Izrael korlátozni tervezi a muzulmánok számát ramadánkor a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél – jelentette be az izraeli kormány

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.02.20.A magán és egyházi iskolákban, óvodákban is ugyanúgy jár a 32,2 százalékkal megemelt bér a tanároknak és óvónőknek, mint az állami intézményekben – közölte Rétvári Bence.

Az LMP kilenc pontból álló javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a gyermekvédelem erősítése érdekében.

Izrael korlátozni tervezi a muzulmánok számát ramadánkor a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél – jelentette be az izraeli kormány.

Az Európai Uniónak támogató üzenetet kell küldenie az orosz ellenzéknek – jelentette ki Josep Borrell.

Belföldi hírek:

A magán és egyházi iskolákban, óvodákban is ugyanúgy jár a 32,2 százalékkal megemelt bér a tanároknak és óvónőknek, mint az állami intézményekben – hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte, a 340 milliárd forintos tanárbéremelési alap nemcsak az állami intézmények alkalmazottainak a béremelését tartalmazza, de az önkormányzati, egyházi és magán fenntartóknál dolgozókét is. Ugyanaz az emelés jár tehát egy alapítványi iskolában tanító tanárnak, mint a tankerületiben – húzta alá. Hangsúlyozta: a kormány számára minden gyerek ugyanolyan fontos, ezért a magán és egyházi intézmények oktatói is ugyanolyan mértékű béremelésben részesülnek. „Az állam 32,2 százalékkal megnövelt bértömeget utalt át a normatív közfinanszírozásban részesülő valamennyi nem állami fenntartóknak február legelején, melynek felosztását és kiutalását már a fenntartók és a magánintézmények végzik” – fogalmazott, hozzátéve: a kiutalt alapot teljes mértékben béremelésre kell fordítani.

Az elmúlt hetek sokakat felkavaró eseményei kapcsán, mielőtt bármi is történne, vannak alapvetések, amiket ki kell hangsúlyozni, jelentette ki Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a Heti TV Pirkadat című műsorában. Ezek közé tartozik az a morál, az a morális gondolkodás, ami nem közhelyszerűen van kőbe vésve. Ez jelenti az együttélés szabályait, a másik tiszteletét, a párkapcsolatot, és természetesen a gyermekekkel való bánásmódot is. Ebből a morális alapból nem lehet engedni, még akkor sem, ha azt látni – jegyezte meg a képviselő, – hogy a világon egyre népszerűbb ezeknek az alapoknak a megkérdőjelezése. Ferencz Orsolya a gyermekvédelem ügyéről, a sokakat megrendítő elnöki kegyelemről is beszélt. Egyrészt nagyon fontos, hogy a pedofília minél súlyosabban legyen büntetve, másrészt azonban szükség van egy összefogásra is, mert a gyermekvédelem kérdését is alaposan meg kell vizsgálni. A képviselő beszélt józsefvárosi ügyekről is, megemlítve hogy a kerületi Fidesz irodát támadás érte. Véleménye szerint nem volna szabad mindezt megengedni, a megoldás itt sem lehet más, mint az, hogy fontos ügyek mentén párbeszéd történjék.

Az LMP kilenc pontból álló javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a gyermekvédelem erősítése érdekében. Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján kezdeményezéseik közül kiemelte, hogy pszichológiai alkalmassági szűrővizsgálatra van szükség azokban a munkakörökben, ahol fiatalokkal foglalkoznak. Biztosítani kell továbbá a szükséges költségvetési forrásokat az intézményi ellátások értékének megőrzése érdekében. Szigorítanák a kiskorúak és fiatalok internetes pornográf tartalmakhoz való hozzáférését, különös tekintettel a korhatár ellenőrzésére és betartására. Országos és intézményi tájékoztató programokat is sürgetett a politikus, aki ilyen módon is felhívná a figyelmet a különböző bántalmazási formákra. Szerinte ilyen eszközökre és nem olyan konzultációkra van szükség, amelyeknek aztán nem tartják be az eredményét. Rutz Tamás, az LMP helyi politikusa arról beszélt, hogy az önkormányzati választások után Debrecenben szociális munkásokból és mentálhigiénés szakemberekből álló hálózatot szeretnének működtetni, akik jelen lesznek az iskolákban és azokban az intézményekben, ahol gyermekekkel foglalkoznak és felfigyelnek a visszaélésekre.

Külföldi hírek:

Izrael korlátozni tervezi a muzulmánok számát ramadánkor a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél, az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyénél – jelentette be az izraeli kormány. Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala bejelentette, hogy idén korlátozzák az izraeli arab kisebbség zarándoklatát az március 11-től április 8-ig tartó ramadán, a muzulmán böjti hónap idején a jeruzsálemi Templomhegyen, az al-Aksza mecsetnél. A miniszterelnöki hivatal szerint ez a „kiegyensúlyozott” döntés „lehetővé teszi az imádkozás szabadságát a szakemberek meghatározta biztonsági szükségletek keretein belül”. Mindeközben az izraeli hadsereg (IDF) videofelvételt tett közzé, amelyen az látszik, hogy a Hán-Júniszban található Nasszer kórház gyógyszertárában olyan orvosságokat találtak, amelyeket Izraelből küldtek az október 7-én elhurcolt túszoknak, de nem juttatták el hozzájuk. A többnyire felbontatlan dobozokra ráírták a túszok neveit, akiknek szánták őket, s gyakran fényképeiket is ráragasztották.

„Ellenséges elemek” megpróbálták átvenni az irányítást az El Al egyik, Phuketből a Ben-Gurion repülőtérre tartó repülőgépének kommunikációs hálózata felett, és eltéríteni a célállomástól – erősítette meg az izraeli nemzeti légitársaság. A kísérlet sikertelen volt és repülőgép végül biztonságban elérte úti célját. Az incidens egy olyan terület felett történt, ahol az Irán által támogatott húszik is tevékenykednek, bár szomáliai források a KAN-nak azt mondták, hogy az Etiópiával nemrég megállapodást kötött de facto államban működő terrorcsoport felelős a támadási kísérletért. Az incidens során a gép személyzetének a meghatározott útvonaltól eltérő utasításokat adtak. A támadók célja az lehetett, hogy veszélyes terület felé vezessék a gépet, hogy kárt tegyenek benne vagy esetleg emberrablást hajtsanak végre. Az izraeli személyzet nem engedelmeskedett az utasításoknak, és gyorsan alternatív kommunikációs eszközökre váltottak, miközben más légiforgalmi irányítókkal is ellenőrizték az adatokat, így rájöttek, hogy félrevezetik őket. Az El Al egyik forrása a Wallának elmondta, hogy „Szomáliában egész héten voltak kommunikációs zavarok, nem csak az El Al gépei esetében”.

Az Izraeli Védelmi Erők új felvételeket tett közzé, amelyeken az Egoz kommandós egység csapatai harcolnak egy hamászos terroristával egy épületben a dél-gázai Khan Juneszben. Az épület elleni razzia során, melyet hírszerzési információk alapján hajtottak végre, egy fegyveres tüzet nyitott a csapatokra, és gránátot dobott rájuk. A katonák viszonozták a tüzet, többek között egy vállról indítható rakétát vetve be, és megölték a terroristát. A múlt hét végén a harcosok kutatásokat végeztek Nasszer Kórházban, miután hosszú napokig tartó csata után körbevették az intézményt, és több tucat terroristát likvidáltak közelharcban, mesterlövészek tüzével valamint légicsapásokat mértek páncéltörő rakétaindító terrorsejtekre és ellenséges megfigyelő állásokra.

Izrael arra számít, hogy még hat-nyolc hétig folytatódik az intenzív harcok szakasza Gázában, ezalatt folytatódnak a szárazföldi offenzíva előkészületei a dél-gázai Rafahba, nyilatkozta több különböző hírügynökségnek két izraeli és két régióbeli forrás. Szerintük a hadsereg vezetői hisznek abban, hogy képesek jelentősen károsítani a Hamász többi képességét, és előkészítik az utat az alacsonyabb intenzitású harcokra való átálláshoz. Egy volt magas rangú titkosszolgálati tiszt, Avi Melamed azt mondta, nincs esély arra, hogy a Netanjahu-kormány a nemzetközi bírálatok miatt törölje a rafahi inváziót.

A jemeni húszik szóvivője bejelentette, hogy támadást intéztek a Rubymar nevű brit hajó ellen az Ádeni-öböl térségében, a Báb el-Mandeb szorosnál. „Az akció során ügyeltünk arra, hogy a legénység biztonságban elhagyhassa a hajót” – tudatta közleményében Jahja Szárí, ám figyelmeztetett arra is, hogy a belize-i zászló alatt hajózó Rubymar súlyosan megrongálódott és „félő, hogy elsüllyed”. Hozzátette, hogy a lázadók a Vörös-tenger partján lévő Hodeida városánál megsemmisítettek egy amerikai drónt is. A brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) megerősítette a Rubymar elleni támadás hírét, kiemelve, hogy a legénység elhagyta a hajót. Az incidenst robbanás okozta a Rubymar közvetlen közelében – tájékoztattak. A hajó bejrúti székhelyű üzemeltetője egyelőre nem reagált a bejelentésre.

Magyar részről „erősnek tűnik az akarat” Svédország NATO-csatlakozásának véglegesítésére – jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül. „Budapestre megyek, az időpontot annak megerősítése után közöljük” – válaszolta Kristersson Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást illető újságírói kérdésre. Elmondta: az elmúlt hetekben már „többször egyeztetett” a magyar miniszterelnökkel. „Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére” – fogalmazott. „Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen” – tette hozzá Kristersson.

Az Európai Uniónak támogató üzenetet kell küldenie az orosz ellenzéknek – jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus hétvégén bekövetkezett halálára reagálva. Az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozására érkezve Borrell elmondta: tisztelegni kell Navalnij emléke előtt, ezért azt javasolja a külügyminisztereknek, hogy az uniós emberi jogi szankciós rendszert nevezzék át az ő nevére, annak érdekében, hogy „személye örökre kapcsolódjon az EU emberi jogok védelmére irányuló munkájához”. Hozzátette: az EU újabb szankciókat fog javasolni a Navalnij haláláért felelős személyek ellen, akár az oroszországi büntetés-végrehajtási rendszer intézményi struktúrája ellen, de nem szabad elfelejteni, ki az „igazi bűnös” az orosz ellenzéki vezető halálában. Mint mondta, továbbra is szoros figyelemmel kell követni az ukrajnai háború alakulását. „Nem úgy tűnik, mintha a háborúnak vége lenne, tehát mind a politikai, mind a katonai fronton továbbra is támogatnunk kell Ukrajnát és az orosz népet is, akik szabadságban akarnak élni” – tette hozzá.

Észak-Koreában a főbb weboldalakról eltávolították a Koreai-félszigetet ábrázoló grafikai elemeket, amelyekre a két Korea egyesítésének szimbólumaként tekintenek, miután Kim Dzsongün észak-koreai vezető kijelentette; nem törekszik a két ország egyesítésére. Hétfőn Phenjan eltávolította az ország külkereskedelmi weboldaláról és az idegennyelvű könyvkiadójának honlapjáról is a Koreai-félszigetet megjelenítő képeket. A múlt hónapban az észak-koreai állami műsorszolgáltató egy olyan térképet vetített adásában, amelyen csak a Koreai-félsziget északi részét emelték ki pirossal. Továbbá az NHK japán műsorszolgáltató a múlt héten azt közölte, hogy hivatalosan is eltávolították Észak-Korea himnuszának szövegéből az egyesült Koreát szimbolizáló kifejezést.

Időjárás:

Ma főképp változóan napos-felhős időre számíthatunk.

Este kisebb záporok alakulhatnak ki.

A hőmérséklet jellemzően 9 – 14 fok körül alakul.