Araboknak öltözött izraeli terrorelhárítók hiúsítottak meg egy terrortámadást a dzsenini kórházban

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.01.31.Kompromisszumos ajánlatot tett Magyarország az Európai Unió tagállamainak Ukrajna finanszírozására – mondta Orbán Viktor.

Ha a Demokratikus Koalíció alakíthat kormányt, negyedévenkénti nyugdíjkorrekciót és svájci indexálású, „európai mértékű nyugdíjat” vezet be – mondta Gy. Németh Erzsébet.

Araboknak öltözött izraeli terrorelhárítók hiúsítottak meg egy terrortámadást a dzsenini kórházban.

A Nyugat tisztában van azzal, hogy az „ukrán projekt” kezd meghiúsulni, de nem adhatja fel a támogatását – vélekedett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Belföldi hírek:

Kompromisszumos ajánlatot tett Magyarország az Európai Unió tagállamainak Ukrajna finanszírozására – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Le Point francia hetilap weboldalán megjelent interjúban. A kormányfő közlése szerint a javaslat fogadtatása nem volt pozitív; ha a tagállamok nem értenek egyet olyan kérdésekben, mint a háború, a migráció, a gender, azonnal imperialista reakciót tapasztalnak Brüsszelből, és zsarolásnak vetik őket alá. Orbán Viktor az interjúban megerősítette, nem változott a magyar álláspont: az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása, tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, a többi tagállam javaslata azonban a katonai megoldás irányába mutat, és azt javasolják, az EU négy év alatt adjon 50 milliárd eurót Ukrajnának. Hozzátette: Magyarország, mint szuverén állam, ellenzi a költségvetésnek ezt a módosítását, de egy független országnak ezt a jogát a huszonhatok nem fogadják el, ezért próbálják Magyarországot meggyőzni, nyomást gyakorolni rá, zsarolni, hogy rákényszerítsék a támogatásra. A miniszterelnök azt mondta, kompromisszumos ajánlatot tettek: Magyarország kész részt venni ebben a megoldásában, ha garantálják, hogy a tagállamok minden évben egyhangúlag döntenek arról, hogy továbbra is küldjék-e ezt a pénzt vagy sem.

A magyar kormány elvárása, hogy Ukrajna biztosítsa a kisebbségeknek korábban már megszerzett jogait – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. Menczer Tamás az ukrán-magyar külügyminiszteri találkozót úgy értékelte, hogy az első lépés megtörtént a bizalomépítésben. A kisebbségi jogok elvétele minden európai értékkel, nemzetközi és kétoldalú megállapodással ellentétes – hangsúlyozta az államtitkár, emlékeztetve arra, hogy Ukrajna 2015-ben kezdte meg a kisebbségi jogok „megnyirbálását” az oktatási, a kisebbségi és a nyelvtörvény módosításával. A hétfői találkozón a magyar delegáció 11 pontban összegezte a kisebbségekkel kapcsolatos elvárásait, amelyeket közös munkabizottság tárgyal meg – mondta. Hozzátette, a magyar kormány a 11 pontról egyeztetett a kárpátaljai magyar közösséggel, az általuk megfogalmazottakat képviselték.

Ha a Demokratikus Koalíció alakíthat kormányt, negyedévenkénti nyugdíjkorrekciót és svájci indexálású, „európai mértékű nyugdíjat” vezet be – mondta Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt parlamenti képviselője. Gy. Németh Erzsébet olyan „tragikusan alacsonynak” nevezte az átlagnyugdíjat, amelyből „már szinte lehetetlen lemondások nélkül élni”. Hozzátette, hogy a Bankmonitor számításai szerint a tervezettnél jóval nagyobb mértékben nőtt a Nyugdíjbiztosítási Alap hiánya, és „nem tudni, meddig tartható még ez az állapot, más szóval a nyugdíjrendszer minden pillanatban összeomlással fenyeget”.

Külföldi hírek:

Araboknak öltözött izraeli terrorelhárítók hiúsítottak meg egy terrortámadást a dzsenini kórházban. Az izraeli kommandósok orvosoknak és ápolóknak öltözve hatoltak be a dzsenini kórházba. Az izraeli terrorelhárító erők célpontja egy terrorsejt volt, amely a ciszjordániai Dzsenínben lévő Ibn Szína kórházban rejtőzött és tervezett támadást izraeli civilek ellen. Az IDF, az izraeli rendőrség Yamam terrorelhárító erői és a Sin Bét közös közleménye szerint a művelet során megölték Mohammad Dzsalamna Hamász-terroristát és két terroristatársát, akik együtt rejtőzködtek vele a kórházban.

A Hamász palesztin iszlamista szervezet a minapi párizsi tárgyalások eredményeképpen kapott egy tűzszüneti javaslatot, és most ezt tanulmányozza – közölte kedden Iszmáil Háníje, a számos országban terrorcsoportként kezelt szervezet vezetője, hozzátéve, hogy ezzel kapcsolatban Kairóba fog utazni, majd válaszolnak a javaslatra. A katari emigrációban élő Háníje közleményében emlékeztetett arra, hogy a Hamász a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva leállításától és a teljes csapatkivonástól tette függővé a vasárnapi párizsi tárgyalások sikerét. A Hamász korábban az összes, azaz több ezer, izraeli börtönökben raboskodó palesztin fogoly elengedését szabta feltételül az övezetbe általa októberben elhurcolt izraeli túszok elengedéséért. A párizsi tárgyalásokon az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom képviselői vettek részt.

Izrael kedden átadta több tucat olyan palesztin holttestét a Gázai övezeti hatóságoknak, akiket az izraeli hadsereg az utóbbi hetekben ölt meg a palesztin területen – közölte a Hamász irányítása alá tartozó egészségügyi minisztérium. A holttesteket az izraeli ellenőrzés alá tartozó Kerem Salom-i határátkelőn keresztül szállították be az övezet déli részén található Rafah városba, ahol tömegsírokba fogják temetni őket. A gázai minisztérium nem közölte, hogy pontosan hány holttestről van szó, Izrael pedig egyáltalán nem közölt semmit az intézkedésről.

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a kormány megbuktatásával fenyegetőzött, ha „meggondolatlan” alkut köt a Hamásszal a túszok ügyében. „Egy meggondolatlan alku egyenlő a kormány szétesésével” – írta a miniszter. A Párizsban megfogalmazott és az izraeli médiában bemutatott vázlat főbb pontjai három szakaszból állnak: Az első szakaszban mintegy 40 nőt, gyermeket és beteg felnőttet engednek szabadon mintegy másfél hónapos tűzszünetért és több ezer terrorista szabadon bocsátásáért cserébe; A második szakasz magában foglalja a nem katona férfiak szabadon bocsátását, a tűzszünet meghosszabbítását és további több ezer terrorista szabadon bocsátását; A harmadik szakaszban az elrabolt katonák szabadon bocsátása, a tűzszünet meghosszabbítása és gyilkos terroristák elengedése szerepel. Jáir Lapid volt miniszterelnök, aki jelenleg az ellenzék vezetője nyilatkozatban közölte, hogy „biztonsági hálót” ad a kormánynak minden olyan megállapodáshoz, amely lehetővé teszi a túszok hazahozatalát.

A Nyugat tisztában van azzal, hogy az „ukrán projekt” kezd meghiúsulni, de nem adhatja fel a támogatását, már csak a gazdasági haszon miatt sem – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ukrajnai helyzet rendezéséről a Moszkvában akkreditált nagykövetek részvételével tartott keddi kerekasztal-beszélgetésen. „Az Egyesült Államok a fő donor, majd az NSZK, Nagy-Britannia, Dánia, Lengyelország, Norvégia, Hollandia és Svédország következik. És az Ukrajnában +eltemetett+ számok valójában sokat mondanak arról, hogy mennyire fontos a Nyugatnak, hogy ne hagyja kisiklani az +Ukrajna-projektjét+. Miközben rájöttek, hogy a meghiúsulás már megindult, ám leállni nem tudnak. És nemcsak a presztízs okán, amelyet, mint gondolják, kockára tettek, és ezért nem veszíthetnek, hanem a gazdasági haszon szempontjából is” – hangoztatta Lavrov. A tárcavezető szerint a nyugati országok kevesebb mint két év alatt több mint 200 milliárd dollárt különítettek el „a teljesen csődbe ment” Ukrajna katonai és pénzügyi támogatásra.

Feltételesen beleegyezett a csaknem két éve nem működő észak-írországi önkormányzatiság helyreállításába a Demokratikus Unionista Párt (DUP), a legnagyobb britpárti protestáns politikai erő. A britellenes katolikus és a koronahű protestáns pártok alkotta felekezetközi belfasti önkormányzat 2022 februárja óta nem működik. Ennek elsődleges oka az, hogy a radikálisan EU-szkeptikus DUP nem fogadta el a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás észak-írországi záradékát. E záradék célja az, hogy Írországba – vagyis az Európai Unió egységes belső piacára – ne kerülhessen át ellenőrizetlen termék, főleg élelmiszer és gyógyszer Észak-Írország területéről. E cél érdekében a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló kereskedelmet kell eseti ellenőrzésnek alávetni, de a DUP álláspontja szerint ez a megoldás kikezdi Észak-Írország alkotmányos helyzetét az Egyesült Királyságon belül. Észak-Írország nem része az Anglia, Skócia és Wales alkotta Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

Államtitkok kiadása miatt tíz-tíz évi börtönbüntetésre ítélte kedden egy pakisztáni bíróság a már jelenleg is egy börtönbüntetését töltő Imran Hán volt kormányfőt és pártjának egyik alelnökét. A Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (Tehrik-i-Inszáf, PTI) párt szóvivőjének közlése szerint a bírósági ítéletet egy Ravalpindiben lévő börtönben hirdették ki. Egy bíróság tavaly augusztusban korrupció vádjával háromévi börtönbüntetésre ítélte és a közügyek gyakorlásától is eltiltotta a legnépszerűbb ellenzéki politikust, a 2022 áprilisában bizalmatlansági szavazással a hatalomból eltávolított Imran Hánt. Ezt a büntetést tölti már most. Lemondatása óta Hán ellen több mint 150 bírósági eljárás indult, egyebek mellett értékes állami ajándékok eltulajdonításával is megvádolták.

Észak-Korea egy héten belül harmadszor újabb manőverező robotrepülőgépeket lőtt ki – közölte a dél-koreai hadsereg. A dél-koreai vezérkar (JCS) jelentése szerint a tengerre irányított kísérleti kilövést helyi idő szerint kedd reggel 7 órakor észlelték a nyugati partról, ugyanakkor a robotrepülőgépek számát nem közölték. A vezérkar még múlt szerdán, az első kísérletet követően azt közölte; szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal, hogy figyelemmel kísérje az észak-koreai provokációk jeleit. Phenjan a szerdai akció után múlt vasárnap a keleti partoknál kilőtt egy új fejlesztésű, tengeralattjáróról indítható, stratégiai manőverező robotrepülőgépet. Szakértők szerint a tengeralattjáróról indítható robotrepülőgépek komoly veszélyt jelentenek Dél-Korea légvédelmi rendszerére nézve, mivel alacsony repülési magasságuk és fejlett csapásmérő képességük miatt nehezebb őket észlelni vagy lelőni.

Időjárás:

Ma is nyugodt, eseménytelen időre számíthatunk.

Este tiszta, hideg idő várható.

A hőmérséklet jellemzően 2 – 7 fok körül alakul.