Izrael új szárazföldi átkelőt nyit a Gázai övezetbe a tengerentúlról vagy a szomszédos Jordániából érkező segélyszállítmányok könnyebb szállításáért

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.04.13.Az idén 2,5 százalékos, jövőre pedig 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány – közölte a pénzügyminiszter a Kormányinfón.

A Nobel-díjas dr. Karikó Katalin nevét viseli a Semmelweis Egyetem felújított 24 férőhelyes, okostáblával felszerelt interaktív oktatásra is alkalmas szemináriumi terme.

Izrael új szárazföldi átkelőt nyit a Gázai övezetbe a tengerentúlról vagy a szomszédos Jordániából érkező segélyszállítmányok könnyebb szállításáért.

Az ukrán parlament elfogadta a mozgósítást szigorító törvénytervezetet – közölték képviselők.

Belföldi hírek:

Aggasztó, hogy a NATO irányt váltott az ukrajnai háború támogatása ügyében és arra készül, hogy Ukrajna oldalán bevonódik a háborúba – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a héten a Kormányinfón. Gulyás Gergely hozzátette: korábban a NATO csak kommentálta az ukrajnai történéseket, de nem vált a konfliktus tevékeny részesévé, és a világháború veszélyére hivatkozva utasította el a beavatkozás lehetéségét. Mint mondta, ebben „éles és rosszirányú negatív fordulat állt be”, nyilvánosságra került egy NATO-Ukrajna-misszió terve, azaz a NATO arra készül, hogy Ukrajna oldalán a gyakorlatban is bevonódik a konfliktusba, létre akarnak hozni egy 100 milliárd dolláros alapot, amivel a katonai kiképzést akarják segíteni és a fegyverszállítást koordinálni. Közölte: Magyarország mint NATO-szövetséges komolyan aggódik emiatt, Magyarország ugyanis védelmi szövetségként tekint a NATO-ra. Azért léptünk be a szövetségbe, mert egymást akarjuk megvédeni, és nem azért, hogy együtt lépjünk fel, más ellen, bármilyen megalapozott morális érvelés is álljon emögött – emelte ki. A miniszter elmondta, keddi ülésén a kormány elemezte a nemzetközi politikai és katonai helyzetet. Nagyon veszélyes pillanatban vagyunk, a következő fél év világpolitikai eseményei döntőek lesznek abból a szempontból, hogy a háború vagy a béke irányába mozdul-e el a világ és Európa – mondta.

Az idén 2,5 százalékos, jövőre pedig 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány – közölte a pénzügyminiszter a Kormányinfón. Varga Mihály kifejtette: a háborús helyzetben az Európai Unió a vártnál lassabban lábal ki a válságból, a német gazdaság hosszú ideje gyengélkedik, és az exportpiacok szintén gyengék; emiatt háborús helyzetre tervezett makrogazdasági pályával számolnak, amely szerint a gazdaság az idén visszatér a növekedési pályára, és 2,5 százalék körüli GDP-bővülés valósulhat meg. Hozzátette: várakozásaik szerint a növekedés idén az év második felében felgyorsul, ami segíti az államháztartás helyzetét is. A tárcavezető jövőre 4,1 százalékos GDP-növekedést nevezett megalapozottnak. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette: a 2025-ös költségvetési törvényjavaslatot november 5-e után fogja benyújtani a kabinet a parlamentnek.

Az új uniós migrációs csomag tovább rontaná a már így is súlyos migrációs bevándorlási helyzetet Európában, hozzájárulna a migránsgettók létrehozásához és további növekedéséhez – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Brüsszelben. A politikus az új migrációs és menekültügyi jogszabályokról szóló uniós parlamenti vitát követő sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra: a csomag továbbra is egy olyan rendszert akar erőltetni, amelynek keretében azután születne döntés arról, hogy ki maradhat az Európai Unió területén, miután már beengedték az illegális migránsokat. „Márpedig tudjuk, hogy Európa képtelen visszaküldeni kiindulási országaikba azokat a migránsokat, akik illegálisan érkeztek az unió területére, és jogszerűen nem maradhatnának” – mutatott rá. Hidvéghi Balázs szerint a jogszabálycsomag tágra nyitná Európa kapuit az illegális migráció előtt.

A Nobel-díjas dr. Karikó Katalin nevét viseli a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetének felújított, 24 férőhelyes, okostáblával felszerelt interaktív oktatásra is alkalmas szemináriumi terme. Az intézmény Nagyvárad téri Elméleti Tömbjében lévő tanterem április 10-i ünnepélyes átadóján jelen volt dr. Karikó Katalin is. A Semmelweis Egyetem különböző kutatási projektek révén hosszú ideje aktív és élő tudományos kapcsolatot ápol a 2023-ban orvosi-élettani Nobel-díjat kapott kutató munkacsoportjával, 2022-ben pedig az intézmény legnagyobb presztízsű elismerésével, a Semmelweis Budapest Award-dal is kitüntette dr. Karikó Katalint. A Nobel-díjas kutató gyógyszerfejlesztésre is kiható munkássága előtt tiszteleg a Semmelweis Egyetem ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézete azzal, hogy dr. Karikó Katalinról nevezte el egyik tantermét, emellett a tudós sikeres életpályáját is követendő példaként állítja ezzel a gesztussal az intézmény az egyetemi hallgatók elé.

Külföldi hírek:

Izrael új szárazföldi átkelőt nyit a Gázai övezetbe, amelynek célja elsősorban az, hogy megkönnyítse a tengerentúlról vagy a szomszédos Jordániából érkező segélyszállítmányok eljuttatását a palesztinokhoz – közölte Yoav Gallant védelmi miniszter. Az új belépési pont a jelek szerint a Gáza északi részén lévő Erez átkelőhely újranyitása helyett jön létre – amely október 7-én jelentősen megrongálódott, és ahol számos izraeli meghalt és ahol sokakat elraboltak. A külföldi újságíróknak angol nyelven tartott tájékoztatóján Gallant elmondta, hogy a gázai határ északi részén új átkelőhelyet hoznának létre, hogy csökkentsék a 40 kilométerre lévő Aszdodból érkező segélyszállítmányok szállítási idejét. Egy segítője elmondta, hogy az átkelőhely a Zikim Kibbutz és As-Siafa palesztin falu között, a Földközi-tengerhez közel lenne. Gallant szerint az új átkelőhely elősegítené a Jordániából földi úton érkező segélyszállítmányok célba juttatását.

Az iráni katonai fenyegetések árnyékában az izraeli védelmi vezetőkkel tárgyal Michael Kurilla amerikai tábornok, az Egyesült Államok közel-keleti műveletekért felelős Középső Parancsnokságának (CENTCOM) parancsnoka. Kurilla várhatóan konzultációt folytat Joáv Gallant védelmi miniszterrel, Herci Halévi vezérkari főnökkel és más főtisztekkel, hogy megvitassák az iráni támadás lehetőségére való felkészülést. Az izraeli hadsereg (IDF) jelentése szerint az amerikai és izraeli tisztviselők az elmúlt néhány napban kapcsolatba léptek egymással, miközben az április 1-i damaszkuszi légicsapás miatt Teherán lehetséges válaszára készülnek. Az Izraelnek tulajdonított, az iráni konzulátus épületét sújtó damaszkuszi légicsapásban életét vesztette két iráni tábornok, és az iráni Iszlám Forradalmi Gárda több más tisztje. A Bloomberg arról számolt be, hogy Irán nagy pontosságú rakétákkal és drónokkal indíthat csapásokat izraeli katonai és kormányzati létesítmények ellen, miután Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője megismételte fenyegetését, miszerint Izraelt „meg kell büntetni”. Később Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy országa „mindent megtesz Izrael biztonságának védelme érdekében.”

Nem a Brüsszel által preferált jelölt győzött a szlovákiai elnökválasztás második fordulójában, ezért az országot most Brüsszel büntetése fenyegeti, legalábbis erről beszélt Robert Fico miniszterelnök. Szerinte Szlovákia akár azzal is szembesülhet, hogy az Európai Bizottság politikai okokból visszatartja az országnak szánt támogatásokat, ahogyan azt korábban tette a másként gondolkodó magyar és lengyel kormányokkal. Peter Pellegrini nyerte a szlovák elnökválasztás második fordulóját, aki köztudottan Robert Fico miniszterelnök szövetségese. Pellegrini azzal az ígérettel kampányolt, hogy szorgalmazza a békét Ukrajnában, és hasonlóan szkeptikus álláspontokat képvisel az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, mint Fico és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Brüsszel most ezért büntetheti Szlovákiát.

Olyan időszakban került sor a Magyarország és Sierra Leone kormánya közötti első vegyes bizottsági ülésre, amikor az Európai Unió súlyos biztonsági fenyegetéssel néz szembe, és ezt tovább súlyosbítja a tegnap elfogadott migrációs paktum – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Afrika lakossága a következő két évtizedben 750 millió fővel növekszik majd, akiknek oktatást, egészségügyi ellátást és ivóvízhez való hozzáférést és munkahelyeket biztosítani hatalmas kihívás. „Ha az Európai Unió továbbra is arról biztosítja az embereket, hogy induljanak meg Európa felé, ahelyett, hogy fejlesztési programokat vinne Afrikába, akkor az Európai Uniót el fogják árasztani a migránsok, és egy beláthatatlan biztonsági kihívással fogunk szembesülni” – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Az ukrán parlament elfogadta a mozgósítást szigorító törvénytervezetet – közölték képviselők. „Megtörtént, elfogadták a mozgósítási törvényt, 283 képviselő szavazott igennel” – mondta Olekszij Honcsarenko ellenzéki képviselő a Telegram közösségi portálnak. Az ukrán parlamentnek (Legfelsőbb Tanács) 450 tagja van. Az önkéntesek hiányával küzdő Ukrajna hosszú hónapokig dolgozott törvénytervezet szövegén, amely a megszálló oroszok elleni több mint kétéves háború után vitákkal terhelt volt. A szövegből, amely jelentősen növeli a behívást elkerülni próbáló érintettek büntetését, törölték a 36 hónapot fronton töltött katonák leszerelését előíró záradékot is. A 2023 nyarán indított sikertelen ellentámadás, és a csökkenő nyugati támogatás miatt meggyengült ukrán hadsereg a front több pontján próbálja fékezni az orosz támadásokat. Ehhez emberekre és lőszerre van szüksége. Mivel Ukrajna nehezen talál önkénteseket, most először szélesítette a mozgósítást, és 27-ről 25 évre csökkentette a behívási korhatárt.

Az Európai Bizottság elfogadhatatlannak tartja, hogy kínai rendőrörsök működésén keresztül Peking kiterjeszti tevékenységét a tagállamok területére – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén. Margarítisz Szkínász a kínai rendőrök európai tevékenységéről tartott EP-vitán hangsúlyozta, az EU aggodalommal figyeli, hogy számos uniós tagállamban kínai rendőrösök működnek. „Az Európai Bizottság elítéli a külső befolyásolás minden formáját az uniós tagállamok területein akár állam, akár gazdasági szereplő részéről. kívüli tevékenységét jelentő feladatokat is végeznek” – fogalmazott. Azt mondta, az EU és Kína kapcsolatát mindig a béke és a biztonság szavatolása, a szabályokon alapuló világrend, valamint egy kiegyensúlyozott és kölcsönös kereskedelmi kapcsolatok jellemezték. A jelenlegi gazdasági és geopolitikai helyzet megköveteli, hogy az EU és Kína nyíltan és őszintén beszéljen egymással… – hangsúlyozta.

Időjárás:

Ma tovább emelkedik a hőmérséklet.

Mindenütt napos idő várható.

Este kissé megerősödhet a szél.

A hőmérséklet jellemzően 21 – 25 fok körül alakul.