Izraeli fegyverszállítmányokat tartanak fel, az amerikai védelmi főnök szerint Izraelnek el kell számolnia a rafahi civilekkel is

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.09.Telefonon tárgyalt egymással szerdán Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke.

Olyan szakemberekre van szükség, akik már bizonyítottak a maguk területén – jelentette ki Vitézy Dávid.

Izraeli fegyverszállítmányokat tartanak fel, az amerikai védelmi főnök szerint Izraelnek el kell számolnia a rafahi civilekkel is.

A Holokauszt idején tapasztalt gyűlölet éledt újjá 2023. október 7-én, amikor a Hamász terrortámadást intézet izraeliek ellen – jelentette ki Joe Biden elnök.

Belföldi hírek:

Telefonon tárgyalt egymással szerdán Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A közlemény szerint a megbeszélés során áttekintették a magyar-ukrán kapcsolatok minden fontos elemét. A tárgyalás kiemelt témája a háború és béke kérdése volt. Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország kész hozzájárulni minden olyan kezdeményezéshez és erőfeszítéshez, amely elvezet a békéhez. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megegyeztek abban, hogy a kétoldalú konzultációkat folytatni fogják – közölte Havasi Bertalan.

A kormány és a kormánypártok a béke pártján állnak! Minket nem fognak belesodorni a háborúba – írta Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a közösségi-oldalán. Menczer Tamás a közzétett videójában arról beszélt: „a magyar emberek nem szeretik, hogyha beledumálnak az ő életükbe, és hogyha mások akarnak dönteni helyettük”. Márpedig egyébként David Pressmannal – az Egyesült Államok budapesti nagykövetével – kapcsolatban és a külföldi nyomásgyakorlással kapcsolatban pontosan ezt látjuk. A magyar emberek világosan elmondták országgyűlési választáson, nemzeti konzultációk során, népszavazások során, hogy mit gondolnak a háborúról, ez most a jelenlegi legnagyobb és legveszélyesebb kihívás – emelte ki a politikus hozzátéve: a helyzet napról napra rosszabb. Elmondta, most olvasta a legfrissebb NATO-anyagokat, és látta a politikusi nyilatkozatokat katonák küldéséről, atomfegyverekről és „minden másról”. „A helyzet iszonyúan súlyos” – fogalmazott Menczer Tamás.

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink – értékelte a közösségi-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter azt a bejelentést, miszerint újabb egy évvel meghosszabbítják a vízummentes beutazás lehetőségét Kínába. Szijjártó Péter azt írta a közösségi oldalán, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök kedden Párizsban bejelentette, hogy tíz európai uniós ország, köztük Magyarország állampolgárai számára újabb egy évvel, 2025 végéig meghosszabbítják a vízummentes beutazás lehetőségét. „Nagyra értékeljük ezt a döntést, hiszen ez hozzájárul a gazdasági, kereskedelmi, turisztikai és oktatási kapcsolataink további fejlesztéséhez” – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette, hogy számunkra ez a döntés komoly könnyebbséget jelent.

A Fővárosi Közgyűlésben köztörvényes bűncselekményekkel gyanúsított politikusok helyett olyan szakemberekre van szükség, akik már bizonyítottak a maguk területén – reagált Vitézy Dávid Karácsony Gergely főpolgármester szerdai bejegyzésére, amelyben az állt: lobbistáknak nincs helyük a Fővárosi Közgyűlésben! Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt szintén a közösségi-oldalán, Karácsony Gergelynek válaszolva azt írta: „az általad vezetett DK-MSZP listán szerepel az a Horváth Csaba zuglói polgármester, aki jelenleg is gyanúsított két súlyos korrupciós bűncselekményben.” „Ezek után azzal kritizálni minket, hogy Budapest első elektromos autómegosztójának sikeres vezetője, a piacon már bizonyított szakember szerepel a listánkon, pontosan annak a pártpolitikai mocsárnak a példája, amitől meg kell szabadítani Budapestet” – fogalmazott Vitézy Dávid. Szerinte Karácsony Gergelyt minden eddiginél „szorosabb pórázra” kötötte a közös listával a Demokratikus Koalíció.

Külföldi hírek:

Izraeli fegyverszállítmányokat tartanak fel, az amerikai védelmi főnök szerint Izraelnek el kell számolnia a rafahi civilekkel is. Joe Biden amerikai elnök döntése, miszerint a nagy teherbírású lőszerek Izraelbe történő szállítását felfüggeszti, azzal összefüggésben született, hogy Izrael olyan offenzívát tervez Rafahban, amelyet Washington új polgári biztosítékok nélkül ellenez – erősítette meg Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter egy szerdai szenátusi meghallgatáson. A Biden-kormányzat megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint nemrégiben visszatartott egy nagy mennyiségű, 2000 és 500 kilós bombaszállítmányt, amelyet attól tartott, hogy Izrael egy nagyobb szárazföldi hadműveletben használhat a sűrűn lakott Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában. Ez az első alkalom az Izrael és a Hamász közötti háború kitörése óta, hogy az Egyesült Államok visszatartott egy fegyverszállítmányt az IDF számára, amelyet október 7-e óta szinte folyamatosan szállít.

Izrael megnyitotta Kerem Salomnál a Gázai övezet fő áruforgalmi átkelőhelyét a humanitárius segélyek bejuttatásához – közölte az izraeli hadsereg (IDF) illetékese szerdán. Az átkelőhelyet a hét elején azután zárták le, hogy területére a Gázai övezet déli csücskében fekvő Rafahból számos lövedéket indítottak palesztin fegyveresek, melyek megöltek négy, és megsebesítettek több mint tíz izraeli katonát. Matthew Miller, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője azt mondta, hogy Izrael kötelezettséget vállalt arra, hogy a következő napon megnyitják a Kerem Salom-i átkelőt a kamionok Gázába jutása érdekében.

A 162. hadosztály csapatai a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Katonai Hírszerzés irányításával folytatják a célzott hadműveleteket Kelet-Rafahban a Hamász terroristái és a szervezet terrorista infrastruktúrája ellen, jelentették az Izraeli Védelmi Erők. A katonák az elmúlt 24 órában megöltek több fegyveres terroristát, és alagútbejáratokat lokalizáltak. A harcmérnökök a környéken felfedezett alagutak lebontására készülnek. A Kelet-Rafahban végzett műveletek során a Givati-dandár csapatai egy RPG-t kezelő terroristát azonosítottak, és megölték. Az Egyiptommal közös Rafah határátkelő gázai oldalának környékén a 401. páncélosdandár razziákat hajt végre, miután ,,jelzések és hírszerzési információk szerint terroristák terrorcélokra használják az átkelőhely területét”. A légierő mindeközben több mint 100 célpontot támadott az övezetben az elmúlt nap során, beleértve a terrorcsoportok által használt épületeket, megfigyelőállásokat és rakétavetőket.

Izraeli vadászrepülőgépek és a tüzérség szerdán több mint 20 Hezbollah-célpontot támadtak a dél-libanoni Ramjehben. A célpontok között szerepeltek a Hezbollah terrorszervezet által használt katonai épületek és más terror-infrastruktúrák. A hadsereg másodlagos robbantásokat is azonosított a csapások után, ami azt jelzi, hogy a helyszíneket lőszerek tárolására használták.

A Wall Street Journal amerikai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy amióta a Hamász terrorszervezet hétfőn bejelentette, hogy elfogadja a tűzszüneti javaslatot, a szervezet több módosítást is javasolt benne. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodájának szóvivője közölte, hogy Izrael tájékoztatta őket, hogy a Rafah-átkelőn keresztül egyelőre nem lesz lehetőség a személyek és áruk ki- és beléptetésére, ami szerinte jelentősen befolyásolja majd az övezetbe bejutó áruk mennyiségét. Az Al-Arabiya jelentése szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök késő este tájékoztatta a CIA vezetőjét, hogy ellenzi a Hamász javaslatát, és megvan a hajlandóság a művelet kiterjesztésére Rafahban. Egy magas rangú izraeli forrás úgy nyilatkozott, hogy Izrael nem látja az áttörés jelét a tűzszüneti tárgyalásokon, de a delegáció Kairóban marad.

A Holokauszt idején tapasztalt gyűlölet éledt újjá 2023. október 7-én, amikor a Hamász terrortámadást intézet izraeliek ellen – jelentette ki Joe Biden elnök Washingtonban az amerikai Holokauszt Emlékmúzeumban tartott megemlékezésen. Az elnök hangsúlyozta, ma sokan elfelejtik, hogy a Hamász indította el a terrort, a Hamász volt, amely izraeliekkel kegyetlenkedett, és a Hamász volt az is, amely túszokat ejtett, és tart fogva ma is. Egyben elítélte az amerikai egyetemeken tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokat, és rámutatott, hogy zsidó diákokat ért akadályoztatás, és zaklatás áldozatává váltak, miközben antiszemita poszterek, és Izrael eltörlésére vonatkozó felhívások jelentek meg. Joe Biden hozzátette, hogy nincs helye antiszemitizmusnak, vagy bármiféle gyűlöletbeszédnek, illetve erőszakkal való fenyegetésnek az amerikai egyetemeken, és sehol az Egyesült Államokban.

Oroszország ismét tömegesen támadta a levegőből Ukrajna energetikai rendszerét – közölték Kijevben. Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter a közösségi médiában arról számolt be, hogy az orosz hadsereg hat régió energiatermelő és -elosztó létesítményeit támadta az éjszaka folyamán. Mint mondta: Poltava (keleti), Kirovohrad (középső), Zaporizzsja (déli), Lviv, Ivano-Frankivszk és Vinnyicja (nyugati) megyét érték csapások. A szakemberek dolgoznak a károk helyreállításán, pontos mértékük meghatározása folyamatban van – tette hozzá. „Az ellenség el akarja venni tőlünk azt a képességünket, hogy megfelelő mennyiségben termeljünk és továbbítsunk villamos energiát” – írta a miniszter. Felszólította a lakosságot, hogy „a győzelemhez való hozzájárulásként” takarékoskodjanak az árammal.

Az átfogó stratégiai partnerség elmélyítéséről és megerősítéséről, valamint Szerbia és Kína közös jövőjének építéséről írt alá közös nyilatkozatot szerdán Belgrádban Alekszandar Vucsics szerb és Hszi Csin-ping kínai elnök. A szerb és a kínai küldöttség tagjai további 28 együttműködési és egyetértési megállapodást írtak alá, amelyek az infrastruktúra, a kereskedelem, a tudomány, a környezetvédelem, a kultúra és a sport területét érintik. A két elnök közös sajtótájékoztatóján elhangzott: a felek tisztelik egymást, és közösen képzelik el jövőjüket. Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök köszönetet mondott kínai kollégájának azért a támogatásért, amelyet Peking nyújt az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben. A szerb államfő úgy fogalmazott: „szerencsénk van, hogy a Kínai Népköztársaságban barátra leltünk”. A szerb elnök rámutatott: a most aláírt nyilatkozat az eddig is gyümölcsöző kétoldalú kapcsolatokat, amelyek a stratégiai partnerségig fejlődtek, még tovább tudja mélyíteni azzal, hogy közös jövőt épít Szerbia és Kína számára.

A történelem elferdítésére vagy elfeledtetésére irányuló kísérletek megakadályozásának fontosságát hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök abban az üzenteben, amelyet a náci Németország feletti győzelem 79. évfordulója alkalmából a FÁK-országok vezetőihez és polgáraihoz intézett. „Fontos ápolni és továbbadni az elkövetkező nemzedékeknek a barátság és a kölcsönös segítségnyújtás dicsőséges hagyományait, amelyek segítettek apáinknak és nagyapáinknak, hogy becsülettel álljanak ellen a nehéz katonai próbatételeknek, és leverjék a nácizmust” – mondta Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem 79. évfordulója alkalmából üdvözölte Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Abházia és Dél-Oszétia vezetőit, valamint Georgia és Moldova népét. A hét közepén hozták nyilvánosságra azt a rendeletet, amelyben Putyin jóváhagyta az orosz állampolitika alapjait a történelmi oktatás területén.

Időjárás:

Ma még marad az erősen felhős idő.

Este nyugodt, csillagfényes égboltra számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 19 – 22 fok körül alakul.