldja meg az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) folyósított támogatást. Az UNRWA vezetője, a norvég fővárosban tartózkodó Philippe Lazzarini a sajtónak elmondta, az izraeli hadsereg (IDF) által humanitárius okokra hivatkozva meghirdetett „taktikai szünet” ellenére hétfőn is folytatódtak az erőszakcselekmények a Gázai övezet déli részén lévő Rafahban.

Jóllehet világszerte csökkenőben van a nukleáris robbanófejek száma, az atomfegyverrel rendelkező országok egyre többet helyeznek közülük működőképes állapotba a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) hétfőn közzétett éves jelentése szerint. Az intézet igazgatója, Dan Smith figyelmeztetett, hogy a tendencia – amely vélhetően tovább gyorsul az elkövetkezendő években – aggodalomra ad okot. A jelentésben rámutattak arra is, hogy 2023-ban intenzívebbé vált a nukleáris robbanófejek fejlesztése, ahogy egyre több ország tette le voksát a nukleáris elrettentés politikája mellett. „Az atomfegyverek a hidegháború óta nem kaptak ilyen fontos szerepet a nemzetközi kapcsolatokban” – emelte ki Wilfred Wan, az intézet tömegpusztító fegyverek megfigyeléséért felelős iroda vezetője. Az intézet adatai szerint a világban januárban fellelhető mintegy 12 ezer nukleáris robbanófej nagy részét katonai raktárakban tárolják, ám a maradékot – körülbelül négyezret, azaz mintegy hatvannal többet, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában – rakétákra és egyéb légi eszközökre szerelték.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a szövetségnek láthatóbbá kell tennie nukleáris elrettentető arzenálját az ellenfelei részéről megnyilvánuló jelenlegi fenyegetések közepette. Stoltenberg a The Daily Telegraph című brit konzervatív napilapnak adott, hétfőn ismertetett interjúban elmondta: konzultációk zajlanak a tagországok körében olyan rakéták készenlétbe állításáról, amelyek jelenleg tárolókban vannak. A NATO főtitkára szerint „a láthatóságot is elrettentő eszközként kell használni”. Stoltenberg közölte: nem kíván műveleti részleteket felfedni arról, hogy mennyi nukleáris töltetet kell működőképes állapotban tartani és hány maradhat tárolókban, „de erről konzultálnunk kell, és jelenleg pontosan ezt tesszük”. Úgy fogalmazott, hogy „a nukleáris átláthatóságot a NATO nukleáris stratégiájának sarokkövévé kell tenni”, az átláthatóság ugyanis elősegíti annak a közvetlen üzenetnek a kommunikációját, hogy „mi természetesen nukleáris szövetség is vagyunk”.

A lengyelek többsége úgy véli, nem kellene beengedni az illegális bevándorlókat a fehérorosz határon, és azokat, akiknek mégis sikerül lengyel területre bejutni, vissza kellene toloncolni Fehéroroszországba – derült ki egy közvélemény-kutatás eredményeiből. Az Ipsos reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 67 százaléka gondolta úgy, hogy nem kellene beengedni az országba azokat, akik illegálisan akarnak belépni. Csak 19 százalék értett egyet azzal, hogy be kellene fogadni, és menedékjogot kellene adni ezeknek az embereknek. A válaszadók 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bizonytalan a válaszban. A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy az illegális bevándorlókkal szembeni fellépést szorgalmazó válaszadók 91 százaléka a radikális jobboldali és újliberális kispártokból álló, ellenzéki Konföderáció tömörülést, 86 százalékuk pedig a korábbi kormányzó, jelenleg ellenzéki jobboldali Jog és Igazságosság pártot támogatja. A kormányzó liberális Polgári Koalíció támogatóinak 61 százaléka ugyancsak ellenzi, hogy az illegális bevándorlókat átengedjék a fehérorosz határon.

Időjárás:

Ma még melegebb időre készülhetünk.

Este nyugodt, csillagfényes lesz az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 28 – 34 fok körül alakul.