Ma este veszi kezdetét a Függetlenség Napja Izraelben, előtte az elesett katonák és a terror áldozataira emlékezünk

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.13.Magyarország fejlődési pályáját hosszú távon pozitívan befolyásolják a kínai elnökkel kötött megállapodások – nyilatkozta Szijjártó Péter.

Fejleszteni kell a külvárosi közlekedési csomópontokat, hogy azok kényelmes és minőségi átszállási lehetőséget biztosítsanak az embereknek – hangsúlyozta Bakos Bernadett.

Ma este veszi kezdetét a Függetlenség Napja Izraelben, előtte az elesett katonák és a terror áldozataira emlékezünk.

Több mint négyezer embert evakuáltak Harkiv megyéből, erőteljes az orosz offenzíva.

Belföldi hírek:

Magyarország fejlődési pályáját hosszú távon pozitívan befolyásolják a kínai elnökkel kötött megállapodások – nyilatkozta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a kínai elnök és 400 tagú delegációjának háromnapos látogatását négy szempontból is történelmi jelentőségűnek nevezte. Kifejtette: legutóbb húsz évvel ezelőtt járt kínai elnök Magyarországon; ráadásul a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját. Kína a világgazdaság legalapvetőbb folyamataiban „utcahosszal előzi” a nyugati gazdasági folyamatokat; „és a nyugati gazdasági stratégiai sikereknek alapvető feltétele a jó együttműködés a kínai gazdasággal”. Emellett háború idején jött el „a békét akaró globális többség legerősebb országának a vezetője” – közölte. Szijjártó Péter hangsúlyozta, egy olyan stratégiai partnerségi együttműködési szintre emelték a két ország közti kapcsolatrendszert, amely kategóriában a kínaiak csak öt országot tartanak számon, Európában egyedüliként Magyarországot. Efölött csupán egyetlen kategória létezik számukra, oda az orosz-kínai kapcsolatrendszer tartozik.

Karácsonyék a gazdagok pártjára álltak, újabban a 10 évnél régebbi autók kitiltásával fenyegetőznek – mondta el a közösségi médiában közzétett vasárnapi videójában a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra a videóban arról beszél: Karácsony Gergelyék egy hangfelvétel tanúsága szerint azon dolgoznak, hogy bizonyos kerületekbe ne lehessen bemenni szerintük túl régi autókkal. „A budapesti kocsik kétharmada 10 évnél régebbi, ez 440 ezer autót jelent. A kitiltásuk egyszerűen azt jelentené, hogy több százezer budapesti családnak azt mondják, hogy bocsi, de túl régi a kocsi” – mondta a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Hangsúlyozta: Karácsonyékat és Gyurcsányékat egyszerűen nem érdekli, hogy mi lesz az emberekkel egy ilyen döntés után. Hozzátette: jól ismerjük „ezt a poros, baloldali bagázst”, Gyurcsány Ferenc már évekkel ezelőtt üzent azoknak, akiknek nem tetszik ez a tempó.

Fejleszteni kell a külvárosi közlekedési csomópontokat, hogy azok kényelmes és minőségi átszállási lehetőséget biztosítsanak az embereknek – hangsúlyozta Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott: a külvárosi csomópontok rengeteg ember életében játszanak kulcsszerepet, korszerűsítésükre azonban a többi politikai erő közül senki nem tett javaslatot. Mint mondta, az LMP 101 pontos programot publikált, amelynek fontos részét képezik a közlekedés fejlesztésére vonatkozó javaslatok. Bakos Bernadett kiemelte, hogy akadálymentes, átlátható és világos gyalogos útvonalakat kellene létrehozni a csomópontokban, hogy olyan környezet jöjjön létre, ahol szívesen szállnak át az emberek. Ezeken a helyeken javítani kell a közbiztonságot – mondta.

A MÁV-Start a vakáció előtt már egy hónappal, május 13-tól az előszezoni menetrend szerint, sűrűbben indítja a vonatokat a Balatonhoz, „ezzel is elősegítve a tó térségének turisztikai hozzáférését, fejlődését” – közölte a vasúttársaság. Közölték: nemcsak több vonattal, hanem „nagyobb kerékpárszállítási kapacitással, emelt színvonallal, valamint többletszolgáltatásokkal készülnek”. A Déli pályaudvar és Fonyód, illetve Balatonszentgyörgy között az előszezonban már elindulnak a kétóránként közlekedő Déli-Parti InterRégiók. Az egész évben Budapest és Keszthely között kétóránként közlekedő Balaton InterCitykben 1. osztályú kocsi, továbbá az előszezon egy részében, május 25-től étkezőkocsik is közlekednek. Ezenkívül a főváros és Nagykanizsa közötti Tópart InterCityket is igénybe lehet venni. Hétvégi és ünnepnapokon az előszezonban is közlekedik Szob és Fonyód között a népszerű Jégmadár expresszvonat. Péntek és szombat éjszaka a Bagolyvonatokkal a déli parton Keszthely és a Déli pályaudvar között biztosítják az utazást. Az északi part és a főváros között visszatérnek hétfőtől a Kék Hullám expresszek, a Vízipók sebesvonatok és a hétvégi Katica InterRégiók – közölték.

Külföldi hírek:

Ma este veszi kezdetét a Függetlenség Napja Izraelben. A Jom Haatzmaut, azaz az izraeli függetlenség nap, egy nagy ünnep, amelyet minden évben április végén vagy május elején tartanak – a héber naptár szerint azon a napon, amikor 1948-ban Izrael kikiáltotta függetlenségét. Izrael-szerte rendezvényeket és ünnepségeket tartanak a függetlenség alkalmából – mind országos, mind helyi szinten, szinte minden városban, településen és faluban tartanak valamilyen ünnepséget. 2024-ben Izrael függetlenségének napja május 13-án napnyugtától május 14-én napnyugtáig tart. A Jom Haatzmaut nagy állami ünnepségére az előestéjén került sor a Herzl-hegyen, Izrael nemzeti ünnepségén, Jeruzsálemben. Ez az esemény jelzi a Jom Hazikaron, azaz az elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapjának végét, amely közvetlenül előtte esik és a Jom Haatzmaut ünneplésének kezdetét. Az ünnepségen előadások, beszédek és tizenkét fáklya ünnepélyes meggyújtására került sor, amelyek Izrael tizenkét törzsét szimbolizálják, tizenkét olyan polgár által, akik nagy hatást gyakoroltak az országra. Ezzel egyidejűleg a városokban országszerte ünnepségeket és tűzijátékokat tartottak. Idén a gázai háború és a még mindig fogságban tartott túszok száma miatt a 2024-es Yom Haatzmaut eseményei érthető módon kicsit másképp fognak kinézni. A légierő hagyományos átrepülésére például nem kerül sor.

Egy magas rangú egyiptomi tisztviselő az Associated Pressnek elmondta, hogy Kairó tiltakozott Izraelnél, az Egyesült Államoknál és az európai kormányoknál, mondván, hogy a rafahi művelet nagy veszélybe sodorta az Izraellel kötött békeszerződést – amely a regionális stabilitás egyik sarokköve. A tisztviselő nem jogosult a média tájékoztatására, és névtelensége megőrzése mellett beszélt. Az izraeli hadsereg elkezdte felszólítani a Rafah további negyedeiben élő palesztinokat a terület kiürítésére, miközben folytatja a Hamász terrorcsoport elleni hadműveletet a Gázai övezet déli részén fekvő városban. A Wall Street Journal februárban arról számolt be, hogy egyiptomi tisztviselők figyelmeztettek, hogy az Egyiptom és Izrael között évtizedek óta fennálló békeszerződést felfüggeszthetik, ha az Izraeli Védelmi Erők csapatai belépnek Rafahba, vagy ha a Rafahból menekülőket dél felé, a Sínai-félszigetre kényszerítik.

A Nemzeti Egység vezetője, Beni Gantz miniszter felszólította Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy ne terjessze szerdán a kormány jóváhagyására az ultraortodoxok kötelező katonai szolgálat alóli felmentését szolgáló törvényt. Bár Gantz szerint Netanjahu erre készül, Joszi Fuchsz kabinettitkár válaszul bírálta a minisztert, és azt állította, a napirendet még nem határozták meg. „Miniszterelnök úr, miközben az Izraeli Védelmi Erők katonái és parancsnokaik harcolnak és szenvednek, egy emléknap előestéjén, mely az államalapítás óta a legnehezebb, Ön egy olyan törvény előterjesztése érdekében lép fel, amely nem támogat fair szolgálatot az országban, [és ez] sérti a hadsereg toborzását, a biztonságot és az izraeli ellenálló képességet” – mondta Gantz. ,,Arra kérem, hogy álljon meg és térjen észhez. Egy ilyen törvény előterjesztése bármilyen időszakban nagy hiba, [de] az ön terve szerint, 48 órával azután, hogy megemlékezünk elesettjeink hősiességére, súlyosan árt az izraeli társadalomnak és annak ellenálló képességének” – folytatta. „Miniszterelnök úr – politikai okokból ne bontsa szét az izraeli társadalmat háború alatt”.

David Cameron brit külügyminiszter szerint az Izrael elleni brit fegyverszállítási tilalom a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezetet segítené. Cameron a brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Nagy-Britannia nem támogatja a gázai Rafah elleni nagyszabású izraeli hadműveletet, amíg Izraelnek nincsenek kidolgozott tervei a helyi lakosság biztonságba helyezésére, illetve menedék, élelmiszer és gyógyszerek biztosítására a civilek számára. „Ilyen tervet eddig nem láttunk” – tette hozzá a londoni külügyi tárca vezetője. Arra a kérdésre, hogy Joe Biden amerikai elnökhöz hasonlóan a brit kormány is leállítaná-e az Izraelbe irányuló fegyverszállításokat, Cameron azt mondta: ebből a szempontból az Egyesült Államok és Nagy-Britannia teljesen különböző helyzetben van, az amerikaiak ugyanis hatalmas mennyiségű fegyvert szállítanak Izraelnek, a brit export ugyanakkor az izraeli fegyvervásárlások nem egészen egy százalékát teszi ki.

A Washington Post arról számolt be, hogy a Biden-kormány magas színtű hírszerzési információkat kínál Izraelnek, amelyek segíthetnek a Hamász magas rangú tisztviselőinek tartózkodási helyének és a még feltáratlan terrorista alagutak lokalizálásában a Gázai övezetben, egy nagyszabású rafahi hadművelet elkerülése érdekében. Emellett az amerikaiak felajánlják, hogy jelentős segítséget nyújtanak a Rafahban összezsúfolódott palesztin menekültek elhelyezésére szolgáló ideiglenes menedékek és sátorvárosok felépítésében, a probléma megoldására Izraelnek javasolt részletes terv részeként. Az amerikaiak szerint a lakosság evakuálásához Rafahból több hónapra lesz szükség. Biden elnök egy seattle-i választási konferencián kijelentette, hogy ,,már holnap tűzszünet lehetne, ha a Hamász beleegyezne az elrabolt nők, idősek és sebesültek szabadon bocsátásába”.

Több mint négyezer embert evakuáltak Harkiv megyéből a megye kormányzójának vasárnapi bejelentése szerint. Oleh Szinyehubov a közösségi médián közzétett bejegyzésében azt közölte, összesen 4073 embert telepítettek ki a területről, egy nappal azt követően, hogy a térséget támadó orosz erők öt, a megyében található település bevételéről adtak hírt. Ugyancsak vasárnap az ukrán hatóságok azt közölték, hogy az orosz fél ismét légitámadást intézett a Harkiv megyében található Vovcsanszk városa ellen, a tájékoztatás szerint egy lakóépületet is találat ért, egy nő életét vesztette.Az orosz csapatok először 2022 februárjában intéztek támadást a kelet-ukrajnai megye ellen, de az év szeptemberében az ukrán ellentámadás kiszorította őket a megye nagy részéből. A határ másik oldalán fekvő, oroszországi Belgorod régiót azóta rendszeres ukrán drón- és tüzérségi csapások érik. Többek egyébként úgy vélik, hogy a Harkivi régió elfoglalása elhozhatja a háború végét.

A svédországi Malmöben rendezett 68. Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti döntőjén tetőzött az Izrael-ellenes hangulat. A zsidó államot képviselő Eden Golant a napok óta zajló negatív kampány azonban nem törte meg, hibátlan előadással és határozott kiállásával az összesítésben 375 pontot szerezve az ötödik helyen végzett. A közönség által leadott szavazatok alapján a horvátok után a második legtöbb pontot begyűjtő [323] Golan előadására, a különböző országok képviselőiből álló 11 tagú zsűri 52 pontot kapott. Az egy ország által leadható maximális 12 pontot Izrael a jeruzsálemi születésű Tali Golergantnak ítélte oda, aki a versenyen Luxemburgot képviselte. Az idei fesztivált Svájc nyerte a Nemo által előadott „The Code” című dalával, a fogadóirodák által jelölt Horvátország, második, Ukrajna a harmadik, illetve Franciaország a negyedik helyen végzett. Izrael egyébként eddig négyszer nyert az Eurovíziós dalfesztivál történetében, míg Svájc háromszor.

Időjárás:

Ma főképp változóan napos, felhős időjárásra készülhetünk.

Este helyenként kissé befelhősödhet az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 16 – 22 fok körül alakul.