Izraelben idén rendhagyó volt az Izrael 1948-as kikiáltására emlékező függetlenség napja ünnepségsorozata

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.15.Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az antiszemitizmus elleni küzdelemről.

Az LMP az állami támogatások azonnali visszafizetésére szólítja fel az iváncsai akkumulátorgyárat.

Izraelben idén rendhagyó volt az Izrael 1948-as kikiáltására emlékező függetlenség napja ünnepségsorozata.

Találat ért a Gázai övezetben egy ENSZ-konvojt, a világszervezet egyik külföldi alkalmazottja meghalt.

Belföldi hírek:

Szalay-Bobrovniczky Vince, a miniszterelnökség társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az antiszemitizmus elleni küzdelemről. A politikus beszámolt arról, nemrégiben találkozott az USA antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó, nagyköveti rangban dolgozó tisztségviselőjével, akivel több, mint egyórás beszélgetést folytatott. A tárgyalás során az amerikai fél pozitívumként emelte ki a magyar kormány által meghirdetett zéró toleranciát az antiszemitizmussal szemben, ahogy azt is, hogy milyen jelentős támogatásokat kap a hazai zsidó közösség, és azt is, semmilyen inzultus nem érte a vallásos zsidókat. Ugyanakkor megmutatkoztak a véleménykülönbségek is, tette hozzá az államtitkár, az amerikai tárgyalópartner részéről hangoztak el vádak, kritikai hangok, ám ezekre a kormány képviselőjeként válaszolt is. Az egyik ilyen pont volt az a vád, miszerint a magyar kormány a vészkorszak történelmét átírja, és ezt tanítják az iskolákban. Az államtitkár erre annyit felelt, amikor a nemzeti alaptanterv készült, akkor a vészkorszakról szóló rész előkészítésébe bevonták a hazai zsidó szervezeteket, azok szakértőit is, így ez a vád nem igaz. Az amerikai fél háborús bűnösök rehabilitálásával is megvádolta a magyar kormányt, ezt is cáfolta az államtitkár. Egyetlen ítélet született Hóman Bálint rehabilitálása kapcsán, akit egykor ugyan háborús bűnökért ítéltek el, de ez az ítélet nem állta meg a helyét – mondta. Az államtitkár elmondta, szóba kerültek az úgynevezett Soros-plakátok is, amire azt felelte, nem voltak ezek antiszemita indíttatásúak, semmi nem utalt a képeken Soros György származására. Szalay-Bobrovniczky Vince a volt iráni elnök látogatásával kapcsolatban megerősítette a magyar kormány álláspontját, mely szerint az akadémiai autonómia jegyében egy egyetem dönthet arról, hogy kit hív meg. A volt iráni elnök véleményével, politikai szerepvállalásával nem ért egyet a kormány, teljes mértékben elutasítja azt. Végezetül szóba került az OR-ZSE ügye is, aminek kapcsán az államtitkár elmondta, többször is jelezte a Mazsihisz előző vezetésének, hogy az Egyetem felújítása kapcsán forduljanak a kormányhoz, de ezt valamiért akkor nem tették meg. Most az új elnök, Grósz Andor által vállalt egyik legnagyobb feladat az OR-ZSE megújítása, amire van kormányzati szándék, ám sajnos most a források szűkösek. A remények szerint sor fog kerülni az Egyetem teljes megújulására.

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz – mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján. Orbán Viktor mindenkit arra kért, hogy a június 9-i választásokon álljanak ki a béke mellett és segítenek elzavarni a „brüsszeli héjákat”. Orbán Viktor kijelentette: ma a legnagyobb veszélyt a háború jelenti. A háború egyet jelent a pusztítással, az otthonok elvesztésével, a pénz elértéktelenedésével; a háborúban egyetlen dologra van szükség igazán: mindenki hadianyagot gyárt. A munkaerő nem a gyárba megy, hanem a frontra viszik, nincs aki a gyárban dolgozzon, ezért nincs vásárlóerő sem, ami pörgetné a gazdaságot – mutatott rá, hozzáfűzve: „lássuk Ukrajnát, háborúban minden hanyatlik”.Kijelentette: sokan vannak ma Európában, akik mégis háborúba vezetnék a kontinenst, és ebbe belerángatnák Magyarországot is. Ezért a nagy gazdasági tervek mellett figyelmet és energiát kell szentelni arra, hogy ezeket az erőket „megfékezzük, visszaszorítsuk és letörjük” – hangsúlyozta, mindenkit arra biztatva, hogy június 9-én vegyen részt a helyi vezetők megválasztásában, de az európai választáson is.

A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója szerint Gyurcsány Ferencnek megártott az önbizalom. Menczer Tamás a közösségi-oldalán kedden közzétett videóban idézte Gyurcsány Ferenc egyik kijelentését, miszerint „valójában elvesztegetett évtized áll Magyarország mögött, Orbán és kormányának vezetésével”. A kommunikációs igazgató erre reagálva videójában azt mondta volt egy elvesztegetett évtized, akkor „ön és a társai vezették az országot, és tönkre is tették. Csak egy válság volt, és mégis csődbe vitték az országot; az égbe emelték a rezsit, tönkretették a munkahelyeket, elvettek egyhavi bért és nyugdíjat. Annyi böszmeséget csináltak, hogy felsorolni is nehéz lenne.” Hozzátette: ehhez képest Orbán Viktor a válságok korában vezeti Magyarországot. Covid, bevándorlás, háború, szankciók, energiaválság, gazdasági válság és lehetne sorolni – mondta. És mégis egymillióval többen dolgoznak, „mint az önök idejében” – mondta, hozzátéve, hogy visszaadták és megvédték a 13. havi nyugdíjat, csökkentették a rezsit, a családtámogatási rendszer pedig világszinten is páratlan. – mondta.

Az LMP az állami támogatások azonnali visszafizetésére szólítja fel az iváncsai akkumulátorgyárat. Az ellenzéki párt erről határozati javaslatot is benyújtott az Országgyűlésnek. Tetlák Örs, az LMP országos elnökségi tagja, Érd alpolgármestere keddi online is követhető sajtótájékoztatóján kifejtette: az SK Innovation a hírek szerint a közelmúltban több száz munkavállalójától vált meg. Ahogy megtették a feltehetően vendégmunkásokkal, bármikor megtehetik a magyar munkavállalókkal is – mutatott rá az LMP-s politikus, aki nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági szempontból is zsákutcaként értékelte a kormány „akkumulátorgyarmatosítási tervét”.

Külföldi hírek:

Izraelben idén egyidejűleg fáklyagyújtási és fáklyaoltási ceremóniával kezdődött az Izrael 1948-as kikiáltására emlékező függetlenség napja ünnepségsorozata. A televíziós csatornák idén is a hivatalos, Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen és más, Gázához közeli helyszíneken felvett, minden évben szokásos fáklyagyújtó ünnepséget közvetítették, amely azonban eltért a szokásostól; nem élő adásban zajlott, hanem felvételről, amelyet közönség nélkül rögzítettek a múlt héten. A hivatalos ünnepségen az évtizedes hagyományoknak megfelelően az elmúlt évben különösen példamutató, nagyszerű tetteket végrehajtó emberek – idén az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadásának visszaverésében, majd a háborúban jeleskedők – a háborúban meggyilkolt és elesett izraeliek és külföldiek emlékére tizenkét fáklyát gyújtottak Izrael tizenkét törzsének szellemében. Az előre rögzített adással egy időben egy másik, alternatív megemlékezést is tartottak mintegy 1500 fős közönség előtt élőben, amelyet a közösségi médiában közvetítettek. A Binjamina melletti Suni Amfiteátrum szabadtéri színpadán tartott ceremónián a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok családtagjai eloltották tizenkét fáklya lángját, ezzel azt jelezve, hogy az elraboltak hazahozatala nélkül nincs függetlenség, önálló és szabad Izrael. Ezen az ünnepségen csak egy fáklyát gyújtottak, amelyet a remény fényének neveztek el.

A 162. hadosztály folytatta a terrorcélpontok elleni műveletét Kelet-Rafahban és a Rafah-átkelő gázai oldalán, jelentették az Izraeli Védelmi Erők. A Rafah-átkelőnél a 401. páncélosdandár megölt számos fegyveres terroristát közelharcban. Rafah térségében a Givati-dandár harcosai az összecsapások során megöltek számos terroristát és fegyvereket foglaltak le. Az erők irányításával a légierő célba vett egy terrorsejtet, mely egy rakétaindító helyszínről távozott. Továbbá támadást hajtottak végre egy poszt ellen, ahonnan terroristák a harcosokra tüzeltek. A 460. ejtőernyős dandár és a 7. dandár a 98. hadosztály parancsnoksága alatt az éjszaka kiszélesítette operatív tevékenységét Dzsabalijában, rajtaütéseket hajtva végre terrorcélpontok ellen a térségben. Az elmúlt 24 órában a harcosok számos csatát vívtak, tanktűzzel likvidáltak több tucat terroristát, akik tüzet nyitottak az erőkre, és megsemmsítették a térségben elrejtett robbanószerkezeteket. Továbbá drónnal megöltek egy terroristát, akit a csapatok közelében azonosítottak és RPG volt nála és támadásra készült.

A hadsereg légicsapással megölte a Hezbollah terrorszervezet egyik tagját a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban. Vadászgépek a Hezbollah számos további posztját támadták Kharajebben, Haltában és Jarunban. Később páncéltörő irányított rakétákat lőttek ki Libanonból Felső-Galileára, aktiválva a szirénákat Adamit, Hanita, Ja’ara, Eilon, Goren és Arab al-Aramse közösségekben.

Izrael rafahi művelete visszaveti a zsidó állam és a Hamász közötti egyeztetéseket a katari miniszterelnök szerint, aki kedden leszögezte: Doha a nehézségek ellenére folytatja a közvetítést a szemben álló felek között. A dohai gazdasági fórumon felszólaló Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni elmondta: egyetlen, a Gázai övezetet és Ciszjordániát összefogó palesztin kormányra van szükség, melyről a palesztinoknak közösen kell dönteniük. Mint mondta, amennyiben nem készül terv a gázai rendezésre, a radikalizmus nem fog eltűnni a térségből. Elmondta, hogy a Hamász dohai irodája továbbra is nyitva marad, mert amennyiben a háború folytatódik, további tárgyalásokra lesz szükség a szervezettel.

A kétkamarás bukaresti parlamentben ünnepi együttes ülést tartottak kedden a Románia és Izrael közötti szolidaritás és barátság napja alkalmából, amelynek bevezetéséről a kisebbségi frakció két tagjáa – a zsidó kisebbség által jelölt Silviu Vexler és a német kisebbség által delegált Ovidiu Gant – kezdeményezésére áprilisban hoztak törvényt Romániában. Bár Marcel Ciolacu miniszterelnök a díszülésen személyesen nem vett részt, videoüzenetben idézte fel, hogy Románia az elsők között, 1948. június 11-én lépett diplomáciai kapcsolatba a függetlenségét akkor néhány hete kikiáltó Izraellel. Rámutatott: országa Izraellel vállalt szolidaritása a nehéz pillanatokban sem párolgott el, a 2023. október 7-i terrortámadást Románia a lehető leghatározottabban elítélte, ő maga pedig – egy román kormányküldöttség élén – szolidaritási látogatást is tett Izraelben. „A Románia és Izrael közötti megszakítás nélküli baráti kapcsolatok a közös demokratikus értékeken alapulnak, tartópillérei pedig a romániai zsidó közösség és Izrael román származású állampolgárainak közössége, amelyek fontos szerepet játszanak mindkét állam kultúrájának és civilizációjának alakításában” – fogalmazott üzenetében a román miniszterelnök.

Találat ért a Gázai övezetben egy ENSZ-konvojt, a világszervezet egyik külföldi alkalmazottja meghalt, többen megsebesültek – közölte António Guterres ENSZ-főtitkár, hozzátéve, hogy már több mint 190 ENSZ-alkalmazott vesztette életét a gázai háborúban. Közleményében Guterres elítélte a világszervezet munkatársai ellen elkövetett támadásokat, azonnali humanitárius tűzszünetet, illetve az övezetbe hurcolt túszok elengedését követelte. Az ENSZ aláhúzta, hogy most először öltek meg az övezetben külföldi – tehát nem palesztin – ENSZ-alkalmazottat, kiemelve, hogy a világszervezet munkatársai által használt, tűz alá vett járművön egyértelműen fel volt tüntetve, hogy kik utaznak benne. Ugyancsak hétfőn izraeli légitámadás érte az övezet középső részén található Nuszejrát menekülttábort, a műveletben a Wafa palesztin hírügynökség adatai szerint 14-en meghaltak, köztük több gyerek.

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformjáról szóló új rendelet valamennyi jogalkotási fejezetét, amelyek egyebek mellett a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálásáról, a maradásra jogosulatlanok hatékonyabb visszaküldéséról és a migránsok tagállamok közötti elosztását előíró szolidaritásról rendelkeznek – tájékoztatott az uniós tanács kedden. A brüsszeli közlemény szerint az új szabályok elősegítik a migrációs beáramlás rendezett kezelését, hatékony és egységes eljárások létrehozását, valamint a tagállamok közötti méltányos tehermegosztást. Az elfogadott paktum szerint a tagállamok azáltal vállalnak szolidaritást a migrációs nyomásnak különösen kitett uniós országokkal, hogy azokból áthelyezik területükre azokat a menedékkérőket, akik jogosan részesülhetnek nemzetközi védelemben. A migrációs nyomásnak különösen kitett országoknak a többi uniós tagállam pénzügyi hozzájárulásokkal, illetve operatív és technikai támogatással is segít.

Időjárás:

Ma főképp változóan napos-felhős idő lesz.

Este többfelé befelhősödhet az ég.

A hőmérséklet jellemzően 19 – 23 fok körül alakul.