Öt órán át tartó heves tűzharc zajlott a Gázai övezet északi részén fekvő Sifa kórházban az izraeli hadsereg (IDF) és az iszlamista Hamász terrorszervezet fegyveresei között

A BreuerPress és a HetiTV híreiOrbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Forró Krisztiánt, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnökét, köztárságielnök-jelöltjét.

Az elmúlt két év és lassan egy hónap alatt most a legkritikusabb a helyzet Európában, a világháborús veszély réme egyre erőteljesebb – vélekedett Szijjártó Péter.

Öt órán át tartó heves tűzharc zajlott a Gázai övezet északi részén fekvő Sifa kórházban az izraeli hadsereg (IDF) és az iszlamista Hamász terrorszervezet fegyveresei között.

Háborúk és konfliktusok indítása, valamint fokozása helyett békére és a stabilitásra kell törekedni – jelentette ki Azbej Tristan.

Belföldi hírek:

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Forró Krisztiánt, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnökét, köztárságielnök-jelöltjét – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélés egyik témája a szombaton esedékes szlovákiai államfőválasztás volt, ennek kapcsán az összefogás, az összetartás fontosságát emelték ki. Forró Krisztián szerint ez a voksolás nem elsősorban az ő személyéről szól, hanem arról, hogy a szlovákiai magyarok megmutassák, hogy léteznek, itt vannak, és ezer év múlva is magyar szó hangozzon a Felvidéken. A hétfői tárgyaláson hangsúlyozták a visegrádi együttműködés (V4) szükségességét, mint mondták, a véleménykülönbségek ellenére a V4-eknek meg kellene keresniük azokat a pontokat, amelyekben egyetértenek, hiszen együtt többet érhetnek el. Orbán Viktor és Forró Krisztián az ukrajnai háború kapcsán tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmazott, és mindketten kiálltak a fegyverek és katonák Ukrajnába küldése ellen, ami teljesen ellentétben áll a magyar nemzeti érdekekkel – ismertette Havasi Bertalan.

Az általa alapított, Csepelen működő Kozma István Birkózó Akadémia egyre sikeresebb, több száz fiatal magyar sportoló számára nyújt komoly lehetőségeket, mondta Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, rezsivédelmi biztos a Heti TV Pirkadat című műsorában. Nem csak itthon ismerik el a hazai szakemberek tevékenységét, hanem külföldön is – tette hozzá. A politikus beszámolt arról, hogy március 15-ét Szatmárnémetiben töltötte, ahol a város, a magyar polgármester és a magyar többségű képviselőtestület vendége volt. Mint kiemelte, nagyszerű érzés volt beszámolni arról, milyen sikereket ért el a kormány eddig a határon túli magyarok támogatásában, legyen szó kulturális és sportszervezetekről, iskolákról, templomokról. Ám ezen túlmenően az is nagyon fontos volt, hogy át lehetett érezni azt az üzenetet, mely szerint a magyarok, – éljenek bárhol -, számíthatnak magukra, számíthatnak egymásra. A nemzetközi példák is azt mutatják, ha összefogás van, akkor béke van. Ha ez nem sikerül, akkor csak háború és feszültség lesz. Németh Szilárd szerint többek között ez is a június 9-i választás fő üzenete.

Az elmúlt két év és lassan egy hónap alatt most a legkritikusabb a helyzet Európában, a világháborús veszély réme egyre erőteljesebb – írta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt írta, hogy fizikailag az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsülésére kerül sor ma Brüsszelben, virtuálisan viszont transzatlanti tanácskozás lesz az Egyesült Államok külügyminiszterének részvételével. „Az elmúlt két év és lassan egy hónap alatt most a legkritikusabb a helyzet Európában, a világháborús veszély réme egyre erőteljesebb. A nyugat-európai vezetőknek be kellene látniuk, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos stratégiájuk megbukott, és ha csak fele annyi energiát tettek volna a béketeremtésbe, mint a fegyverszállításokba, már rég fegyverszünet lenne” – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette, ehelyett francia vezetéssel, a „legjobb védekezés a támadás” elvét alkalmazva, immár a direkt világháborús veszély szítása zajlik.

Külföldi hírek:

Öt órán át tartó heves tűzharc zajlott a Gázai övezet északi részén fekvő Sifa kórházban az izraeli hadsereg (IDF) és az iszlamista Hamász terrorszervezet fegyveresei között hajnalban- jelentette az IDF szóvivője hétfőn. Daniel Hagari katonai szóvivő szerint azonnali beavatkozást igénylő hírszerzési információt követően a Sifa kórház területének meghatározott részén „precízen meghatározott” katonai műveletet hajtottak végre. Izraeli értesülések szerint a Hamász vezetői a kórház területéről irányították Izrael elleni harcukat. Hagari hangsúlyozta, hogy nem a gázai civilek, hanem a civilek mögött rejtőzködő Hamász ellen harcolnak, és igyekeznek elkerülni a civilek sérülését. Az IDF éjjel fél 2-kor körülvette a kórházat, ezzel megakadályozva a fegyveresek elmenekülését. Reggelig mintegy nyolcvan palesztint tartóztattak le. Felszólították a palesztin fegyvereseket, hogy hagyják el a kórházat, és adják meg magukat. Az IDF drónok és különleges technikai eszközök bevetésével harcol, hogy taktikai, hírszerzési és hadműveleti előnyt biztosítson katonáinak. A razzia célja annak megakadályozása, hogy a Hamász ismét a Gázai övezet északi részének terrorista főhadiszállásává alakítsa a Sifa kórház épületegyüttesét.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a csapatok megölték aiq Mabhuh-t, a Hamász belbiztonsági szolgálatának műveleteit irányító tisztjét, a Sifa Kórházban tartott razzia során. Mabhuh fel volt fegyverkezve és a Sifában bujkált, ,,ahonnan terrortevékenység előmozdításán dolgozott”. A terroristát a letartóztatása közben kitört tűzharcban ölték meg. Egy közeli szobában a csapatok egy fegyverraktárat találtak. A hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat szerint Mabhuh volt felelős a Gázai övezetben a Hamász különböző egységeinek ,,szinkronizálásáért”, a háború alatt is.

Iszráel Katz külügyminiszter hétfőn elutasította Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének állítását, miszerint az Izraeli Védelmi Erők szándékosan éhezteti a gázaiakat. „Izrael kiterjedt humanitárius segítséget tesz lehetővé Gázának szárazföldi, légi és tengeri úton mindenki számára, aki segíteni akar” – írta Katz. „Annak ellenére, hogy a Hamász erőszakkal eltereli a segélykonvojokat és az UNRWA együttműködik velük, mi kitartunk.” Megjegyezte, hogy Borrellnek „fel kellene hagynia Izrael támadásával, és el kellene ismernie az önvédelemhez való jogunkat a Hamász bűneivel szemben”. Borrell egy EU-találkozón azt mondta, hogy „az éhezést háborús fegyverként használják. Izrael éhínséget gerjeszt.” Hasonló megjegyzéseket tett az ENSZ Biztonsági Tanácsában a múlt héten.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) támogatásáról biztosította Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnököt hétfői bagdadi látogatásán Rafael Grossi főigazgató, aki egyebek mellett megvitatta vele a békés célú iraki atomprogram elindításának tervét. „Több iraki projektet is megvitattunk, többek között egy békés felhasználású nukleáris reaktor tervét” – közölte Ibrahim Namisz Jaszin iraki oktatási miniszter újságírókkal asz-Szudáni és Grossi találkozója után. Grossi elmondta, hogy a következő napokban egy iraki szakértőkből álló csoport látogat a NAÜ bécsi székhelyére, ahol kidolgozzák az iraki atomprogramot. „Ilyen program megvalósulását fogjuk látni az Egyesült Arab Emírségekben, Egyiptomban és Szaúd-Arábiában is. Természetesen Irakban is kell lennie ilyenek” – mondta újságíróknak. Irakban egykor három atomreaktor is működött a Bagdadtól délre lévő al-Tuvaita atomkutató központban. A reaktorok közül az egyik egy izraeli légitámadásban megsemmisült, a másik kettőt pedig az Egyesült Államok harci gépei rombolták le az 1991-es, első öbölháborúban.

Háborúk és konfliktusok indítása, valamint fokozása helyett békére és a stabilitásra kell törekedni – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára Brüsszelben az Európai Humanitárius Fórumon. Azbej Tristan közölte, az Európai Bizottság által szervezett fórumon elmondott előadásában hangsúlyozta: a magyar humanitárius szerepvállalás háborúk, konfliktusok, illetve terror által sújtott övezetekbe viszi a támogatást, illetve olyan nehéz helyzetben levő csoportokat segít, amelyeknek erre van szükségük ahhoz, hogy stabil közösségként meg tudjanak maradni a szülőföldjükön. „A keresztényi szolidaritás arra sarkall minket, hogy a világban szenvedő emberek irányába forduljunk” – fogalmazott. A humanitárius, valamint a fejlesztési segítségnyújtás is kifejezi azt, amit Magyarország a világpolitikában képvisel: azt, hogy háborúk, konfliktusok indítása és fokozása helyett békére és a stabilitásra kell törekedni, valamint arra, hogy a világ nagy válságaira, köztük a humanitárius válságokra nem a migráció a megoldás, hanem a helybe vitt segítség – húzta alá.

Visszalépett a jelöltségtől a hét végén sorra kerülő államfőválasztáson Andrej Danko, a pozsonyi parlament alelnöke, a hárompárti szlovák kormánykoalíció legkisebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, aki ezen döntését pozsonyi sajtótájékoztatóján jelentette be. Andrej Danko azt is bejelentette: egy másik elnökjelöltnek, Stefan Harabínnak, a legfelsőbb bíróság korábbi elnökének javára lép vissza. Az SNS elnöke a döntést a választói preferenciák alakulásával, illetve azzal indokolta, hogy ilyen módon szeretné megelőzni a nemzeti-konzervatív erők szétforgácsolódását. „Már januárban úriemberek módjára megállapodtunk, hogy kettőnk közül a másik azt fogja támogatni, akinek a választások előtti felmérésekben nagyobb lesz a támogatottsága” – idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Andrej Danko szavait, aki döntését Stefan Harabínnal együtt tartott sajtótájékoztatóján jelentette be. Andrej Danko egyúttal felkérte pártja választóit, hogy a szombati voksoláson Stefan Harabínt támogassák.

Több százan tüntettek helyi idő szerint vasárnap Kuba két nagyobb városában az egyre gyakoribbá váló áramkimaradás és az élelmiszerhiány miatt. Noha a tiltakozók száma nem volt nagy, a kommunista vezetésű országban ritkák a tüntetések. A második legnagyobb városban, Santiagóban és Bayamóban történt tüntetésekről felkerült több kép a közösségi médiára, és helyszíni beszámolók szerint az emberek jelmondataikban kiszámítható áramszolgáltatást és élelmiszer-ellátást követeltek. A sajtónak neve megadása nélkül nyilatkozó néhány tiltakozó azt mondta, hogy a két városban felfüggesztették az internetszolgáltatást.

Időjárás:

Ma már mindenütt napos időre számíthatunk.

Este nyugodt, csillagfényes égbolt várható.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 11 fok körül alakul.