Milyen alkotmánymódosítás jöhet?

Milyen alkotmánymódosítás jöhet?

?si=WCQ-uM2T6YuAWl_t

?si=NeckEFbjPipbhQU6

 

?si=edD8UDSgSxKic5M5

 

Novák Katalin köztársasági elnök lemondása kapcsán a politikai élet több szereplője is megszólalt. A miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya nevében alkotmánymódosítást nyújtott be. Ezzel kapcsolatban merült fel a kérdés, miként lehetne módosítani az alaptörvényt, kell-e erősebb jogkörökkel felruházni a köztársasági elnököt. A Heti TV Pirkadat című műsorában többen is megszólaltak ebben az ügyben.

?si=9YXHMsCnEVouhdp9

 

 

?si=g3afY2HxYXwouQum

Varjú László, a DK országgyűlési képviselője elmondta, pártja egy olyan alkotmánymódosítást kíván benyújtani, amelyben a köztársasági elnök közvetlen megválasztása szerepel. Mint megjegyezte, régóta téma az elnöki intézmény átalakítása. A nemrégiben történtek pontosan azt támasztják alá, szükség van egy erős köztársasági elnökre.

Egy másik interjúban Lattmann Tamás nemzetközi jogász ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszerváltozás után a közép-európai régióban olyan államok kezdtek el működni, ahol a kormányok és a parlamentek az erősebbek, a köztársasági elnökök gyengébbek. Ez a rendszer ez ideig teljes mértékben működőképesnek tűnik, Európában nincs is példa ennek megváltoztatására, ahol történt már ilyesmi az Törökország. A szakember szerint egy uniós tagállamnak nem kellene az Erdogan-i példát követnie.

Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügyminiszter szerint Magyarországon az a hagyomány, hogy a köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell megjelenítenie, nem pedig az, hogy az államfő kezében minél nagyobb hatalom összpontosuljon. Amennyiben ezen változtatni kívánnak, ahhoz politikai akarat kell. Ezt csak akkor követheti döntés, ha van hozzá megfelelő támogatottság, azaz népszavazásnak kellene mindezt megerősítenie. Ezt követheti az alkotmányozási folyamat,  ami Bárándy Péter szerint egy nagyon komoly munkát igényel, nem beszélve arról, tette hozzá, hogy konszenzuskényszert is megkövetel. A volt miniszter fontosnak tartotta megjegyezni, nem tartja ízlésesnek azokat a hangokat, véleményeket, amelyek Novák Katalin megkésett, de mindenképpen fontos lépését követték.