Joáv Galant védelmi miniszter üzenetet küldött Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, valamint a Kneszet tagjainak

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.02.01.Minden tanár és óvónő megkapta keddig a tájékoztatást az új megemelt béréről, amely átlagosan 32,2 százalékkal nő – mondta Rétvári Bence.

Rákosrendező fejlesztésének a zuglóiak érdekeit kell szolgálnia – mondta Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselőcsoportjának vezetője.

Joáv Galant védelmi miniszter üzenetet küldött Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, valamint a Kneszet tagjainak.

Ultimátumot jelent Oroszország számára a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által előterjesztett „békeformula” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Belföldi hírek:

Minden tanár és óvónő megkapta keddig a tájékoztatást az új megemelt béréről, amely átlagosan 32,2 százalékkal nő – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence felidézte, 2022 nyarán hozta nyilvánosságra a kormány azt a dokumentumot, amely rögzítette, hogy ha Magyarország hozzájut az uniós forrásokhoz, akkor a kabinet a diplomás átlagbér 80 százalékára emeli a pedagógusok bérét. Emellett tavaly elfogadták az új pedagógus-életpálya törvényt is. Idén januárban Magyarország végre megkapta a neki járó forrásokat, így elhárult az utolsó akadály a tanári és óvónői béremelés elől – emelte ki az államtitkár. Rétvári Bence közölte, keddig megkapta minden tanár és óvónő a tájékoztatást az új béréről.

A Fidesz fővárosi szervezete üdvözli, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálja a Lánchíd felújítását. Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője a Fővárosi Közgyűlés ülése alatt újságíróknak azt mondta, örül a Kehi vizsgálatának, bízik abban, hogy eredményesen ki fogják vizsgálni az ügyet, és megállapítják „a teljes láncolatot, hogy a számlagyáron keresztül hová és kihez jutott a pénz”. Közölte, elképzelhetetlen, hogy válaszok nélkül maradjon, miért kellett új közbeszerzést kiírni a Lánchíd felújítására, amely végül késve, csökkentett műszaki tartalommal és ötmilliárd forinttal drágábban készült el, ráadásul egy olyan cég nyerte el a munkát, amelyért a főpolgármester kardoskodott, és amelytől „komoly pénzek vándoroltak tőlük számlagyárral érintett cégekhez”. A politikus szerint az jó, ha egy civil szervezet – ebben az esetben a Transparency International – részt vesz a beruházás közbeszerzéseinek ellenőrzésében, de kifogásolta, hogy a szervezet ezt nem ingyen, hanem ötmillió forintért végezte el, „és semmire sem jutottak”.

Rákosrendező fejlesztésének a zuglóiak érdekeit kell szolgálnia – mondta Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselőcsoportjának vezetője, a XIV. kerület polgármestere. Horváth Csaba hangsúlyozta: „Rákosrendező nem Dubaj, hanem Zugló”, és bár a fejlesztés területe állami terület, „de száz százalékban Zugló”, így bármilyen, itt megvalósuló fejlesztésnek „csak és kizárólag az itt élő zuglóiakat kell szolgálnia”. Mint mondta, a fejlesztésnek illeszkednie kell Zugló kertvárosi hagyományaihoz, vagyis „zöld dominanciájúnak” kell lennie, létre kell jönnie a területen Zugló második legnagyobb közparkjának. Emellett meg kell valósítani a zuglóiak érdekeit szolgáló, elmaradt közlekedési fejlesztéseket, így többek között a 4-es metrót meg kell hosszabbítani a Bosnyák térig. elezte: február 12-én tárgyal Lázár János építési és közlekedési miniszterrel, hogy megismerje a tervezés, előkészítés részleteit, és azt, hogy milyen beruházást terveznek a területre.

Katar eddig nélkülözhetetlen szerepet játszott a túszok kiszabadításában, a segítségük nélkül nem szabadulhatott volna ki a Hamász fogságából a három magyar állampolgár sem – írta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán. Szijjártó Péter közölte: a közel-keleti konfliktus immár több mint három és fél hónapja tölti el súlyos aggodalommal a világot, ez az aggodalom sajnos nem alaptalan, mert minél hosszabban tart ez a konfliktus, annál nagyobb az eszkaláció veszélye. A nemzetközi közösségeknek most minden erővel arra kellene koncentrálnia, hogy megakadályozzák azt, hogy a konfliktus a régión túlterjedjen, és mindent megtegyenek, hogy a túszok kiszabadulhassanak – tette hozzá. Úgy folytatta, hogy Katar eddig nélkülözhetetlen szerepet játszott a túszok kiszabadításában, a segítségük nélkül nem szabadulhatott volna ki a Hamász fogságából a három magyar állampolgár sem.

Külföldi hírek:

Az Izraeli Védelmi Erők szerdán tájékoztatót adtak a Gázai övezetben harcoló csapatok elmúlt nap folyamán végrehajtott műveleteiről. A hadosztály 401. páncélos dandárja az elmúlt 24 órában több mint 15 Hamász-operatívot ölt meg Gáza északi részén. Az egyik razzia során a csapatok letartóztatták a Palesztin Iszlám Dzsihád 10 terroristájat, akik egy iskolában rejtőztek, és öt rakétát találtak a területen, kilövésre előkészítve. A Sati menekülttábor szélén bevetett 5. dandár tartalékosai légi támogatással további fegyvereseket öltek meg, és Hamászhoz tartozó fegyvereket lokalizáltak. Gáza középső részén a Nahal-dandár egy órán belül több mint 10 fegyverest ölt meg, majd később továbbiakat ugyanazon a területen. Eközben a dél-gázai Khan Juneszben, a hadsereg folytatja az előrenyomulást a Hamász ellen a város nyugati részén. Az egyik incidensben az Ejtőernyős-dandár azonosított egy hamászos terroristát csatlakozni egy terrorsejthez, majd légicsapást irányított rájuk.

A hadsereg később a nap folyamán közölte, hogy a 7. páncélosdandár csapatai rajtaütést tartottak a Palesztin Iszlám Dzsihád fegyvergyártó üzemében Khan Junesz nyugati részén. A helyszínen a csapatok megsemmisítettek egy lövedékek gyártására használt esztergagépet, több nagy hatótávolságú rakétát, páncéltörő rakétát és aknát, valamint az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének, az UNRWA-logójával ellátott zsákokban tárolt robbanóeszközöket. A helyszínen talált alagúthálózatot szintén lerombolták a csapatok.

Joáv Galant védelmi miniszter üzenetet küldött Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, valamint a Kneszet tagjainak és a Gázai övezet izraeli újra betelepítésére és a palesztin lakosság „önkéntes migrációjára” szólító konferencián részt vevő minisztereknek, jelentette a 12-es csatorna. A jelentés szerint Gallant a Külügyi és Védelmi Bizottsághoz ment, és azt mondta Netanjahunak: „Ha nem akarsz 10-szer elfoglalni minden helyet, akkor két lehetőséged van: vagy megtartod a területet – vagy ösztönzöd egy másik entitás általi polgári ellenőrzés fokozását”. Úgy tűnik, hogy a miniszter kijelentése, vagy inkább odaszúrása arra utal, hogy a háború utánról még nem születtek döntések, miközben a hadsereg az övezet északi részén csökkenti erői számát. A konferencián részt vevő minisztereknek is üzent: ,,Erőinket más feladatokra kell bevetni különböző arénákban, amelyek a felforrás szélén állnak, elsősorban Libanonban, Júdeában és Szamáriában. Gáza állandó katonai ellenőrzése azt jelentené, hogy elsőbbséget élvez más fontosabb szektorokkal szemben” – mondta Gallant.

Gyanús tárgyat találtak szerdán Izrael stockholmi nagykövetsége közelében. A stockholmi rendőrség tűzszerészeket vezényelt a helyszínre, akik körülbelül egy óra elteltével felrobbantották az eszközt. A helyi rendőrség becslései szerint a gyanús tárgy egy robbanószerkezet volt. A művelet során nem evakuálták az épületben tartózkodó nagykövetség munkatársait, és a közeli épületekben tartózkodókat sem. Izrael svédországi nagykövete, Ziv Nevo Kulman kijelentette: „Ma támadást kíséreltek meg Izrael stockholmi nagykövetsége és alkalmazottai ellen. Köszönjük a svéd hatóságoknak a gyors reagálást. A terror nem félemlít meg minket”.

A jemeni húszi lázadók továbbra is katonai célpontnak tekintenek minden amerikai és brit hajót a Vörös-tengeren, és önvédelemnek tartják, hogy rakétákkal támadják ezeket, mert egyrészt szolidaritást vállalnak a Hamász palesztin radikális szervezettel, másrészt a szóban forgó nyugati országok visszavágtak már nekik első támadásaikért – közölte szóvivőjük. Az Irán támogatta lázadók szócsövének számító al-Maszirah tévécsatornán ismertetett nyilatkozat szerint rakétákkal támadták a Gravely nevű amerikai hadihajót a Vörös-tengeren. Az amerikai haderő e térségért felelős Középső Parancsnoksága az X közösségi oldalon pedig arról számolt be, hogy az említett hadihajóról lelőttek egy Jemen területéről elindított hajóelhárító rakétát. Esetleges áldozatokról vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés.

Ultimátumot jelent Oroszország számára a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által előterjesztett „békeformula” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy, a BRICS-államok vezetőinek személyes képviselőivel (serpákkal) tartott moszkvai találkozóján. „Az Egyesült Államok és szövetségesei a hírhedt +Zelenszkij-formulát+ (.) erőltetik, és úgy próbálják bemutatni a nemzetközi közösségnek, mint a rendezés egyetlen lehetőségét. Az, hogy ez a lehetőség nem más, mint ultimátum Oroszországnak, hogy egyszerűen kivitelezhetetlen, és nem válik becsületére azoknak, akik külpolitikai döntéshozóként és hatékony irányítóként próbálják magukat feltüntetni, mindenki számára világos” – mondta Lavrov. Rámutatott: Kína, Brazília és Dél-Afrika kezdeményezéseire az ukrajnai rendezésben nincs szüksége a Nyugatnak.

Több mint ezer olasz mezőgazdasági termelő és állattenyésztő indult el Brüsszelbe az európai unió agrárpolitikája elleni tüntetésre, és traktoraikkal készek bevonulni Róma városába is – jelentették be szerdán a szervezők. Az Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő rendkívüli csúcstalálkozójával egy időben kezdődik a „Nem ilyen Európát akarunk” nevű demonstráció, amelyre több mint ezren indultak el a különböző olaszországi mezőgazdasági térségekből. A tüntetést Ettore Prandini, a Coldiretti termelői szövetség elnöke hirdette meg. „Az Európai Uniónak az agrárágazatot fenyegető őrültségei ellen tiltakozunk” – hangoztatta Prandini. Hozzátette, nem csak az ukrajnai háború, hanem a közös európai agrárpolitika is válságba sodorja az ágazatban dolgozókat. Egyebek között azt a rendelkezést említette, amely előírja, hogy a termőföldek négy százalékát bevetetlenül kell hagyni.

Szudánban a hadsereg és a félkatonai szervezetek között tavaly kitört fegyveres konfliktus miatt már csaknem nyolcmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására – hívta fel a figyelmet szerdai közleményében az ENSZ menekültügyi főbiztosa. „Szívszorító történeteket hallottam családi veszteségekről, barátok, otthonok és a megélhetés elvesztéséről, de tanúja voltam annak is, hogy a menekültek elszántak a túlélésben, ha támogatást és lehetőséget kínálunk nekik” – jelentette ki az Addisz-Abebában tartózkodó Filippo Grandi. December végén az ENSZ egyik szóvivője már arról számolt be, hogy a szudáni válság menekültjeinek száma elérte a 7,1 milliót, így az afrikai ország a világ legnagyobb menekültválságával küzd.

Időjárás:

Ma mindenütt megvastagszik a felhőzet.

Este kisebb csapadék is kialakulhat.

A hőmérséklet jellemzően 3 – 10 fok körül alakul.