A sábát kimenetele után – a hétvégén ismét, Izrael szerte tömegek gyűltek össze a kormány leváltását és azonnali túszmegállapodást követelve

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.27.Kovács Zoltán, a soros uniós elnökségért felelős kormánybiztos a Heti TV-ben beszélt az ország előtt álló feladatokról.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerint több érv is szól az ellen, hogy Debrecenbe költöztessék a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot.

A sábát kimenetele után – a hétvégén ismét, Izrael szerte tömegek gyűltek össze a kormány leváltását és azonnali túszmegállapodást követelve.

Ha Jens Stoltenberg vagy Emmanuel Macron Ukrajnába akarnak menni harcolni, akkor menjenek ők – jelentette ki Matteo Salvini olasz miniszterelnökhelyettes.

Belföldi hírek:

Kovács Zoltán, a soros uniós elnökségért felelős kormánybiztos a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az ország előtt álló feladatokról. A politikus beszámolt arról, nemrégiben Brüsszelben járt, hiszen Magyarország 2011 után most ismét az EU soros elnöke lesz, és a július 1-től december 31-ig tartó időszak előkészítése zajlik. Kovács Zoltán megjegyezte, 2011-ben adta először Magyarország a soros elnökséget, ami akkor egy ünnepélyes alkalom volt, hiszen a csatlakozás óta akkor került először sor erre. Az azóta eltelt több, mint 13 évben Magyarország kitermelte azokat a szakembereket, akik alaposan ismerik az EU működését, és megfelelő tudással rendelkeznek. A mostani elnökség kapcsán azt is elmondta a kormánybiztos, ez nem ünnep, hanem sok munka, amit a megfelelő szakemberekkel sikerül majd elvégezni. Azonban azt is látni kell, emelte ki a politikus, hogy ez az elnökségi időszak egy különleges időszakban következik be, hiszen június 9-én EP választás lesz, ami azt is jelenti, átalakul a parlament összetétele, de akár az intézményi struktúra is. Kovács Zoltán összességében azt tette hozzá, csak és kizárólag akkor lehet egy megújult Európáról beszélni, ha a polgárok így döntenek.

A hősök adósai vagyunk, de ezt az adósságot nem elsősorban emlékművekkel kell megfizetnünk, hanem azzal, hogy megvédjük mindazt, amiért az életüket adták: a szabad és a sorsáról maga döntő Magyarországot – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Fiumei úti sírkertben, az 52-es hősi parcellánál. A magyar hősök emlékünnepe alkalmából tartott megemlékezésen a miniszter úgy fogalmazott: „tartozunk minden magyarnak azzal, hogy nem visszük értelmetlen, elkerülhető, mások érdekeiért vívott háborúkba őket”. „Tartozunk minden magyarnak – azoknak is, akiknek örökösei vagyunk, és azoknak is, akik utánunk jönnek – azzal, hogy megmaradjunk és megvédjük magunkat” – tette hozzá. Szalay-Bobrovniczky Kristóf felidézte: nehéz, háborús időket éltek, amikor báró Abele Ferenc, a vezérkar ezredese 1915-ben megírta levelét gróf Tisza Istvánnak. A hazáért elesett hősök előtti tiszteletadásra akarta felkérni a nemzetet, az emberek pedig értették szándékát és a hősi emlékműveket közadakozásból állították fel. Az emberek tudták, hogy az emlékmű az övék, az ő családtagjaik, rokonaik, barátaik, ismerőseik, szomszédaik szerepelnek rajta – mondta a miniszter, hozzátéve, ez a kötelék, az emlékezés köteléke a két háború közti Magyarország egyik legerősebb összetartó ereje volt.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerint több érv is szól az ellen, hogy Debrecenbe költöztessék a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot. Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt azt mondta, Lázár János miniszter témában tett javaslata „hadüzenet a budapestieknek”. Kijelentette: Budapest nemcsak egy város, de a közlekedési hálózat és a turizmus központja is, egy ilyen rangú múzeumnak pedig a fővárosban a helye. Vitézy Dávid szerint az intézmény Debrecenbe költözésével jócskán visszaesne a látogatószám, és a múzeum azt a közfeladatot sem tudná teljes mértékben ellátni, hogy iskolás csoportokat fogadjon, hiszen a nyugati, délnyugati országrészből egy nap alatt képtelenség a keleti városba és vissza eljutni. „Logikátlan az ország szélére vinni egy ilyen múzeumot” – emelte ki.

Külföldi hírek:

A sábát kimenetele után – a hétvégén, Izrael szerte tömegek gyűltek össze a kormány leváltását és azonnali túszmegállapodást követelve. A héber médiában megjelent becslések szerint a demonstrációk központi helyszínén, a tel-avivi Káplán téren több tízezren csatlakoztak a felvonuláshoz, emellett több ezren gyűltek össze Jeruzsálemben, Haifán, Karkurban, Be’erseván, és az ország több tucatnyi más városában. Jelentős tömeg gyűlt össze a két központi helyszínen, a tel-avivi Káplánon, és a Túszok terén, ahol a Hamász által fogvatartott túszok családtagjai szólaltak fel. A tömegbe vegyülve, sárga pólóban több tucat, korábban a hadseregben őrszemként szolgált katona is megjelent, támogatva azokat a családokat, akiknek kérésére múlt héten nyilvánosságra hoztak egy felvételt öt őrszemként szolgáló katona lányról, akiket a terroristák október 7-én túszul ejtettek.

Vasárnap délután megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák több közép-izraeli városban, köztük Tel Avivban, Herzliján, Ra’ananán és Petach Tikván. Herzliján egy személy könnyebben megsérült a repeszek következtében. Nyolc rakétát lőttek ki Izraelre a dél-gázai Rafahból, kevesebb mint egy kilométerre az izraeli erőktől. A légvédelmi rendszerek elfogták a rakéták egy részét. Hónapok óta először támadták ezt a területet a Gázai övezetből. A támadásért a Hamász terrorszervezet vállalta a felelősséget. Korábban biztonsági források azt nyilatkozták a médiának, hogy a hadsereg további rakétatámadásokra számít Gázából Izrael középső régiója felé, a Rafahban zajló hadművelet mélyítésével.

Tegnap este fél 9-kor összeült a hadikabinet megvitatni a fogolycserével egybekötött tűzszüneti tárgyalások újjáélesztését. A Moszad kémszolgálat vezetője, David Barnea bemutatta a minisztereknek a közvetítőkkel folytatott párizsi tárgyalások összefoglalóját. Jelenleg az a terv, hogy delegációt küldenek a tárgyalásokra Dohába vagy Katarba.

Az Izraeli Védelmi Erők műveletei folytatódnak a Gázai övezetben. A 98. hadosztály csapatai továbbra is az észak-gázai Dzsabalija szívében vannak bevetve. A 460. dandár hírszerzési információk alapján rajtaütést hajtott végre egy fegyverraktárban, mely egy iskolában volt, és több tucat rakétalkatrészt és fegyvert talált. ,,Ez újabb annak, hogy a Hamász terrorszervezet cinikusan polgári infrastruktúrákat használ terrorista célokra, miközben a polgári lakosságot élő pajzsként használja” – jegyezte meg az izraeli hadsereg nyilatkozata. Mindeközben a dél-gázai Rafahban a Givati-, Nahal- és a 401. dandárok terroristákat öltek meg, akik megpróbáltak kárt okozni az erőkben, valamint a térség átfésülése során több alagútbejáratot és fegyvert lokalizáltak, köztük Kalasnyikovokat, RPG-ket, gránátokat és robbanóeszközöket. A 99. hadosztály 679. harci csapatai az övezet középső részén folytatják a hadműveletet, mely során számos terroristát likvidáltak. Az elmúlt nap során a légierő több mint 50 terrorcélpontot semmisített meg a Gázai övezetben.

Az izraeli hadsereg (IDF) tagadta vasárnap a Hamász iszlamista terrorszervezet állítását, miszerint a Gázai övezetben izraeli katonákat raboltak volna el. A Hamász fegyveres szárnyának szóvivője, Abu Ubaida azt jelentette be, hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul a Gázavárostól északra lévő Dzsabaliában vívott harcokban. A szóvivő a videofelvételen azt mondta, hogy a fegyveresek Dzsabália menekülttáborban egy alagút nyílásához csábítottak néhány katonát, közelharcot vívtak velük, és sikerült megsebesíteni, megölni vagy elfogni mindegyiküket. Közreadtak egy másik videofelvételt is, amelyen egy sebesültnek látszó embert vonszolnak egy alagútban, és izraeli fegyverek, mellények és sisakok is láthatók. Az IDF szóvivője szokatlanul gyorsan válaszolt a bejelentésre. „Nem történt olyan eset, melyben elfogtak volna egy katonát” – közölte. A hadsereg vizsgálja a többi állítást és a videóban megjelenő részleteket.

Együtt győzünk Európában, nem halaszthatjuk el a mostani lehetőséget – hangoztatta Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) vezetője egy olasz napilapban politikai egységet szorgalmazva az olasz jobboldalt vezető Giorgia Melonival. Marine Le Pen úgy vélte, hogy az Olasz Testvérekkel (FdI) fenntartott egység segítségével a jobboldali erők a második legnagyobb frakciócsoporttá válhatnak az Európai Parlamentben a júniusi választásokat követően. Kifejtette, hogy Melonival egyetértenek az Európát érintő leglényegesebb kérdésekben, a többi között abban, hogy „vissza kell szereznünk az országaink feletti ellenőrzést”. „Itt az ideje az egységnek. Nagyon hasznos lenne, a mostanihoz hasonló lehetőséget nem szabad elszalasztanunk” – mondta Marine Le Pen a Corriere della Serának. A jobboldali politikus szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság távozó elnöke „tudja, hogy lejárt az ideje, és szavazatokat igyekszik vásárolni”.Marine Le Pen szerint az RN EP-képviselői „soha nem fognak Ursula von der Leyenre szavazni, aki pusztító politikát folytatott az európai népek számára”. „Elérkezett az ideje, hogy végleg pontot tegyünk mérgező mandátumára” – fogalmazott a francia politikus.

Jens Stoltenberg kérjen bocsánatot vagy mondjon le, ha Ukrajnába akarnak menni harcolni menjen ő vagy Emmanuel Macron – mondta Matteo Salvini olasz helyettes miniszterelnök, a Liga jobboldali párt főtitkára, elfogadhatatlannak nevezve az Oroszország elleni támadás felvetését. A Liga vezetője a hétvégén reagált Jens Stoltenberg kijelentéseire, miszerint a NATO-országok enyhíthetnék azokat a korlátozásokat, amelyeket az általuk Ukrajnának szállított fegyverek orosz területen lévő célpontok elleni bevetésére szabtak. „Őrültség azt gondolni, hogy fiainkat meghalni küldjük Ukrajnába, vagy a mi fegyvereinket használni arra, hogy Oroszországban öljünk” – fogalmazott a római kormány politikusa. Hozzátette: „ha harcolni akarnak menni Ukrajnába, menjen Stoltenberg, Emmanuel Macron és az összes bombázgató, aki háborút akar. Stoltenberg, aki az én nevemben is beszél, mivel a NATO-t képviseli, kérjen bocsánatot vagy mondjon le. Az olasz nép semmilyen mandátummal nem hatalmazta fel arra, hogy Oroszországba menjen lőni” – jelentette ki.

Oroszország újabb csapatokat von Ukrajna határához, Harkivtól 90 kilométerre – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a világ vezetőihez intézett videoüzenetében. „Oroszország az egyetlen forrása az agressziónak, és folyamatosan igyekszik kiterjeszteni a háborút. Épp most védjük magunkat innen hatvan kilométerre egy újabb orosz offenzívakísérlettől. Oroszország támadóműveletekre készül és innen kilencven kilométerre újabb csapatok gyülekeznek határunknál. Aki mindezt megteszi, az nem akar békét” – jelentette ki Zelenszkij Harkiv városában felvett üzenetében. Kifejezte kétségét afelől, hogy Oroszország kész a párbeszédre a békéről. Zelenszkij kijelentette: „Oroszországot olyan emberek vezetik, akik normává akarják tenni az emberéletek, a városok és falvak elpusztítását, a népek megosztását és az államhatárok háború általi eltörlését. Nincs olyan nemzet, amelyik csak a saját erőfeszítéseivel tudna megállítani egy ilyen háborút. Szükségünk van a világ vezetőinek részvételére” – fogalmazott.

Időjárás:

Ma mindenütt főképp napos időre készülhetünk.

Este nyugodt, csillagfényes lesz az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 25 – 28 fok körül alakul.