A béke nem egy oroszbarát álláspont

A béke nem egy oroszbarát álláspont

?si=zfNJW0soigK38ne2

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a júniusi választások tétjéről, valamint Debrecenről.

 

A politikus elmondta, mindkét júniusi választás fontos, hiszen nem mindegy, hogy egy adott települést kik, és hogyan vezetnek. Most lesz alkalmuk az embereknek megítélni, mennyire fejlődött a lakhelyük, és mit is kaptak a városvezetőktől, képviselőktől. Ami az EP választást illeti, Kósa Lajos elmondta, nem az a legfontosabb, hogy egy párt eggyel több vagy kevesebb képviselőt küld az EP-be, sokkal inkább az, mennyire tud megerősödni az az álláspont, amit a magyar kormány is képvisel, azaz legyen béke. Hozzátette, az európai vezetők Gáza esetében hangosan követelik a békét, ám Ukrajna esetében ezt nem teszik meg. Azt is kijelentette a politikus, a béke nem egy oroszbarát álláspont.

               A képviselő, mint a parlament Honvédelmi Bizottságának elnöke, fontosnak tartotta megjegyezni, a magyar békepárti álláspont nem azt jelenti, hogy nincsen szükség erős hadseregre, amely képes megvédeni az országot, mert igenis a békét csak egy erős hadsereg tudja biztosítani. Felidézte a miniszterelnök szavait, stratégiai nyugalomra van szükség, amit egy erős hadsereg biztosít. Magyarország tagja a NATO-nak, a vállalásait teljesíti. Az orosz-ukrán háború kapcsán az is elhangzott, a francia elnök akár csapatokat is küldene, ezzel kapcsolatban a politikus megjegyezte, véleménye szerint a francia haderő messze nem lenne alkalmas egy ilyen feladatra. Az USA is egyre nagyobb szerepet vállal a háborúban, hiszen ők az amerikai érdekeket képviselik, legyen szó fegyverszállításról vagy akár az amerikai LNG európai exportjáról. Az amerikaiak szerint ezzel ki lehet váltani az orosz függést, de az is igaz, hogy mindez akár környezetvédelmi szempontokból sokkal károsabb. Európa beszél a zöld gondolatról, de valahogy nem veszik észre például azt, hogy a divatipar karbon nyoma jóval jelentősebb, mint az energiaiparé.

               Debrecen kapcsán is szóba kerültek környezetvédelmi ügyek. A politikus elmondta, a városban és a környékén működő, épülő beruházások az európainál jóval szigorúbb környezetvédelmi szabályok betartásával végezhetik a tevékenységüket. Voltak, és vannak tiltakozások ugyan, ám alapjában véve Debrecenben minden rendben van, a város fejlődik, és a remények szerint ez így is lesz a választások után is.

Breuer Péter