Ez nem ünnep

Ez nem ünnep

?si=FAQEnz5PiITc4WFQ

Kovács Zoltán, a soros uniós elnökségért felelős kormánybiztos a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az ország előtt álló feladatokról.

 

A politikus beszámolt arról, nemrégiben Brüsszelben járt, hiszen Magyarország 2011 után most ismét az EU soros elnöke lesz, és a július 1-től december 31-ig tartó időszak előkészítése zajlik. Mint hozzátette, ezen elnökségi időszak alatt az Európai Tanács intézményeinek a vezetését a különböző szakminisztériumok felelős politikusai veszik át. Ezen kívül számos konferenciának és rendezvénynek ad otthont Magyarország.

Kovács Zoltán megjegyezte, 2011-ben adta először Magyarország a soros elnökséget, ami akkor egy ünnepélyes alkalom volt, hiszen a csatlakozás óta akkor került először sor erre. Az azóta eltelt több, mint 13 évben Magyarország kitermelte azokat a szakembereket, akik alaposan ismerik az EU működését, és megfelelő tudással rendelkeznek.

 A mostani elnökség kapcsán azt is elmondta a kormánybiztos, ez nem ünnep, hanem sok munka, amit a megfelelő szakemberekkel sikerül majd elvégezni. Azonban azt is látni kell, emelte ki a politikus, hogy ez az elnökségi időszak egy különleges időszakban következik be, hiszen június 9-én EP választás lesz, ami azt is jelenti, átalakul a parlament összetétele, de akár az intézményi struktúra is. Ez utóbbival kapcsolatban azt jegyezte meg Kovács Zoltán, mindezekhez szükséges az is, hogy az európai polgárok is úgy szavazzanak, ahogy azt kell. Szükség van az EU átalakulására, megújulására, ezt a magyar kormány már jó ideje hangoztatja, hiszen 2011 óta folyamatosan célkeresztben van Magyarország. Hamis vádak tömkelege hangzott el ebben az időszakban, Magyarország ezeket folyamatosan cáfolta, ám az is igaz, valamiért ezek a vádaskodások nem értek véget. Persze az emberek megmutatták már, hogy nem hisznek ezeknek a vádaknak, egyre többen érdeklődnek Magyarország iránt, a turistaforgalom soha nem látott mértékben növekszik. Mindezek mellett számos világeseménynek adott otthont az ország, amivel sikerült megmutatni, a magyarok sok mindenre képesek. Most is nagyon sok esemény lesz a soros elnökség kapcsán, jelentős diplomáciai forgalom is lesz, a remények szerint mindezt az itt élők nem fogják megérezni, nem lesznek dugók, forgalmi leállások.

               Kovács Zoltán összességében azt tette hozzá, csak és kizárólag akkor lehet egy megújult Európáról beszélni, ha a polgárok így döntenek. Magyarország megmutatta, hogy immár negyedik alkalommal nagy többséggel választott szuverenitáspárti, békebarát kormányt. Ha másutt is ilyen politikusokat bíznak meg, akkor egy erős Európa fog működni, amire mindenkinek nagy szüksége van.