Át kell nézni az egész rendszert !

Át kell nézni az egész rendszert

?si=d5Yhv0LmvipMaRY-

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az elmúlt időszak sokakat felkavaró eseményeiről, valamint a gyermekvédelemről.

 

A politikus elmondta az elmúlt hetek sokakat felkavaró eseményei kapcsán, mielőtt bármi is történne, vannak alapvetések, amiket ki kell hangsúlyozni. Ezek közé tartozik az a morál, az a morális gondolkodás, ami nem közhelyszerűen van kőbe vésve. Ez jelenti az együttélés szabályait, a másik tiszteletét, a párkapcsolatot, és természetesen a gyermekekkel való bánásmódot is. Ebből a morális alapból nem lehet engedni, még akkor sem, ha azt látni – jegyezte meg a képviselő, – hogy a világon egyre népszerűbb ezeknek az alapoknak a megkérdőjelezése. A liberális társadalmak gondolkodnak így, ennek egyik oka lehet egyfajta politikai szándék, a másik pedig az, hogy a jóléti társadalmakban minden megszokottá válik, amitől az emberek életuntak lehetnek, és valami új kihívásra várnak.

Ferencz Orsolya a gyermekvédelem ügyéről is beszélt a sokakat megrendítő elnöki kegyelem kapcsán. Egyrészt nagyon fontos, hogy a pedofília minél súlyosabban legyen büntetve, másrészt azonban szükség van egy összefogásra is, mert a gyermekvédelem kérdését is alaposan meg kell vizsgálni. Bár a liberális szemlélet szerint az állami szerepvállalást csökkenteni kell, de ha valahol, akkor pont a gyermekvédelem kapcsán erős államra van szükség. Most az a helyzet, hogy át kell tekinteni az egész rendszert, annak működését, a személyi és egyéb feltételek meglétét. Tudni kell azt, van-e elegendő iskolapszichológus, szociális munkás, ahogy azt is tudni kell, hogy a védelmi rendszer mennyire működik. Nem szabad megengedni, hogy a területen dolgozók valami fajta protokoll mentén végezzék a munkájukat, helyette alapos munkára van szükség.

Ami az összefogást illeti, tette hozzá a politikus, nagyon hasznos volt az a kezdeményezés, amit influenszerek hirdettek meg pénteken Budapestre, már csak azért is, mert erre a fontos ügyre hívták fel a figyelmet, és hangsúlyozták a rendezvény pártpolitikai mentességét. Sajnálatos módon azonban az ellenzéki pártok megpróbáltak ráülni erre a tüntetésre ahelyett, hogy közreműködnének abban a nagyon fontos munkában, ami a gyermekvédelem javítását illeti. Megvan rá a lehetőségük, hogy ebben közreműködjenek, majd az idő eldönti, hogy valóban így tesznek-e.

Végezetül a képviselő beszélt józsefvárosi ügyekről is, megemlítve hogy a kerületi Fidesz irodát támadás érte. Véleménye szerint nem volna szabad mindezt megengedni, a megoldás itt sem lehet más, mint az, hogy fontos ügyek mentén párbeszéd történjék.