Behatoltak az izraeli hadsereg (IDF) egységei a Gázai övezet déli részén, Hán-Júniszban fekvő Nasszer kórházba – jelentette az IDF szóvivője

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.02.16.Magyarország és az Európai Unió biztonságának szempontjából is kulcsszereplő ma Törökország – jelentette ki Szijjártó Péter Ankarában.

Az LMP feljelentést tesz a dél-koreai SungEel cég egyik akkumulátorhulladék feldolgozó üzemében készült videón látható újabb, feltételezhető jogszabálysértés ügyében.

Behatoltak az izraeli hadsereg (IDF) egységei a Gázai övezet déli részén, Hán-Júniszban fekvő Nasszer kórházba – jelentette az IDF szóvivője.

Hivatalban lévő elnököket ábrázoló bábokat égettek Horvátországban.

Belföldi hírek:

Magyarország és az Európai Unió biztonságának szempontjából is kulcsszereplő ma Törökország, amely nélkül lehetetlen lenne a közösség előtt tornyosuló kihívások leküzdése – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ankarában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a török kollégájával, Hakan Fidannal közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Magyarország és az Európai Unió biztonságának szempontjából is kulcsszereplő ma Törökország, amely nélkül lehetetlen lenne a közösség előtt tornyosuló kihívások leküzdése. „És ez igaz a fizikai biztonsági kihívásokra, az energiabiztonsági kihívásokra és a gazdasági biztonságot érintő kihívásokra is” – mutatott rá. Kiemelte, hogy az EU-nak különösen nagy szüksége van Törökországra az erősödő migrációs nyomással szembeni fellépésben. „Ha nem tudjuk meggátolni az illegális migránsok Európába jutását, akkor egészen egyszerűen el fogjuk veszíteni Európát, márpedig mi ezt nem szeretnénk, s ezért nagyra becsüljük, hogy a migrációs nyomás folyamatos növekedése ellenére Törökország mindent megtesz annak érdekében, hogy féken tartsa a migrációs folyamatokat” – fogalmazott.

A jövőt a magyar családok írják, erre az életközösségre támaszkodik Magyarország évszázadok óta – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön a Család és kapcsolódások című konferencián. Hornung Ágnes úgy fogalmazott, hogy a kormány a jövőben is arra törekszik, hogy elhárítson minden nehézséget azok elől, akik családban szeretnének élni. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország kormánya 2010-ben a családok támogatása mellett kötelezte el magát. Olyan támogatási rendszer jött létre a párok, házasodni vágyok, házasok és a gyermeket vállalók számára, amely minden életkorban igyekszik választ adni a felmerülő problémákra – hangsúlyozta. Magyarország család- és házasságbarát ország – jelentette ki az államtitkár. Kiemelte, hogy az Európát sújtó nehéz gazdasági helyzet ellenére a kormány minden eddigieknél nagyobb mértékben támogatja az otthonteremtést, biztosítja „Európa legnagyobb otthonteremtési programját”. A részleteket ismertetve közölte, hogy január 1-jétől bevezették a csok pluszt, a kölcsönt a párok legfeljebb három százalékos kamattal igényelhetik.

Az LMP feljelentést tesz a dél-koreai SungEel cég egyik akkumulátorhulladék feldolgozó üzemében készült videón látható újabb, feltételezhető jogszabálysértés ügyében. Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható bizottságának LMP-s elnöke szóvá tette, hogy a cég magyarországi üzemeiben jelentős károsanyag-határtúllépéseket mértek, s a sorozatos jogsértésen ért cég most olyan magyar állampolgárokat fenyegetett meg, akik azért küzdenek, hogy a lakókörnyezetüket megvédjék. Az atlatszo.hu portál peres úton megszerzett információira hivatkozva kiemelte: többször is rákkeltő anyagok veszélyeztették a munkavállalókat, és bizonyos esetekben a kötelező orvosi vizsgálatok is elmaradtak. Ezeket a jogsértéseket többszöri vizsgálat után sem orvosolták – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy az egyik üzemben a nikkel levegőben mért koncentrációjának a kétezerszeresét mérték, s erre az üzemre mondta korábban a kormányhivatal: nem lesz jelentős környezeti hatása a működésének, ezért környezetvédelmi engedély sem szükséges. Említett egy másik példát is, az egyik akkumulátorhulladék-feldolgozó üzem zárt rendszerű darálójának szabálytalan működéséről, ami jelentős mennyiségű károsanyag felszabadulását eredményezte. Az erről szóló videó nyilvánosságra kerülése után a cég civil érdekvédőt fenyegetett meg – mondta Keresztes László Lóránt, aki mindezt felháborítónak tartja.

Külföldi hírek:

Behatoltak az izraeli hadsereg (IDF) egységei a Gázai övezet déli részén, Hán-Júniszban fekvő Nasszer kórházba – jelentette az IDF szóvivője. Az IDF titkosszolgálati információi szerint az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-én Izraelből elhurcolt túszokat tartott fogva a Gázai övezet déli részének legnagyobb egészségügyi intézményében. A kórház egészségügyi személyzete szerint egy beteg meghalt, hat másik pedig megsebesült, amikor az izraeli csapatok odaérkeztek és megkezdték az ott lévők eltávolítását. Az IDF jelentése szerint a Hamász ottani jelenléte miatt tevékenykednek különleges erők a Nasszer kórházban. Az épületben őrizetbe vettek kihallgatás céljából több gyanúsítottat. Előzőleg evakuálták a kórházban menedéket kereső civileket, és külön biztonságos közlekedő folyosót nyitottak számukra a humanitárius táborhely felé. A katonai közlemény szerint „előzetesen felkészítették az akció résztvevőit a feladatra, és tájékoztatták őket a civilek, a betegek, az orvosi csapatok és az orvosi felszerelések károsodása megelőzésének fontosságára”. Az izraeli biztonságiak szerint a kórház alatt stratégiai alagútrendszer húzódik, ott lehet a Hamász magas rangú tisztviselőinek főhadiszállása. A hadsereg ezt az épületegyüttest jelölte meg, ahol elérhetik a terrorszervezet legfelsőbb vezetőit.

Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország nukleáris űrfegyvert fejleszt – jelentette több amerikai média meg nem nevezett forrásra hivatkozva. A hírszerzési értesülések szerint Oroszország űrbe telepíthető műholdelhárító nukleáris fegyvert próbál meg kifejleszteni, amely fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok és más országok nemzetbiztonságára. A műholdak elleni űrbázisú nukleáris rendszerek potenciálisan működésképtelenné tehetik az amerikai távközlést és hírszerzést – jelentette a Fox News hírtévé. A The New York Times szerint az Egyesült Államok tájékoztatta a kongresszust és európai szövetségeseit az orosz nukleáris kapacitásokkal kapcsolatos új hírszerzési információkról. Az új nukleáris képességek fejlesztés alatt állnak, és még nincsenek az űrbe telepítve – írt a lap, amelynek egy illetékes azt mondta, hogy az új fegyverek egyelőre nem jelentenek közvetlen veszélyt. A titkosszolgálati információk azután láttak napvilágot, hogy Mike Turner képviselő, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke szokatlan és rejtélyes nyilatkozatot adott ki, amelyben „komoly nemzetbiztonsági fenyegetésre” figyelmeztetett.

Az Ukrajnának szánt segélycsomag elfogadására hívta fel az amerikai képviselőházat Radoslaw Sikorski lengyel és David Cameron brit külügyminiszter varsói közös sajtóértekezletükön. Lengyelország és az Egyesült Királyság „politikai akarattal rendelkezik” az Oroszországgal harcoló Ukrajna támogatása iránt, és mindent megtesz annak érdekében, hogy más országokat is meggyőzzön erről – fogalmazott Cameron. A brit külügyminiszter elismerését fejezte ki aziránt, amit az Európai Unió Ukrajnáért tesz, és hozzáfűzte: tekintettel az Egyesült Államok erejére, nagyon fontosnak tartja, hogy az amerikai kongresszus hagyja jóvá az Ukrajnának szánt segélycsomagot. „Minden tőlünk telhetőt meg kell tenni, hogy Ukrajna (védelmi) sikereket érjen el idén, valamint később is. Nem engedhetjük meg, hogy Putyin azt higgye: az idő neki kedvez” – fogalmazott a brit diplomácia vezetője. Cameron kulcsfontosságúnak nevezte az euroatlanti szövetséget. „Legyőzhetetlenek vagyunk, ha Európa az Egyesült Államokkal vállvetve cselekszik, amikor együtt harcolunk a szabadságért, amikor szembeszegülünk az agresszióval, amikor partnereinket védjük” – jelentette ki.

Az európai, köztük a lengyel gazdáknak meg kell bizonyosodniuk afelől, hogy az európai uniós megoldások nem fogják sérteni alapvető érdekeiket – jelentette ki Donald Tusk lengyel kormányfő Varsóban, miután Roberta Metsolával, az Európai Parlament (EP) elnökével tárgyalt. A több témakört felölelő megbeszélést ismertetve Tusk aláhúzta: Lengyelországban jelenleg nagyon lényeges az élelmezésbiztonság kérdése, amelyet az ukrajnai háború miatt a lengyel és az európai uniós biztonság kérdésének is tekintenek. Elégedettséggel nyugtázta, hogy az EP tavaly novemberben ellenezte a növényvédőszerek használatának csökkentéséről szóló javaslatot. „Ez az egyik példája egy olyan megoldásnak, amely megkönnyíti gazdáink, termelőink életét ezekben a nehéz időkben” – jelentette ki Tusk. „Természetesen nem elegendő” – tette hozzá. Elmondta: Metsolával megvitatták a lengyel mezőgazdaságnak a földrajzi adottságokkal is összefüggő sajátos helyzetét is. „Számítok az EP-elnök megértésére, és tudom, hogy nem fogok csalódni” – fogalmazott a lengyel kormányfő.

Újabb rakétatámadás érte Ukrajnát. A támadás kombinált volt. Különböző típusú rakétákat küldtek Kijevre. Ezek különböző irányokból érkeztek a város felé. Erről a KMVA, azaz a Kijevi Városi Katonai Közigazgatás számolt be. „Robbanások a városban. A légvédelem működik. Ne hagyják el az óvóhelyeket!” – figyelmeztetett Vitalij Klicsko csütörtökön. A légiriadót végül törölték, írta meg a Vechirniy Kyiv. A légiriadó a fővárosban több mint két órán át tartott. Az összes Kijev felé repülő ellenséges rakétát megsemmisítette az ukrán hadsereg. A legfrissebb információk szerint a fővárosban nem voltak se áldozatok, se károk. A város a továbbiakban is normálisan működik.

Kim Dzsongün észak-koreai vezető ezúttal új, tengeri célpontok ellen bevethető fegyver tesztelését ellenőrizte, és a fegyvergyártás fellendítésére szólított fel – jelentette csütörtökön a phenjani központi hírügynökség, a KCNA. Észak-Korea több manőverező robotrepülőgépet indított keleti partjainál a tenger irányába január óta az ötödik ilyen jellegű fegyverkísérlete során – közölte a dél-koreai hadsereg a héten. Kim szerint Dél-Korea megsérti Észak-Korea szuverenitását azzal, hogy továbbra is ragaszkodik a két ország nyugati tengeri határához, az úgynevezett északi határvonalhoz (NLL) – közölte a KCNA. A vezető parancsot adott a katonai készültség megerősítésére a Jonphjong-szigetektől északra és a Koreai-félszigettől nyugatra fekvő vizeken, az NLL térségében.

Hivatalban lévő elnököket ábrázoló bábokat égettek Horvátországban. A horvátországi Split-Dalmácia megyei Kastelában megtartott rendezvényen az álarcosbál résztvevői a felvonulás után elégették Alekszandar Vucsics szerb és Vlagyimir Putyin orosz elnök arcképével ellátott bábokat. A B92 szerb hírportál szerint a karnevál résztvevői úgy gondolták, hogy a szerb és az orosz elnök okolható minden tavalyi bajért. Az államfőket dühös arckifejezéssel szamarakra ültették – számolt be a helyi média.

Időjárás:

Ma főképp változóan felhős-napos időre készülhetünk.

Este országszerte tiszta idő várható.

A hőmérséklet jellemzően 10 – 15 fok körül alakul.