A turisztikai minisztérium arra utasította az otthonaikból evakuált polgárokat fogadó szállodákat, hogy készüljenek fel fogadásuk időszakának 2024 végéig történő meghosszabbítására

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.16.7,8 milliárd forinttal támogatja a kormány a szociális és gyermekvédelmi intézményeket fenntartó egyházi és civil szervezeteket – mondta Fülöp Attila.

Az LMP azt kéri, a Demokratikus Koalíció „tagozatai” döntsék el végre, melyik álláspontot képviselik a kampányviták ügyében.

A turisztikai minisztérium arra utasította az otthonaikból evakuált polgárokat fogadó szállodákat, hogy készüljenek fel fogadásuk időszakának 2024 végéig történő meghosszabbítására.

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit többször meglőttek.

Belföldi hírek:

Szerdán Sopronban folytatta választási kampánykörútját Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor tárgyalást folytatott Farkas Cipriánnal, a város polgármesterével, majd a soproniakkal találkozva arról beszélt: a háborún nyerészkedőknek a békepárti Magyarország az útjában áll. Soros György azért gurítja ide a dollárokat és fizeti a háborúpárti politikusokat, hogy ezt az akadályt elhárítsa. De nekünk ez az egy hazánk van, és mindenáron megőrizzük a békéjét – mondta Orbán Viktor Sopronban.

7,8 milliárd forinttal támogatja a kormány a szociális és gyermekvédelmi intézményeket fenntartó egyházi és civil szervezeteket a megemelkedett rezsiköltségek kompenzálására – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára Ózdon. Fülöp Attila hozzátette, a támogatást külön igényelni nem kell az arra jogosult szervezeteknek, azt a Magyar Államkincstár folyósítja.

Büntetőfeljelentést tett Budai Gyula, mert „már 2019-ben is külföldi pénzből finanszírozták Karácsony Gergely és az ellenzék kampányát”. A Fidesz országgyűlési képviselője erről közösségi oldalára feltöltött videójában beszélt. Budai Gyula elmondta, kedden büntetőfeljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a Magyar Nemzetben megjelent tényfeltáró cikk alapján, amely megállapítja – magyarázta a képviselő -, hogy egy rejtélyes külföldi cégtől tanácsadói szerződés keretében a Bakony Rental Kft. 112 millió forintot kapott. A Bakony Rental Kft. egyszemélyes tulajdonosa az a Mravik Zsolt, aki Tordai Csaba élettársa, annak a Tordai Csabának, aki egyébként a mai napig Karácsony Gergely jogi tanácsadója – közölte. Majd kifejtette: „Mravik Zsolt ebből a pénzből 75 millió forintot egy városházi dolgozón keresztül eljuttatott Perjés Gábornak, annak a Perjés Gábornak”, aki a Mindenki Budapestért Egyesület vezetője. A kormánypárti politikus szerint ebből a pénzből finanszírozták Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányát.

Az LMP azt kéri, a Demokratikus Koalíció „tagozatai” döntsék el végre, melyik álláspontot képviselik a kampányviták ügyében. Gál József, az LMP szóvivője úgy fogalmazott: a kampányban „Dobrev Klára vezeti a budapesti sárga villamost”. Rámutatott: az EP- és önkormányzati választáson szövetségben induló DK, MSZP és Párbeszéd szimbiózisban működne, de a listavezetőktől érkezett „kinyilatkoztatás” szöges ellentétben áll egymással. Felidézte, hogy kedden Dobrev Klára, a DK európai parlamenti listavezetője azzal támadta Magyar Pétert, hogy felelős jelöltnek kötelessége minden vitát vállalni a kampányban és elfogadhatatlan, hogy nemet mondott az ATV-felkérésre.

Külföldi hírek:

Az izraeli hadsereg (IDF) szerdán tovább harcolt délen, a Gázai övezetben, és északon, a libanoni határnál is a katonaság tájékoztatása szerint. Az IDF bejelentette, hogy egységei tovább tevékenyednek a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalija menekülttáborban, s a légierő egy olyan fegyveres csoportot támadott, amely kedden rakétákat indított az övezet közelében fekvő izraeli Szderot irányába. Az övezet déli, Egyiptomhoz közeli térségében is tovább folytak a harcok, ahol a hadsereg elmondása szerint megtámadták a Hamász iszlamista terrorszervezet kiképzőhelyét, s az összecsapásban életét vesztette számos palesztin fegyveres. A Gázai övezet környékén és a libanoni, északi határnál fekvő izraeli településeken többször megszólaltak szerdán is a rakéta- vagy dróntámadásra figyelmeztető légvédelmi szirénák. Az IDF jelentése szerint északról mintegy hatvan rakétát indítottak Izrael felé, melyek viszonylag csekély anyagi károkat okoztak. Délen a Szderotra lőtt rakéták többségét semlegesítette a Vaskupola légvédelmi rendszer, de egy lövedék becsapódott egy lakatlan épületbe.

A turisztikai minisztérium arra utasította az otthonaikból evakuált polgárokat fogadó szállodákat, hogy készüljenek fel fogadásuk időszakának 2024 végéig történő meghosszabbítására, jelentette a tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. A kitelepítetteket egyelőre nem tájékoztatták erről. Benjámin Netanjahu miniszterelnök megrovásban részesítette Beni Gantz és Gadi Eizenkot minisztereket (Nemzeti Egység) az északi helyzetről szóló döntéshozó fórumon, jelentette a 12-es csatorna. A volt vezérkari főnökök arra hivatkoztak, hogy foglalkozni kell a Hezbollah jelentette fenyegetéssel, és gondoskodni kell az evakuált északi lakosok hazaengedéséről, mire a kormányfő így válaszolt: ,,Ne csináljatok belőle problémát.” Netanjahu hozzátette, hogy ,,négy-hat hónapon belül eljutunk oda”, és követelte, hogy Gantz és Eizenkot ,,ne csináljon belőle ügyet”. Netanjahu irodája közölte, hogy a kormányfő a megbeszélésen kijelentette: ,,Ne beszéljünk arról, mit fogunk csinálni északon és mikor. Nem tájékoztatjuk ellenségeinket a terveinkről.”

A Biden-kormányzat közölte a Kongresszus kulcsfontosságú törvényhozóival, hogy újabb, több mint 1 milliárd dolláros fegyver- és lőszercsomagot küld Izraelnek. Ez az első fegyverszállítmány Izraelnek, amelyet azóta jelentett be az adminisztráció, hogy a hónap elején egy másik – 3 500 nagy teherbírású bombából álló – fegyverszállítást függesztett fel. Az amerikai kormányzat azt mondta, hogy azért függesztette fel a korábbi szállítmányt, hogy Izrael ne használhassa a bombákat a Gázai övezet déli részén fekvő, zsúfolt Rafah városában zajló, egyre fokozódó mértékű offenzívája során. A kongresszusi tanácsosok névtelenséget kérve beszéltek a még nem nyilvános fegyverszállításról. A küldött csomag mintegy 700 millió dollár értékben tartalmaz harckocsikban használatos lőszert, 500 millió dollár értékben taktikai járműveket és 60 millió dollár értékben aknavető lövedékeket – mondták a kongresszusi források. Arra vonatkozóan nem volt azonnali jelzés, hogy mikor küldik a fegyvereket. Izrael már hét hónapja vívja háborúját a Hamász ellen a Gázai övezetben.

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg – közölte a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya. Hozzátették: a kormányfőt tekintettel az életmentő beavatkozás sürgősségére és az intézmény közelsége miatt szállították Besztercebányára és nem Pozsonyba. „A következő órák sorsdöntőek lesznek” – írták a szlovák kormányfő közösségi profilján. A szlovák kormányfőt sajtóinformációk szerint két-három lövés érte, a mellkasán és a gyomrán. A feltételezett elkövetőt elfogta a rendőrség. Robert Fico miniszterelnök egy kiváló kórházi csapat kezében van, ők gondoskodnak az egészségéről – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a besztercebányai kórházban tartottak a szlovák kormány tagjai azután, hogy a kormányfőt többször meglőtte egy hetvenegy éves baloldali költő a nyitrabányai kihelyezett kormányülés helyszínén.

Írország május végéig „biztosan” el fogja ismerni a palesztin államot – jelentette be Micheal Martin ír külügyminiszter. A tárcavezető, aki egyúttal a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betölti elmondta, hogy Dublin folyamatosan egyeztet az ügyben más országokkal is. A múlt héten Josep Borrell, az európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta, Írország mellett Spanyolország és Szlovénia is tervezi a palesztin állam elismerését május 21-én, hozzátéve, hogy e három kormány döntését más országok is követhetik. Maga Martin azt mondta, a pontos dátumot „az elkövetkezendő napokban” jelenthetik be. Írország régóta hangoztatja, hogy nem látja akadályát a palesztin állam elismerésének, amely Dublin szerint hozzájárulhat a közel-keleti békefolyamathoz.

Legalább 16 Srí Lanka-i zsoldos halt meg az orosz-ukrán háborúban harcolva – közölte szerdán a dél-ázsiai szigetország védelmi miniszterhelyettese. Srí Lanka a múlt héten indított vizsgálatot állampolgárainak a konfliktusba való toborzása ügyében, amelynek alapján 288 nyugalmazott katona részvételét állapították meg – mondta el Pramitha Tennakoon. „Megerősítést kaptunk arról, hogy 16 (zsoldost) megöltek” – mondta a miniszterhelyettes Colombóban újságíróknak. Nem részletezte, hogy a konfliktus melyik oldalán harcoltak a katonák, csak azt hangsúlyozta, hogy a Srí Lanka-iak toborzását embercsempészetként kezelik. A colombói kormány tárgyalásokat folytat az ukrán és az orosz külügyminisztériummal a két országban tartózkodó állampolgárainak felkutatásáról és biztonságos hazahozataláról. Az üggyel kapcsolatban kijelentette, hogy „ez egy kényes kérdés”. Hozzátette: „Barátok vagyunk Oroszországgal és Ukrajnával. Ez a két ország fontos számunkra, ezért fordulunk a külügyminisztériumokhoz, hogy állampolgáraink biztonságban hazatérhessenek”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki pénteken hivatalos látogatást tett volna Madridban, lemondta spanyolországi látogatását – erősítette meg a spanyol sajtó a spanyol királyi palota által kiadott hivatalos program alapján. A királyi palota a hét közepén frissítette az uralkodó programját, jelezve, hogy a VI. Fülöp király és az ukrán államfő tervezett találkozója, valamint a Zelenszkij tiszteletére rendezett hivatalos ebéd elmarad, az okok megjelölése nélkül. Az ukrán elnöknek Portugáliába is el kellett volna látogatnia, de a portugál sajtó értesülései szerint valószínűleg ez a látogatás is elmarad. Ukrajna újabb orosz offenzívával néz szembe északon. Moszkva május 10-én indított újabb támadása Harkivot, az ország második legnagyobb városát fenyegeti, amely az orosz határtól mintegy harminc kilométerre fekszik.

Időjárás:

Ma főképp felhős időben lesz részünk.

Este a szél is felerősödhet.

A hőmérséklet jellemzően 22 – 25 fok körül alakul.