A szombat kimenetele után Izrael szerte tízezrek vonultak az utcára a túszok szabadon bocsátását és a kormány lemondását követelve

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.22.Új kültéri kampányt indít a Fidesz a június 9-i választásokra készülve – jelentette be Menczer Tamás.

Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt 101 pontos programja a jövő ajánlata a budapestiek számára – közölte az LMP szóvivője.

A szombat kimenetele után Izrael szerte tízezrek vonultak az utcára a túszok szabadon bocsátását és a kormány lemondását követelve.

Az előző napon számos települést ért orosz ágyútámadás a kelet-ukrajnai Harkiv megyében – közölte a megye kormányzója.

Belföldi hírek:

Pészah ünnepét a zsidóság niszán hónap 15. napjának előestéjétől, azaz 14-étől a hónap 22. napjáig tartja. A tavasz, a természet újjászületésének ünnepe, amikor az egyiptomi kivonulásra, a rabszolgaságból szabadulásra is emlékeznek, a Gergely-naptár szerint idén április 22-én este kezdődik és április 30-ig tart. A pészah jelentése elkerülés, amely arra utal, hogy a kivonulás előtt a tizedik csapás – az elsőszülöttek halála – elkerülte a zsidók házait. A pészah a szabadság ünnepe is, mert ekkor engedték ki az egyiptomi rabszolgaságból Izrael gyermekeit. A pészah harmadik jelentése: a kovásztalan kenyér ünnepe, mert az ünnep alatt nem szabad kovászos kenyeret enni, ehelyett a lisztből és vízből készült, gyorsan sütött kovásztalan pászkát avagy maceszt fogyasztanak. Erre az a magyarázat, hogy Egyiptomot elhagyva nem volt idő a kenyér megkelesztésére, ezért keletlenül, kovász nélkül vitték magukkal a tésztát, amelyet a fejükön a nap szárított meg.

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár a Bölcsődék Napját és a bölcsődei dolgozók világnapja alkalmából köszönetét fejezte ki a bölcsődei dolgozónak, akik elkötelezett munkájukkal biztonságos, szerető környezetet biztosítanak a kisgyermekeknek arra az időre, amíg szüleik dolgoznak. A gyermek a legnagyobb kincsünk, és a szakemberek törődéssel, gondoskodással és odafigyeléssel fordulnak gyermekeink felé. A kormány mindent megtesz a bölcsődei dolgozók anyagi megbecsülése érdekében, valamint azért, hogy ideális körülmények között végezhessék a társadalom által megbecsült munkájukat – hangsúlyozta közleményében Hornung Ágnes. Felidézte, hogy Magyarország első bölcsődéje 1852. április 21-én nyitotta meg kapuit, ezért ezt a napot 2010-ben hivatalosan is a bölcsődék napjává nyilvánították.

Új kültéri kampányt indít a Fidesz a június 9-i választásokra készülve – jelentette be a kormánypártok kommunikációs igazgatója vasárnap a közösségi-oldalán megosztott videójában. Menczer Tamás egy Brüsszel alázatos szolgái feliratú, ellenzéki politikusokat is megjelenítő óriásplakát előtt állva azt mondta: a „dollárbaloldal” mindent végrehajtana, amit Brüsszelben parancsolnak. Úgy értékelt: a tét óriási, ezért a Fidesz új kültéri kampányt indít, amely szórólapokon és online is zajlik majd. Menczer Tamás azt mondta, nem szabad hagyni, hogy „a dollárbaloldal segítségével Brüsszelben döntsenek a mi életünkről”, majd a Fidesz-KDNP jelöltjeinek támogatására biztatott a videóban.

Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt 101 pontos programja a jövő ajánlata a budapestiek számára – közölte az LMP szóvivője. Gál József szerint Szentkirályi Alexandrának, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének, volt főpolgármester-helyettesnek hétpontos ajánlata a múlt, amelynek „a fele gyurcsányozás”. Karácsony Gergelynek ötlete sincs arról, merre vigye tovább a várost – értékelte a főpolgármester 10+1 pontos programját. Mint mondta, bár villamost ígér minden lakótelepre, de „valószínűleg csak plüssvillamosokra gondol”. Közölte: eddig nem fejlesztették a kötöttpályás közlekedést Budapesten. Karácsony Gergely nem hajtott végre ilyen fejlesztést, nem tervezett, csak bejelentett – hangsúlyozta. Aki zöldpolitikát, a politikai csatározások helyett valódi városfejlesztést szeretne Budapesten, támogassa Vitézy Dávid és az LMP listáját – mondta a párt szóvivője.

Erópában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette, az európai észak-atlanti vezetők jelentős része háborús pszichózisban szenved, úgy érzik, mintha háborúban állnának Oroszországgal. Mi úgy gondoljuk, hogy az, ami Ukrajnában zajlik, nem a mi háborúnk, ez a legnagyobb különbség a magyar és az észak-atlanti politikai vezetők között – jegyezte meg. Kiemelte, arra kell koncentrálni, hogy a háborúnak minél előbb vége legyen, minden egyes nap újabb halálos áldozatokat, pusztítást jelent, és a világháború kitörésének veszélyét hozza el. „Minden egyes békeszerető ember lélegzetvisszafojtva várja a novembert, az amerikai elnökválasztást, és azt, hogy az Egyesült Államokban egy béketeremtő elnök nyerje a választást” – mondta, hozzáfűzve, hogy az európai parlamenti választáson egy jobboldali fordulat és egy békepárti amerikai elnök jelenti a legnagyobb esélyt a békére.

Külföldi hírek:

A szombat kimenetele után Izrael szerte tízezrek vonultak az utcára a túszok szabadon bocsátását és a kormány lemondását követelve. A tüntetők arra hívták fel a figyelmet, hogy a zsidók egyiptomi rabságából való szabadulására emlékeztető pészah és a hagada felolvasása nem lehet teljes, miközben az október 7-i mészárlás óta a Hamász 129 túszt tart fogva az övezetben. A tüntetések központi helyszínein kívül – Tel-Aviv, Jeruzsálem – több tucatnyi településen, beleértve a miniszterelnök kesszáriai villáját, az eddig többnyire külön kampányoló túszok kiszabadítására, illetve a kormány leváltására felszólító tüntetők követve az elmúlt hetek eseményeit közösen vonultak az utcára. Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidenciája előtt tüntetők a ma kezdődő ünnepre utalva hangsúlyozták, hogy a politikai vezetőknek a széder asztal helyett, a tárgyalóasztalnál kellene helyet foglalniuk, miközben a kormány leváltására szólítottak fel. A tel-avivi Demokrácia téren tartott központi tüntetésen résztvevők hasonló üzenetet közvetítettek, mint Jeruzsálemben. A felszólaló hozzátartozók többek között megjegyezték, hogy míg Joe Biden amerikai elnöktől személyes meghívást kaptak, addig Benjámin Netanjahu miniszterelnök egyszer sem találkozott velük.

Izraeli légitámadás érte vasárnap a Gázai övezet déli részén lévő Rafah városát, 13-an meghaltak, köztük kilenc gyerek. A háború előtt mintegy 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának több mint fele él jelenleg az egyiptomi határhoz közeli városban és a környékén, nagy részük menekült. Izrael szerint a Gázai övezetet kormányzó Hamásznak jelenleg is több zászlóalja és parancsnoka bujkál a városban, amely ellen gyakorlatilag naponta intéznek légitámadást.

Izraeli vadászgépek az előző éjszaka csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet több célpontjára Dél-Libanon három különböző területén. Az egyik támadás egy posztot célzott, benne a Hezbollah egyik terroristájával Tajr Harfán. Ezen kívül megsemmisítették a Hezbollah egyik megfigyelőállomását Odaisszeben, és a terrorcsoport által használt épületeket Khiamban.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan napokon belül szankciókat fog bejelenteni az Izraeli Védelmi Erők Netzach Jehuda zászlóalja ellen a Júdea és Szamáriában általuk elkövetet emberi jogi kihágások miatt, hivatkozott a Walla hírportál három, a témát ismerő amerikai forrásra. Ez lenne az első alkalom, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezet be egy izraeli katonai egységgel szemben. A források szerint a szankciók megtiltják a zászlóaljnak és tagjainak, hogy bármilyen amerikai katonai segélyt vagy kiképzést kapjanak. Egy amerikai tisztviselő szerint Blinken eltökéltsége a Netzach Jehuda egységgel kapcsolatban azokon az incidenseken alapul, amelyek a Hamász terrorszervezet október 7-i Izrael elleni terrortámadása előtt történtek, és mindegyikre Júdea és Szamáriában került sor. A Netzach Jehuda zászlóalj ultraortodox katonák különleges egységeként alakult.

Vádat emeltek vasárnap a Hamász terrorszervezet politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije húga, Szabach Avad al-Szalam 57 éves tel-sevai izraeli állampolgár ellen terrorszervezettel való kapcsolatba lépésért, Izrael elleni felbujtásért és tevékenységekért. Al-Szalamot a hónap elején tartóztatták le, és az otthonában tartott razzia során a rendőrség olyan dokumentumokat és egyéb bizonyítékokat talált, amelyek Izrael elleni súlyos biztonsági bűncselekmények elkövetését támasztják alá. A vádirat szerint október 9-től Al-Szalam tucatnyi személlyel létesített kapcsolatot, köztük testvérével, WhatsApp-üzeneteket váltva, amelyek dicsérő szavakat, együttérzést és bátorítást tartalmaztak a Hamász tetteiért és a terrorcselekményeknek minősülő tömeges atrocitásokban való részvételéért.

Emma Tzurkov, Elizabeth Tzurkov testvére az Atlantic Council kutatóintézet washingtoni rendezvényén az iraki kormány vezetője, Mohammad Sia al-Szudáni szemére vetette, hogy kormánya ,,milíciák terrorizmusát finanszírozza. Szégyellje magát. Ön nem tesz semmit a megmentéséért”. Hozzátette továbbá, hogy al-Szudáni nem tesz semmit Tzurkov szabadon bocsátása érdekében, mert elrablói a Hezbollah zászlóaljaiból származnak. ,,Az ön kormánya finanszírozza ezeket a terroristákat, és ön alkalmazza őket. Hadd csináljanak, amit akarnak. A testvérmet 13 hónapja fogva tartják, és önt ez nem érdekli. Ön úgy ül itt, mintha legitim vezető lenne.” Az iraki miniszterelnök a rendezvényen azt mondta, hogy ,,nyomozócsoportot hoztak létre, amely nyomon követi Tzurkov elrablásának minden vonatkozását”, és hozzátette, hogy emberei egyre közelebb kerülnek az elrabolt kutató lokalizálásához. A múlt héten al-Szudáni találkozott Joe Biden amerikai elnökkel a Fehér Házban. A találkozó előtt arról számoltak be, hogy Tzurkov elrablásának témája is szóba kerül kettejük között. Elizabeth Tzurkov orosz izraeli állampolgár tavaly márciusban eltűnt Irakban, és az iráni támogatású síita Kataib Hezbollah milícia túsza.

Az előző napon számos települést ért orosz ágyútámadás a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, két civil meghalt, hárman megsebesültek – közölte a megye kormányzója, Oleh Szinyehubov vasárnap. A tájékoztatás szerint több épület megsemmisült vagy megrongálódott. Mindeközben ismét orosz légitámadás érte a Donyeck megyei Csasziv Jar térségét. A megye ukrán kézen lévő területének legnagyobb városától, Kramatorszktól nem egészen 30 kilométerre fekvő Csasziv Jar az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont, Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka pedig a múlt héten azt mondta, az orosz erők a szimbolikus jelentőségű dátumig, május 9-ig el akarják foglalni Csasziv Jart.

Időjárás:

Ma főképp felhős, helyenként kisebb napsütéssel tarkított időjárásra lehet készülni.

Este mindenütt befelhősödik az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 10 – 15 fok körül alakul.