A gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok családjainak képviselői a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulnak, ahol pert indítanak a Hamász vezetői ellen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.02.15.A nemzeti konzultációban 99 százalékos többséggel támogatták a rezsicsökkentést – közölte Németh Szilárd.

A Párbeszéd egy, a parlamentnek benyújtott határozati javaslattal reformálná meg a gyermekvédelmi rendszert – közölték a párt politikusai.

A gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok családjainak képviselői a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulnak, ahol pert indítanak a Hamász vezetői ellen.

Ukrán dróntámadásban súlyosan megrongálódhatott és elsüllyedhetett egy nagyméretű orosz partraszálló hajó a Krím félszigetnél.

Belföldi hírek:

Közösségi emlékezet nélkül nincs nemzet, nemzet nélkül pedig nincs nemzeti állam – hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) fennállásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi tudományos tanácskozáson. Kövér László a Hagyományok Házában tartott konferencián úgy fogalmazott, a nemzeti emlékezet az egyik legerősebb emberi közösségképző tényező. Szavai szerint a XXI. század legnagyobb politikai küzdelme a közérdeket érvényesítő demokratikus közhatalmak és a saját érdekeiket érvényesítő magánhatalmak között fog lezajlani. Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke köszöntőjében arról beszélt: elkötelezettek, hogy munkájukkal hozzájáruljanak a kommunista diktatúra áldozatai előtti tisztelgéshez, emlékezetük méltó megőrzéséhez, a magyar társadalmat ért veszteségek feltáráshoz, a korszak generációkon átívelő egyéni és kollektív traumáinak bemutatásához.

A nemzeti konzultációban 99 százalékos többséggel támogatták a rezsicsökkentést – írta a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a közösségi-oldalán. Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra: idén januárban – mint ahogy tavaly is minden hónapban – a magyar családok kapták a legolcsóbban a villamos energiát és földgázt az egész Európai Unióban. Ezzel minden háztartás az átlagfogyasztás mértékéig havi 181 ezer forintot spórolt meg – áll a bejegyzésben. Közölte: Brüsszel el akarja törölni a rezsicsökkentést. „Azért, hogy ennek elejét vegyük, Brüsszel és a hazai baloldal egyre durvább támadásaival szemben a választásokon is meg kell védenünk a rezsicsökkentés politikáját” – hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzátette, ehhez Brüsszelben változásra, „a jelenlegi bürokraták elzavarására” lesz szükség. „Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!” – zárta bejegyzését Németh Szilárd.

A parlamenti ciklus végére átlagosan 880 ezer forintot kereshetnek a tanárok – mondta a kormányszóvivő a közösségi-oldalán megosztott videójában. Szentkirályi Alexandra emlékeztetett: „történelmi”, több mint 32 százalékos átlagos béremelést kaptak a tanárok és az óvónők. Abban soha nem volt vita a kormányon belül, hogy a pedagógusbérek, a tanárbérek nem voltak a helyükön – fogalmazott, hozzátéve: a béremelést akkor szabad meglépni, amikor a kabinet ezt felelősen tudja vállalni. Elmondta azt is, hogy jövőre egy újabb, 21 százalékos béremelés lesz, így a ciklus végére a diplomás átlagbér 80 százalékát érhetik el a pedagógusbérek, ami átlagosan 880 ezer forint jelent majd. A videóban Hajnissné Anda Éva tankerületi igazgató azt mondta: a pedagógusok a pályán eltöltött idő függvényében értek el egy fizetési fokozatot. Most az ehhez a fokozathoz tartozó bérnek emelték meg az értékét attól függően, hogy a gyakorló pedagógus milyen kategóriába tartozik. Hozzátette, egy kollégája a pedagógus II. kategóriába tartozott tavaly, de a minősítő vizsga letétele után idén már mesterpedagógus lett, így esetében a béremelés mértéke számottevően nagyobb volt.

A Párbeszéd egy, a parlamentnek benyújtott határozati javaslattal reformálná meg a gyermekvédelmi rendszert – közölték a párt politikusai. Szabó Tímea ügyvezető társelnök arról beszélt, hogy a „gyermekellátás romokban van”, a kormány pedig 13 éve nem hajlandó érdemben foglalkozni a kérdéssel. A Párbeszéd ezért arra kéri a kabinetet, hogy tegyen meg mindent a szakemberhiány megszüntetéséért, erősítse meg a jelzőrendszert és alakítson ki olyan panaszmechanizmusokat, amelyek valóban védik a gyermekeket – közölte az ellenzéki politikus.

Külföldi hírek:

Megölt egy, és megsebesített nyolc izraelit egy libanoni rakétatámadás az ország északi részén, Galileában – jelentette az izraeli mentőszolgálat. Az izraeli mentőszolgálat egy holttestet talált a Galileában fekvő Cfátban egy eltalált épületben, és nyolc sebesültet vittek kórházba a Libanonból indított rakétatámadás után. Egy ember súlyosan, ketten közepesen, a többiek könnyebben sérültek meg a mentők jelentése szerint. Cfát önkormányzata bejelentette a piac bezárását, és az iskolai oktatás felfüggesztéséről értekeznek. A cfáti Ziv Kórház közelében is észlelték egy rakéta becsapódását. Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője arról számolt be, hogy tíz rakétát indítottak Galilea felé Libanonból, és az IDF ellencsapással válaszolt. A rakéták az IDF szerint az izraeli hadsereg északi parancsnokságát, valamint a határ menti kibucokat vették célba. Az IDF szóvivőjének beszámolója szerint a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban és az övezet középső részein mintegy húsz iszlamista fegyverest öltek meg az izraeli csapatok az elmúlt napon. Egy kommandós egység számos fegyvert, és a Hamász terrorszervezet alagútjainak újabb bejáratait is megtalálta.

A gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok családjainak képviselői a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulnak, ahol pert indítanak a Hamász vezetői ellen. „Ez nem csak a mi történetünk. Ha nem állítjuk le, akkor holnap az egész világ története lesz” – nyilatkozták Hágába indulásuk előtt az izraeli médiának. Tüntetők hatoltak be szerdán a kormányzó jobboldali Likud párt tel-avivi központjába, ahol a padlóhoz ragasztották magukat, kormányváltást, és a harcok beszüntetését követelték. Az Irányváltás nevű mozgalom aktivistái Benjámin Netanjahu miniszterelnök ottani irodája mellett a jelenlegi kormánnyal szembeni bizalmi szavazást, és új választások kiírását sürgették. A helyszínre érkező rendőrök eltávolították a tiltakozókat.

Megtalálták a Hamász iszlamista terrorszervezet vezetőjének, Jahja Szinvarnak Hán-Júniszban hátrahagyott rejtekhelyét a Gázai övezetben – közölte az izraeli hadsereg szóvivője Daniel Hagari. Szinvar a Hamász más magasrangú vezetőivel egy földalatti létesítményben tartózkodott, miközben felettük nagyban zajlott a háború – közölte Hagari. Volt élelmük, fürdőszobájuk és emellett széfjeikben több millió izraeli sékelt (NIS) és amerikai dollárt halmoztak fel – mondta a szóvivő. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egy rövid videót is közzétett, amelyen jól látható a feltételezett rejtekhely. A felvételt a Hamász Hán-Júnisz-i földalatti alagutakba telepített biztonsági kamerái rögzítették, ahogy azt is, ahogy Szinvar egyik feleségével és gyerekével elmenekül a helyszínről. Február elején a Hamász-tagokat és Szinvar néhány családtagját tartóztatták le terrorista tevékenységben való részvétel gyanújával – mondta Hagari. Köztük volt Szinvar apja, Rafa Szalama is. A letartóztatott személyek kihallgatása során az izraeli biztonsági szolgálatok fontos információkhoz jutottak – tette hozzá Hagari.

Két helyen is robbanások rongálták meg szerdára virradóra Irán legfontosabb gázvezetékét, Dzsavád Odzsi olajügyi miniszter az állami médiában azt közölte, szabotázs történt. Az Irán déli részéből északra vezető gázvezetéken az ország középső részén történtek a robbanások, melyek nyomán készültséget rendeltek el Fársz, Iszfahán, Csaharmahal és Bahtijár tartományban. Áldozatokról nem tudni, az ügyben vizsgálat indult. Bár Odzsi szerint a gázellátásban nincs fennakadás, csak a gázvezeték melletti kisebb települések jelentettek problémákat, egyes sajtóforrások azt közölték, hogy Irán-szerte több ipari létesítmény és iroda maradt gáz nélkül. A tárcavezető emlékeztetett rá, hogy 2011-ben már történt hasonló incidens, mely szintén szabotázs volt. Bár az ilyen jellegű akciók ritkák Iránban, 2017-ben arab szeparatisták azt állították, összehangolt támadásokban két olajvezetéket is felrobbantottak a nyugat-iráni Huzisztán tartományban.

Médiajelentések szerint a kairói tárgyalófeleknek nem sikerült megegyezniük a gázai háború lezárásáról és további túszok cseréjéről, de az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom magas rangú képviselői megállapodtak a tárgyalások folytatásáról – közölte egy meg nem nevezett egyiptomi tisztviselő. Egy lehetséges megállapodás részeként a még mindig a Gázai övezetben fogva tartott túszokat több szakaszban cserélnék ki Izraelben fogva tartott palesztinokra. Az Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok által tető alá hozott ideiglenes tűzszünet során tavaly novemberben 105 túszt engedtek szabadon 240 palesztin fogolyért cserébe. Jelenleg 134 embert tart még fogva a Hamász, de Izrael becslései szerint közülük legalább harmincan már nincsenek életben. Hamász-források szerint a szervezet nem küldött képviselőt a kairói tárgyalásokra. Iszmail Haníje, a Hamász vezetője Katarban találkozott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszterrel. „Minden megállapodásnak garantálnia kell a tűzszünetet, a megszálló hadsereg kivonulását a Gázai övezetből és egy komoly fogolycsere-megállapodás megkötését” – idézte Haníjét a terrorszervezet közleménye.

Ismét „népi mozgalom” megalapítását jelentette be Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök az Instagramon a szerb államiság napja alkalmából. „Eljött az idő, hogy megalapítsuk a népért és államért mozgalmat” – közölte az elnök. Vucic szerint az új mozgalom elég erős lesz ahhoz, hogy felgyorsítsa Szerbia gazdasági növekedését, valamint megvédje az ország nemzeti és állami érdekeit. Egy népi mozgalom megalakításáról Aleksandar Vucic már majdnem egy éve is beszélt. Tavaly márciusban jelentette be, hogy megalapítja a Népi Mozgalom Szerbiáért nevű szervezetet, amely pártok felett álló politikai mozgalomként jön létre, és amelyhez reményei szerint csatlakozik a korábban általa vezetett Szerb Haladó Párt is. A mozgalmat eredetileg 2023. június 28-án alapították volna meg, ám a májusi iskolai mészárlás, majd a tömegtüntetések, végül a decemberi előrehozott parlamenti választás miatt az alapítás folyamatosan csúszott, és a tavalyi év második felében már Aleksandar Vucic sem emlegette.

Ukrán dróntámadásban súlyosan megrongálódott és elsüllyedt egy nagyméretű orosz partraszálló hajó a Krím félszigetnél – erősítette meg az ukrán hadsereg az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülését. Az ukrán vezérkar jelentése szerint a támadás célpontja a Cezar Kunyikov nevű deszanthajó volt, amely a hírportál információi szerint a 2008-as georgiai (grúziai) orosz katonai műveletekben is részt vett. Az ukrán katonai hírszerzés közölte, hogy a Magura V5 típusú hajóelhárító drónokkal végrehajtott akciót a „13-as csoport” nevű különleges műveleti egysége hajtotta végre. A lap által közzétett videófelvételeken az látszik, hogy az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím déli partjainál füstoszlop száll fel a tengerről, a helyszín körül pedig helikopterek köröznek. A orosz védelmi minisztérium nem erősítette meg a deszanthajót ért támadás, illetve a hajó elsüllyesztésének tényét, csupán annyit közölt, hogy légvédelmi rendszerei kilenc, Ukrajnából indított drónt semmisítettek meg.

Időjárás:

Ma mindenütt hűvös, változóan napos-felhős időben lesz részünk.

Este helyenként kisebb csapadékra lehet számítani.

A hőmérséklet jellemzően 9 – 13 fok köré emelkedik.