Miközben a héten már Rafah külvárosában harcok dúltak, és az izraeli erők egyre közelebb kerültek, a palesztinok ismét mozgásba lendültek

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.11.A héten Budapesten járt a Belgrádból Budapestre érkezett Hszi Csin-ping kínai elnök feleségével – látogatásukat hatalmas készülődés előzte meg.

A kormány álláspontja továbbra is egyértelmű az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban: Magyarország ki akar maradni a háborúból – közölte Gulyás Gergely.

Miközben a héten már Rafah külvárosában harcok dúltak, és az izraeli erők egyre közelebb kerültek, a palesztinok ismét mozgásba lendültek.

Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása történelmi jelentőségű Magyarországon – jelentette be Szijjártó Péter.

Belföldi hírek:

A héten Budapestre érkezett Belgrádból Budapestre Hszi Csin-ping kínai elnök feleségével – látogatásukat hatalmas készülődés előzte meg. Orbán Viktor miniszterelnök közösségi-oldalán tett közzé videós összeállítást a távol-keleti nagyhatalom államfőjének érkezését megelőző munkálatokról. Hszi Csin-ping Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezett hazánkba, kétnapos hivatalos látogatásra. Több mint 20 éve nem járt kínai elnök hazánkban. Hszi Csin-ping szerdán Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt, csütörtökön pedig találkozott Sulyok Tamás köztársasági elnökkel is. A kínai államfő péntekig tartózkodott Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján.

Kína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelmük során most a legjobb a kapcsolat a két ország között – jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke Budapesten, a Karmelita kolostorban Orbán Viktorral miniszterelnökkel közösen tett sajtónyilatkozatában. A kínai elnök hangsúlyozta: az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen egyetértettek abban, hogy Kína és Magyarország mindig is jó barátok voltak, akik bíznak egymásban, segítik egymást és kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítására törekednek. Jelezte, a két ország közötti kapcsolatokat tovább kell fejleszteni, ezért átfogó stratégiai partnerségről szóló nyilatkozatot fogalmaztak meg. Hszi Csin-ping kitért arra, hogy Orbán Viktorral mindketten hisznek abban, hogy a „kölcsönös politikai bizalom szilárd alapot teremtett a kínai-magyar kapcsolatok erősödéséhez”. A kínai elnök emlékeztetett, hogy idén ünneplik a diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulóját. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 75 évben a két fél mindig is a kölcsönös tisztelet, az egyenlőség és a kölcsönös előnyök útját követte, hogy kapcsolatuk a megfelelő irányba haladjon előre. A kétoldalú kapcsolatokat tovább kell fejleszteni, egyben gazdagítani kell az együttműködést – szögezte le Hszi Csin-ping.

A kormány álláspontja továbbra is egyértelmű az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban: Magyarország ki akar maradni a háborúból, és a NATO ukrán missziójában sem kíván részt venni – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A miniszter azt mondta: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ne kelljen magyar katonákat, illetve Magyarországról fegyvereket küldeni Ukrajnába. Hozzátette: továbbra is az a kormány véleménye, hogy a háborúnak a csatatéren nem lesz megoldása, ezért a NATO-nak is minden erejével a béketárgyalások minél hamarabbi megkezdését, és azonnali tűzszünetet kellene szorgalmaznia. Közölte: a kormány szerdai ülésén elemezte a háborús helyzetet, ami annyival lett súlyosabb, hogy újabb és újabb részletek derülnek ki azokról NATO-tervekről, amelyek a háborúba való közvetlen beavatkozás veszélyével járnak. A Kormányzati Tájékoztatási Központ erről egy „tényszerű tájékoztatást” ad majd mindazoknak, akik az ilyen kapcsolattartáshoz hozzájárultak. A NATO ukrán missziója fegyveres katonai kiképzést és a fegyverszállítások koordinálását jelentené, emellett 100 milliárd dollárt kívánnak fordítani a következő öt évben a háborúra – tette hozzá Gulyás Gergely. Azt mondta: önmagában aggasztó, hogy a háború ötéves elhúzódásával számolnak. Ezekhez a tervekhez valamennyi NATO-tagország részvételét tartják szükségesnek, Magyarországon is óriási nyomás van, hogy ezeket a terveket támogassa – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A 2023-as gazdasági célkitűzés, a háborús infláció letörése eredményes volt, és megvalósult, márciusra 3,6 százalékra szorult vissza infláció – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: a 2024-es év a növekedés újraindításának éve lesz. Az első negyedéves adatokat ismertetve a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: eddig a 2024-es célok is teljesültek annak ellenére, hogy a háborús környezet az egész európai növekedést nagymértékben visszaveti. A magyar első negyedéves GDP éves alapon 1,7 százalékkal, az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal nőtt, ezzel Magyarország az EU éllovasai közé tartozik. Az éves szintű emelkedés a harmadik, a negyedéves alapú növekedés pedig holtversenyben a második legnagyobb az unióban – jelezte.

A már befogadott csok plusz kölcsönkérelmek összege meghaladja a 83 milliárd forintot – közölte a kormányszóvivő. Vitályos Eszter elmondta: több mint 3100 család érdeklődött már a termék iránt, és az egy igénylőre jutó átlagos kölcsönösszeg 26 millió forint. Ez az összeg majdnem kétszerese a korábbi csok-nak, amelyben hárommillió forint vissza nem térítendő és tízmillió forint kamattámogatott kölcsönt vettek igénybe a családok – tette hozzá. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint március végéig több mint 1400 házaspárnak ítéltek meg csok plusz hitelt, összesen több mint 35 milliárd forint értékben.

Külföldi hírek:

Yoav Gallant védelmi miniszter a héten az Észak-Izraelben állomásozó csapatokhoz szólva megfogadta, hogy a Hezbollah támadásai miatt kitelepített több tízezer izraeli visszatér otthonába, és azt mondta, hogy „forró nyár lehet”, utalva az északi határon történő eszkaláció lehetőségére. Korábban az IDF közölte, hogy vadászrepülőgépek és tüzérségi erők több mint 20 Hezbollah-célpontra mértek csapást a dél-libanoni Ramyehben. A célpontok között a hadsereg szerint a Hezbollah által használt épületek és további infrastruktúra is volt.

Miközben a héten már Rafah külvárosában harcok dúltak, és az izraeli erők egyre közelebb kerültek, a palesztinok ismét mozgásba lendültek, elhagyva a Gázai övezet déli részén fekvő városrészeket, és szellemvárosokká változtatva azokat. Izrael nagyszabású támadással fenyegetőzik Rafah ellen, hogy legyőzze a Hamász hat ott rejtőzködő zászlóalja közül négyet, de több mint egymillió ember húzza meg magát a városban, ami miatt az ENSZ humanitárius katasztrófára figyelmeztetett. A terrorcsoport megsemmisítésével megbízott izraeli erők kedden elfoglalták a Gáza és Egyiptom közötti fő határátkelőt Rafahban, elvágva ezzel a segélyek létfontosságú útvonalát az enklávéba, ahol az alultápláltság széles körben elterjedt. Izrael továbbra is több átkelőn keresztül juttatja be a segélyeket, míg az Egyesült Államok befejezte egy móló építését, amely lehetővé teszi, hogy nagy mennyiségű segélyt szállítsanak az övezetbe.

Az elmúlt napokban az Amszterdami Egyetemen és környékén zajló palesztinpárti tüntetések átlépték a megengedett határokat – hívta fel a figyelmet Mark Rutte holland kormányfő. Megerősítette, hogy a tüntetés mindig is megengedett, de a rendőrség elleni erőszak és a pusztítás soha. Hagyják abba! – szólította fel a tüntetőket. Rutte szerint a gázai erőszakért egyre gyakrabban és egyre durvább szavakkal a holland zsidókat teszik felelőssé indokolatlanul. A miniszterelnök úgy véli, ez az antiszemitizmus egyik formája, amely ellen továbbra is hangosan és határozottan harcolni kell. Mint írta, hétfőn hágai rezidenciáján megbeszélést folytat civil szervezetekkel. „Az antiszemitizmusnak nem lehet helye Hollandiában” – szögezte le. Az Amszterdami Egyetem (UvA) campusán hétfő óta zajlanak palesztinbarát diáktüntetések.

Izraelt gyűlölők dobtak Molotov-koktélt a berlini városházára. A tűzoltók gyorsan megfékezték a lángokat, a gyújtogatók Izrael-ellenes szlogeneket is firkáltak az épület falára. Gyújtogatás áldozatává vált a városháza Berlin-Tiergartenben, és az ismeretlen elkövetők a falakat is összemázolták Izrael-ellenes szlogenekkel. Noha a tűzoltók gyorsan eloltották a lángokat, a Bild szerint jelentős károk keletkeztek, és bár a tűz okát még nem tisztázták, úgy tűnik, hogy Molotov-koktél okozhatta. Az épület falain friss feliratok tanúskodtak a támadók szándékairól. Olyan szlogenek szerepeltek a falakon, mint hogy „Ha Gáza ég, Berlin is égni fog!” vagy „Szabadságot Gázának”, „Szabadságot a Hamásznak”. A támadók további gyújtogatást is kilátásba helyeztek.

A történelem elferdítésére vagy elfeledtetésére irányuló kísérletek megakadályozásának fontosságát hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök abban az üzenteben, amelyet a náci Németország feletti győzelem 79. évfordulója alkalmából a FÁK-országok vezetőihez és polgáraihoz intézett. „Fontos ápolni és továbbadni az elkövetkező nemzedékeknek a barátság és a kölcsönös segítségnyújtás dicsőséges hagyományait, amelyek segítettek apáinknak és nagyapáinknak, hogy becsülettel álljanak ellen a nehéz katonai próbatételeknek, és leverjék a nácizmust” – mondta Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem 79. évfordulója alkalmából üdvözölte Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Abházia és Dél-Oszétia vezetőit, valamint Georgia és Moldova népét. A hét közepén hozták nyilvánosságra azt a rendeletet, amelyben Putyin jóváhagyta az orosz állampolitika alapjait a történelmi oktatás területén.

Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása történelmi jelentőségű Magyarországon, és így a két ország közötti csúcstalálkozón ennek megfelelő eredmények is születtek, a felek tizennyolc fontos megegyezést írtak alá – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető történelmi látogatásnak minősítette Hszi Csin-ping budapesti vizitjét, ugyanis kínai elnök legutoljára húsz éve járt Magyarországon, a két ország pedig idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját. „Rendkívül sikeres tárgyalásokat folytatott az elnök úr és a miniszterelnök úr …, amelyeknek az eredményeként tizennyolc megállapodás aláírására került sor” – mondta.

Időjárás:

Ma főképp változóan napos-felhős idő lesz.

Este kisebb záporokra kell számítani.

A hőmérséklet jellemzően 20 – 24 fok körül alakul.