A ramadán, a muzulmán böjti hónap első napján, hétfőn is tovább folytak a harcok Izraelben a Gázai övezetben és a libanoni határnál

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.03.12.Magyarország ki fog tartani a békepolitika mellett és örül annak, hogy Szlovákia is a béke hangján beszél – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

Az LMP felszólítja a Fővárosi Önkormányzatot és Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy ne adják el a kelenföldi kollégiumot.

A ramadán, a muzulmán böjti hónap első napján, hétfőn is tovább folytak a harcok Izraelben a Gázai övezetben és a libanoni határnál.

NATO-tagországként Svédország vezérgondolata az egység és a szolidaritás lesz – jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök.

Belföldi hírek:

Magyarország ki fog tartani a békepolitika mellett és örül annak, hogy Szlovákia is a béke hangján beszél – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Peter Pellegrinit, a szlovák parlament elnökét. A kormányfő a megbeszélés után tett sajtónyilatkozatában az orosz-ukrán háborúra utalva azt mondta: a magyarok aggodalommal figyelik azt, ami történik, hogy százezrek halnak meg, válnak özveggyé és sok százezer gyermek válik árvává. Nem látjuk, hol van ennek a háborúnak a vége – tette hozzá. Orbán Viktor kijelentette: a legfontosabb kérdés ma a béke, ugyanakkor egész Európa a háború nyelvét beszéli. Hangsúlyozta: nagyon örül annak, hogy Magyarország mellett Szlovákia is a béke hangján beszél. Jelezte: biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy Magyarország ki fog tartani a békepolitika mellett, és jelezte, szeretné, ha együtt tudnának dolgozni a béke érdekében.

A konzervatív értékekben meglévő azonosság olyan fontos kötőelem, amely ráerősít a Donald Trump korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt és Orbán Viktor miniszterelnök közötti együttműködésre – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára. Kovács Zoltán Donald Trump és Orbán Viktor miniszterelnök pénteki, amerikai találkozója kapcsán úgy fogalmazott, hogy a két politikus között közös pont többek között a béke iránti elkötelezettség, a migráció és az LMBTQ-mozgalom témája, a család szentsége és a gazdaságpolitika. Donald Trump elnökként már tanúbizonyságát adta annak, hogy hogyan lehet másként viszonyulni a világban zajló eseményekhez, már akkor bebizonyította, hogy ő a béke elnöke – mondta az államtitkár. Hozzátette, hogy ismételt választása esetén is az várható tőle, hogy a háborúk és konfliktusok gerjesztése helyett békés megoldásokat sürget. Nyilvánvalóvá tette a béke melletti elszántságát – emelte ki Kovács Zoltán, jelezve: Donald Trump, ahogyan a magyar kormány is, a béke mellett foglalt állást az orosz-ukrán háború kirobbanásának „első percétől fogva”.

Újabb Ipoly-híd került átadásra Magyarország és Szlovákia között, az egyik oldalon Drégelypalánknál, a másikon Ipolyhídvégnél, ami nagyban meg fogja könnyíteni a határ menti közösségek életét – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a közel hárommilliárd forintból épült, 50 méteres Szent Borbála híd ünnepélyes átadóján arról számolt be, hogy a fejlesztéshez kapcsolódóan hazánkban egy kilométernyi, míg a szlovák oldalon ötszáz méternyi útépítés történt, és mindennek a nyomán pár percre rövidült az átkelés ideje az eddigi húsz kilométeres autózás helyett. Beszédében emlékeztetett, hogy a helyszínen a folyó két partja közötti összeköttetés létrehozását már Hunyadi János elrendelte az 1400-as évek közepén, de a híd a második világháborúban megsemmisült. „Itt tehát olyan munkát végeztünk el, amellyel már régóta adósak voltunk az itt élő emberek számára” – fogalmazott.

Az LMP felszólítja a Fővárosi Önkormányzatot és Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy ne adják el a kelenföldi kollégiumot. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján a családi ezüst kiárusításaként értékelte, hogy a főváros meghirdette a XI. kerületi ingatlant „potom 6,5 milliárd forintért”. A politikus szerint a legnagyobb probléma, hogy a telek építési övezeti besorolása különlegesen szélesre tárja a megvalósítható rendeltetések körét, a logisztikai rendeltetés kivételével gyakorlatilag bármilyen más funkció megvalósítását lehetővé teszi. A párt szerint az épületnek továbbra is a lakhatást kellene szolgálnia. A fővárosnak ezért meg kellene kötnie a beruházó kezét, kikötve például, hogy két emeleten szociális bérlakásokat, másik két emeleten szolgálati lakásokat kell kialakítania pedagógusoknak, szociális és egészségügyi dolgozóknak – érvelt Kanász-Nagy Máté. Megjegyezte, azért is furcsa Karácsony Gergely magatartása, mert a főpolgármester – egyébként jogosan – számon kéri a kormányt, amiért „kiárusítja” Rákosrendező területét.

Külföldi hírek:

A ramadán alkalmából muszlim hívők tömegei indultak Jeruzsálembe és az al-Aksza mecsethez, a palesztin és izraeli média Jeruzsálem óvárosában nagy tömegekről és a rendőrséggel való összecsapásokról számolt be. Az óváros egyik helyszínéről közzétett felvételeken látható, amint a rendőrség gumibotokkal igyekszik visszaszorítani a tömeget. Az incidens háttere nem volt világos. Más helyszíneken készült felvételek szerint a tömeg az ellenőrzőpontoknál torlódott fel, ahol az embereket csordogálva engedték fel a Templom-hegyre. Vasárnap a rendőrség befejezte az előkészületeket az istentiszteletek látogatóinak biztonsága érdekében, és megjegyezte, hogy terrorista szervezetek és más szervezetek megpróbálnak pletykákat és „álhíreket” terjeszteni, hogy erőszakra uszítsanak, és az ilyen jellegű publikációk száma jelentősen megnőtt az elmúlt napokban. Az elmúlt két hétben a jeruzsálemi kerületi rendőrség 20 gyanúsítottat tartóztatott le felbujtás, valamint a terrorizmussal való azonosulás és annak támogatása vádjával.

A ramadán, a muzulmán böjti hónap első napján, hétfőn is tovább folytak a harcok Izraelben a Gázai övezetben és a libanoni határnál az izraeli hadsereg (IDF) szóvivőjének jelentése szerint. Az elmúlt napon újabb Hamász-fegyvereseket öltek meg az izraeli csapatok a Gázai övezetben. Az IDF szóvivőjének jelentése szerint az izraeli hadsereg katonái felszámoltak több ellenséges osztagot, letartóztattak iszlamista harcosokat, valamint fegyverek, lőszerek és egyéb katonai felszerelések után kutattak. Az IDF arról is beszámolt, hogy az övezet déli részében, Hán-Júniszban a Hamad lakópark házai alatt megtalálták a Hamász újabb alagútjait. Az egyik lejárat egy olyan földalatti útvonalhoz vezetett, melyben élelmet és fegyvereket leltek. Egy másik bejáraton fegyvergyártó berendezésekhez és betonkeverő gépekhez jutottak, melyeket a Hamász a föld alatti komplexumának építéséhez használt.

Robbanásveszélyesnek nevezte hétfőn a jordániai külügyminiszter Izrael tervét, hogy a ramadán idejére korlátoznák a jeruzsálemi al-Aksza mecsetben imádkozók számát. A jordániai állami televízióban Ajmán Szafadi aláhúzta, hogy Ammán tiltakozott Izraelnél a terv ellen, melyet az izraeli hatóságok biztonsági elővigyázatossággal indokoltak. „Jordánia egyetért a palesztin féllel abban, hogy az ilyen jellegű korlátozások sértik a vallásszabadságot” – szögezte le a tárcavezető. Az izraeli kormány februárban jelentette be, hogy a március 11-től április 8-ig tartó iszlám böjti hónap idejére korlátoznák a muszlim hívők számát a Templom-hegyen lévő al-Aksza mecsetnél, mely az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helye.

Kollaboránsnak, a palesztin nemzet árulójának tekint és „vasököllel sújt le” a Hamász azokra a palesztinokra, akik a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyszállítmányok biztosítása érdekében együttműködnek Izraellel – közölte a Hamászhoz köthető Al-Madzsd című portál a terrorszervezet egyik vezetőjét idézve. Bászim Naím úgy fogalmazott, hogy „a megszállók azon erőfeszítései, hogy szervezeteket hozzanak létre a Gázai övezet igazgatására, kudarcra ítélt összeesküvés, amely nem fog megvalósulni”. A Hamász figyelmeztetése válasz arra az izraeli sajtóértesülésre, amely szerint a zsidó állam a Gázai övezetbe tartó segélyszállítmányok biztosítása érdekében fontolóra vette palesztinok, illetve helyi csoportok felfegyverzését. Az izraeli kormány által nem kommentált jelentés előzménye, hogy február végén – tisztázatlan körülmények között – segélyosztás közben több mint száz palesztin meghalt, több százan pedig megsebesültek Gázavárosban.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem számít gyors fegyverszünetre a gázai övezeti háborúban. A tárgyalásokról a követek üres kezekkel tértek vissza – mondta Netanjahu több TV-nek nyilatkozva. Mint mondta, úgy véli, a radikális iszlamista Hamász jelenleg nem akar megállapodásra jutni. Netanjahu egyben elutasította politikája Joe Biden amerikai elnök általi bírálatát. Kijelentette, hogy az izraeliek túlnyomó többsége kiáll mellette. „Ha az amerikai elnök úgy véli, hogy magánpolitikát folytatok az izraeliek többségének kívánságai ellenére és ártok Izrael érdekeinek, akkor mindkét pontban téved” – hangsúlyozta a zsidó állam kormányfője. Kijelentette, hogy az izraeliek támogatják a megmaradt Hamász-zászlóaljak megsemmisítését célzó intézkedéseit. Leszögezte: mindenképpen meg kell akadályozni, hogy az október 7-i mészárlás megismétlődhessen.

A NATO-tagállamoknak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékára kellene emelniük védelmi kiadásaikat – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök Varsóban, jelezve, hogy ezt hivatalosan is javasolni fogja az amerikai elnöknek a washingtoni Fehér Házban. Andrzej Duda a Joe Biden amerikai elnökkel tervezett találkozója előtt hívta össze tanácsadó testületét, a nemzetbiztonsági tanácsot, amely Lengyelország legfontosabb politikai vezetőiből áll. Nyitóbeszédében Duda úgy ítélte meg: senki sem meri megtámadni a NATO államait, ha „erősek, hatékony védelemre képesek lesznek, azonnal kiállnak határaik, területük védelme mellett”. Ezért a lengyel elnök kedden az amerikai elnöknek, majd csütörtökön Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak is javasolni fogja, hogy az észak-atlanti szövetség tagállamai „közösen döntsenek azon követelményről, hogy a védelemre a GDP 3 százalékát szánják”. Ez lenne majd „az a küszöb, amely alá semmiképpen sem szabad kerülni” – tette hozzá Duda.

NATO-tagországként Svédország vezérgondolata az egység és a szolidaritás lesz, ami azt jelenti, az ország elkötelezett a hosszútávú védelem mellett, és osztozik a szövetségesek terheiben, a felelősségben és a kockázatokban – jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a NATO brüsszeli székházában, országa lobogójának felvonása alkalmával. A NATO 32. tagországává vált Svédország miniszterelnöke beszédében hangsúlyozta, országa saját biztonsága szavatolása érdekében csatlakozott a szövetséghez, valamint azért, hogy biztonságot nyújtson másoknak. Az, hogy Svédország zászlaja hétfőtől a többi szövetséges zászlaja között lobog, azt mutatja, hogy az ország elszánt a demokrácia és a szabadság védelme mellett – jelentette ki Kristersson.

Bukarestben az Egészségügyi Szolidaritás (FSSR) nevű szakszervezeti szövetség hívására több ezer orvos és ápoló vonult utcára hétfőn inflációkövető reálbéremelést követelve. A romániai egészségügyi dolgozók tüntetéssorozata már tavaly megkezdődött, és az ágazat nagyobbik, mintegy 120 ezer egészségügyi alkalmazottat tömörítő érdekvédelmi szövetsége, a – főleg a kisegítő személyzet, irodisták és felcserek érdekeit képviselő – Sanitas szakszervezet a bértárgyalások nyomán február elején megállapodásra jutott Marcel Ciolacu miniszterelnökkel. A kormány jóváhagyta mintegy tízezer (a költségvetési hiány csökkentése érdekében bevezetett általános létszámstop által érintett) egészségügyi állás betöltését a munkaerőhiány mérséklése érdekében, múlt héten pedig sürgősségi rendeletet fogadott el a kétlépcsős béremelésről. A jogszabály értelmében márciustól tíz, júniustól pedig további tíz százalékkal növelik az egészségügyi dolgozók alapbérét, ezzel azonban a kisebbik, mintegy 25 ezer orvos, mentő, ápoló érdekeit képviselő szakszervezeti szövetség, az Egészségügyi Szolidaritás elégedetlen, és folytatja a tiltakozó megmozdulásokat.

Időjárás:

Ma mindenütt felhős, szeles időre számíthatunk.

Este többfelé alakulhat ki csapadék is.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 16 fok körül alakul.