A Hezbollah síita milícia három fegyverese és egy civil vesztette életét csütörtökön Libanon déli részén egy izraeli légicsapásban

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.10.Támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor.

A magyarok pontosan tudják, hogy számukra jólét, tisztességes élet nincs az Európai Unión kívül – fogalmazott a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője.

A Hezbollah síita milícia három fegyverese és egy civil vesztette életét csütörtökön Libanon déli részén egy izraeli légicsapásban.

Hagyományosan május 9-én, tartották a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke csütörtökön telefonon tárgyalt az észak-macedóniai választásokon nagy arányú győzelmet arató VMRO-DPMNE párt elnökével, Hrisztijan Mickoszkival – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor gratulált a szkopjei jobboldali erők nagy győzelméhez. A két vezető kifejezte szándékát, hogy a VMRO-DPMNE kormányalakítása után minden eddiginél magasabb szintre fejlesztik Magyarország és Észak-Macedónia kétoldalú kapcsolatait.

Támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést csütörtökön, a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormányfő kitért arra is, hogy a kínai-magyar együttműködés a folyamatos, megszakítatlan barátság hosszú évtizedeinek története. Európa ma a háború oldalán áll, az egyetlen kivétel Magyarország, amely azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, és támogat minden nemzetközi erőfeszítést, ami a béke felé mutat – fogalmazott a miniszterelnök. Hangsúlyozta: így támogatjuk a Hszi Csi-ping által bemutatott kínai békekezdeményezést is. Ennek a konfliktusnak, ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren; a csatatéren csak halottak vannak és pusztítás – tette hozzá Orbán Viktor, megerősítve: „fegyverszünet kell és béketárgyalások”. A kormányfő kiemelte: Magyarország mindig is baráti kapcsolatokat ápolt Kínával, és annak mindig szilárd politikai alapjai voltak. Magyarország mindig is az egy Kína elvét vallotta, a kölcsönös tisztelet alapján álltak és baráti országként tekintettek Kínára – hangsúlyozta.

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt. A Heti TV is rákérdezett a volt iráni elnök magyarországi látogatására, annak visszhangjaira. A miniszter elmondta, a volt államfőt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hívta meg, a kormány pedig mindezt az egyetemi autonómia ügyének tekinti, amibe nem is kíván beleszólni. Ugyanakkor Gulyás Gergely leszögezte, Magyarország mindig is kiállt Izrael mellett, a volt iráni elnök politikáját, a holokausztot tagadó mondatait, Izraellel szembeni álláspontját elfogadhatatlannak tartja, és azt el is utasítja. Az orosz-ukrán háború növekvő feszültségei kapcsán a Heti TV kíváncsi volt arra, Magyarország tagállamként kezdeményezi-e egy rendkívüli NATO csúcs összehívását. A miniszter válaszában elmondta, a NATO tagországok vezetői a már korábban meghirdetett időpontban fognak találkozni. Eredetileg ez a csúcs egy ünnepi esemény lett volna, ahol megemlékeznek a szervezet megalakulásának 75. évfordulójáról. Ám a jelenlegi helyzet azt mutatja, nem az ünnepélyesség lesz a főszereplő ezen a megbeszélésen. Végezetül a Heti TV arra is kíváncsi volt, mit tud tenni a kormány azért, hogy a magyar vásárlók ne az olcsó, de rosszabb minőségű termékeket, hanem a megfizethető árú, jó minőségű hazai árukat vásárolják. Gulyás Gergely válaszában kiemelte, a kormány eddig is figyelte a piacot, és például már megtiltotta az EU kritikái ellenére is, hogy a magyar gazdaságot és a hazai fogyasztók egészségét is károsító ukrán termékek jelenjenek meg a polcokon.

Karácsony Gergely főpolgármester és a Klímaügynökség új vezetője, Ámon Ada kitiltaná Budapest utcáiról a tíz évnél idősebb gépkocsikat – mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Mint mondta, a Klímaügynökség vezetője egy podcastben arról beszélt: megoldható a tíz évnél idősebb autók kitiltása Budapestről, így segítve elő a nulla kibocsátású zónák létrehozását. Szentkirályi Alexandra jelezte: a Belügyminisztérium adatai szerint jelenleg 440 ezer tíz évnél idősebb autó jár a főváros utcáin, ami az összes budapesti gépkocsi 61 százaléka. A politikus szerint mindezt az autósok megkérdezése nélkül tennék, ami felháborító.

A magyarok pontosan tudják, hogy számukra jólét, tisztességes élet nincs az Európai Unión kívül – fogalmazott a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője a DK, az MSZP és a Párbeszéd programbemutató kampányeseményén. Az Európa-nap alkalmából tartott rendezvényen Dobrev Klára emlékeztetett: öt évvel ezelőtt már elmondta, hogy erős szociális Európára van szükség. Nem kérdés, hogy lesz egy erős, szociális Európa, de az hatalmas nagy kérdés, hogy „mi ott leszünk-e” – tette hozzá az ellenzéki politikus. Hangsúlyozta, az utóbbi időszakban többek között a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború vagy a klímaválság kihívásaival is szembe kellett nézni, Európa azonban minden egyes válságra egyre szorosabb együttműködéssel reagált. Közölte, hogy EP-képviselőik egy a mostaninál sokkal erősebb, egységesebb és szociálisabb Európáért fognak dolgozni.

Külföldi hírek:

A Hezbollah síita milícia három fegyverese és egy civil vesztette életét csütörtökön Libanon déli részén egy izraeli légicsapásban – közölték a sajtóval libanoni biztonsági és polgári védelmi források. A tájékoztatás szerint két rakéta csapódott egy autóba a Türosz körzetében lévő Baflíjje településnél. Az Irán által támogatott Hezbollah a gázai háború októberi kirobbanása óta szinte napi rendszerességgel támad izraeli célpontokat, válaszul pedig Izrael támadja a milícia hadállásait. Libanoni biztonsági források szerint az összecsapásoknak már 457 halottja van libanoni oldalon, köztük 288 milicista és 84 civil. A harcok nyomán a határ mentén fekvő izraeli és libanoni települések infrastruktúrájában is súlyos károk keletkeztek, többeket pedig evakuáltak.

Egy egyiptomi forrás a katari Al-Araby csatornának azt nyilatkozta, hogy a CIA vezetője, William Burns csütörtökön Kairóba utazott, hogy prezentálja az izraeli magas rangú tisztviselőkkel folytatott tárgyalásainak eredményeit. Egy másik egyiptomi forrás szerint a kairói tárgyalásokon a tűzszüneti klauzulát a megállapodás szakaszaiban, nem pedig az első szakaszban hajtják végre, és úgy fogalmazzák meg, hogy ,,visszatérés a fenntartható nyugalomhoz az állandó tűzszünet elérése érdekében”. Azt is közölték, hogy a kairói tárgyalásokon a Hamász, a Palesztin Iszlám Dzsihád és a Népfront Palesztina Felszabadításáért képviselői vesznek részt.

Irán megváltoztatja a nukleáris doktrínáját, ha Izrael fenyegeti létezését – közölte Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének egyik tanácsadója. „Nem döntöttünk atomfegyver építéséről, de ha Irán létét fenyegetik, nem lesz más választásunk, mint megváltoztatni katonai doktrínánkat” – jelentette ki Kamal Harazi, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah tanácsadója. „A cionista rezsim által nukleáris létesítményeink ellen intézett támadás esetén az ellenállásunk megváltozik” – tette hozzá az ajatollah tanácsadója. Irán az elmúlt években számos alkalommal hangsúlyozta, hogy nukleáris törekvései békés célúak, és hogy az iszlám köztársaság soha nem törekedett atomfegyverek építésére vagy bevetésére. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) februári jelentése szerint azonban Irán jelentősen növelte a magas dúsítású urán előállítását, és továbbra is 60 százalékos tisztaságú uránt dúsít, ami messze meghaladja a kereskedelmi célú nukleáris felhasználáshoz szükséges tisztaságot.

A szlovén kormány csütörtökön kezdeményezte Palesztina államként való elismerését – közölte Tanja Fajon külügyminiszter az X-en. Kiemelte: ez az első és visszafordíthatatlan lépés. Az elismerési indítványt egy hónapon belül vagy legkésőbb június 13-ig benyújtják a parlamentnek – tette hozzá. „Szlovénia ezzel egyértelmű üzenetet küld a közel-keleti béke és a kétállami megoldás sürgős szükségességéről” – írta Fajon. A lépésre azt követően került sor, hogy Spanyolország, Írország, Málta és Szlovénia miniszterelnöke március végén nyilatkozatot írt alá, melyben leszögezték: készek elismerni a palesztin államot, ha a lépés „pozitív hozzájárulást jelent, és a körülmények is megfelelőek”.

Fehéroroszország csatlakozik a taktikai nukleáris fegyverek használatával kapcsolatos orosz hadgyakorlat második szakaszához – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában. „Mivel Fehéroroszország területén nem stratégiai nukleáris fegyverek állomásoznak, ezúttal felajánlottuk barátainknak, szövetségeseinknek, és a fehérorosz elnök is kérte, hogy részt vehessenek a gyakorlat egyik szakaszában. Rendszeresen tartunk ilyeneket” – mondta az orosz elnök. „Ezúttal három szakaszban tartjuk meg őket. A második szakaszban a fehérorosz kollégák csatlakoznak közös akcióinkhoz, a védelmi minisztériumoknak és a vezérkaroknak kiadtuk a megfelelő utasítást” – tette hozzá Putyin. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető közölte, hogy fehérorosz katonák harmadik alkalommal fognak részt venni ilyen gyakorlaton. Az orosz védelmi minisztérium hétfőn arról tájékoztatott: Putyin utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát, hogy készüljön fel egy ilyen hadgyakorlatra. A tájékoztatás szerint megkezdődtek az előkészületek az orosz déli katonai körzet rakétaalakulatainál, és a közeljövőben megtartandó hadgyakorlatba, amelynek dátumát nem közölték, a légierőt és a haditengerészetet is bevonják.

Hagyományosan május 9-én, tartották a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában csütörtök délelőtt rendezték meg a Győzelem napi katonai felvonulást, amely tavalyhoz hasonlóan idén is szerény volt, a tankokat például egyetlen második világháborús T-34-es képviselte. Rövid beszédet tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök is, melyben a Nagy Honvédő Háborúra emlékezett, de a Nyugat ostorozása és a katonai fellépéssel való fenyegetés sem maradt el. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült. Belgorod ellen rakéta- és dróntámadás volt csütörtökre virradóra, többen megsérültek, lakóépületekben és kocsikban pedig károk keletkeztek.

Időjárás:

Ma mindenütt napsütéses, meleg időre számíthatunk.

Este kisebb záporok fordulhatnak elő.

A hőmérséklet jellemzően 19 – 23 fok körül alakul.