Egy terrorista megkísérelte elgázolni az izraeli csapatokat a júdeai Hebron közelében

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.02.02.Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt.

Tordai Bence váltja Szabó Tímeát a Párbeszéd parlamenti képviselőcsoportjának élén, az eddigi frakcióvezető ügyvezető társelnökként dolgozik tovább.

Egy terrorista megkísérelte elgázolni az izraeli csapatokat a júdeai Hebron közelében.

A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie a közel-keleti fegyveres konfliktus eszkalációjának megakadályozása érdekében – jelentette ki Szijjártó Péter.

Belföldi hírek:

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több kérdésére is válaszolt. A Heti TV elsőként arra volt kíváncsi, mikor kerül aláírásra a Budapest Airport megvétele és mi lesz a tervezett gyorsvasúttal. A miniszter válaszában megerősítette korábbi mondatait, mely szerint közel van a megállapodás. A gyorsvasútat illetően a politikus megjegyezte, vannak korábban már engedéllyel rendelkező tervek, így amennyiben minden rendben lesz, úgy ezeket már csak megújítani kell. Másik kérdésre válaszolva a Belgrád-Budapest vasút kapcsán Gulyás Gergely elmondta, az építési munkálatok haladnak, a tervek szerint még ebben a kormányzati ciklusban megindul a vasúti közlekedés. A Heti TV szerette volna megtudni, tervezi-e a kormány a nyugdíjemelésekkel összefüggésben egyfajta szolidaritási elem bevezetését, hiszen négyszázezer olyan nyugdíjas van, akik alig több mint 120 ezer forintot kapnak havonta. A miniszter emlékeztetett arra, az első Orbán kormány volt az, amelyik egy olyan nyugdíjrendelkezést hozott, melynek értelmében az alacsonyabb nyugdíjakat jelentősebb mértékben emelte meg. A Heti TV arra is kíváncsi volt, tervezi-e a kormány egy magasabb szintű delegáció küldését Izraelbe, hogy Magyarország ekképp is kifejezze szolidaritását a zsidó állammal. A miniszter megjegyezte, amennyiben az izraeli kormány részéről ezt igénylik, úgy természetesen lehet szó tárgyalásokról, de a magyar kormány nem kíván tolakodni, az izraeli vezetésnek most sajnos van sok más dolga. Végezetül a Heti TV kérdésére Gulyás Gergely ismételten elmondta, a hazai szolgálatok és bűnügyi szervek kifejezett figyelmet fordítanak arra, hogy február 11-én semmiféle szélsőjobboldali megmozdulás ne történjen meg. Magyarország, és így Budapest a béke szigete, a magyar kormány minden lehetséges eszközt bevetve fogja meggátolni mindenfajta szélsőséges rendezvény megtartását.

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe érkezve, a belvárosban tüntető gazdákkal találkozott, akikkel arról beszélgetett, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára – mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Hozzátette: Orbán Viktor a héten Brüsszelben megbeszélést folytatott Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel is. A miniszterelnök belga újságíróknak kijelentette: „Új vezetőkre, új elitre van szükség Európában, mert jelenleg – legyen szó migrációról vagy az ukrajnai háborúról – az utca emberének hangját nem veszik komolyan, és ez egy demokratikus deficit.” A kormányfő kiemelte: az Európai Unióban nem tartják megfelelően tiszteletben azt, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság fontos eleme. Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amelyek megnehezítették a helyzetüket.

Tordai Bence váltja Szabó Tímeát a Párbeszéd parlamenti képviselőcsoportjának élén, az eddigi frakcióvezető ügyvezető társelnökként dolgozik tovább – derült ki a párt csütörtöki közleményéből. Szabó Tímea Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Jávor Benedekkel, a Párbeszéd tervezett európai parlamenti listavezetőjével együtt a stratégiai és az operatív feladatok végrehajtásáért felel majd – írják. A váltással Tordai Bence leköszön társelnöki posztjáról, helyére a párt elnöksége Barabás Richárd szóvivőt, újbudai alpolgármestert ajánlja, az ő kinevezéséről a tagság február 14-én határoz.

Külföldi hírek:

Egyes információk szerint egy Hamász-küldöttség a terrorszervezet politikai szárnyának vezetőjével, Iszmail Hanijével az élén találkozót tart az egyiptomi hírszerzés vezetőjével. A Hamász küldöttsége Kairóban megvitatja a tűzszünetet és az izraeli túszok biztonsági foglyokra cserélését célzó párizsi tervet. A tárgyalásokban részt vevő források szerint a Hamász 150 palesztin fogoly szabadon bocsátását követeli minden izraeli katonanő elengedése után. Ez az arány a megbeszélések egyik legkényesebb pontja. Az Egyesült Államok egyébként „olyan tűzszüneti megállapodást szorgalmaz, amely elég hosszú időre megállíthatja a gázai háborút ahhoz, hogy megtörje Izrael katonai lendületét, és potenciálisan megalapozzon egy tartósabb fegyverszünetet”.

Az Izraeli Védelmi Erők csütörtökön közölték hogy egy terrorista megkísérelte elgázolni az izraeli csapatokat a júdeai Hebron közelében. A katonák proaktív tevékenységet végeztek, amikor az incidensre sor került. A harcosok lövésekkel reagáltak a támadásra, megsebesítve a terroristát, akit letartóztattak és átadtak a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Az Izraeli Védelmi Erők beszámoltak a 162. hadosztály tevékenységéről a Gázai övezet északi és középső részén, megjegyezve, hogy a harcosok több tucat terroristát öltek meg az elmúlt napokban. Az övezet középső részén a Nahal-dandár csapatai azonosítottak egy terrorsejtet a területen, és légicsapást irányítottak rájuk, többet megölve közülük. A Gázai övezet északi részén a 401. dandár harcosai folytatták a rajtaütéseket a Hamász katonai épületei ellen, és terroristákat likvidáltak.

Vadászrepülőgépek újabb csapást mértek a Hezbollah telephelyeire a dél-libanoni Ajta As-Sabban, Beit Lifben és Blidában. Számos rakétát lőttek ki Libanonból Metulára, a hadsereg ágyúzással válaszolt. Az izraeli média szerint reggel két páncéltörő rakétát lőttek ki az izraeli hadsereg állásaira Hermonban és Har Dovban. Sérülés nem történt.

Az iráni Forradalmi Gárda visszahívta több magasrangú tisztjét Szíriából amiatt, hogy az utóbbi hónapokban több embere életét vesztette ott valószínűleg célzott izraeli légicsapásokban, és helyettük inkább a Hezbollah libanoni síita milíciára támaszkodik, amely szintén jelen van Szíriában mint Teheránnal szövetséges erő – közölte a több hírügynökséggel öt, a döntést ismerő forrás. Azóta, hogy az iráni elithaderő emberei – hivatalosan mint tanácsadók – helyben támogatják Bassár el-Aszad elnököt a szíriai polgárháborúnak majdnem a kezdete óta, és ez idő alatt Izrael többször célba vette csoportjaikat Szíria különböző pontjain, az utóbbi két hónapnyi időszak volt az egyik legsúlyosabb a veszteségek szempontjából. Mintegy tíz éve a Forradalmi Gárda tisztjei mellett több ezernyi síita milicista is csatlakozott szerte a térségből a szíriai kormányerőkhöz. Tavaly december eleje óta a Forradalmi Gárda 6-7 magas rangú tisztje halt meg légicsapásban, köztük az egyik hírszerzési tábornok is.

Lengyelország további egy hónappal, március 2-ig meghosszabbította a növekvő migrációs nyomás miatt átmenetileg visszaállított ellenőrzést a szlovák határon – közölte a lengyel belügyminisztérium. A szigorított határellenőrzés idején a forgalmat továbbra is kilenc közúti, három vasúti és tíz gyalogos átkelőre korlátozzák. Lengyelország a növekvő migrációs nyomás miatt október 4-től vezetett be ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a szlovák határon, és az intézkedést azóta többször meghosszabbították, legutóbb december 30-án. A lengyel határőrség közölte: tavaly október 4. óta 1,42 millió embert és 622 ezer járművet ellenőriztek a Szlovákiával közös határátkelőkön.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök el akarta távolítani Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, de a katonai vezetés és a nemzetközi partnerek nyomására kénytelen volt visszavonni döntését. Egybehangzó sajtóértesülések szerint Zelenszkij január 29-én személyesen találkozott Zaluzsnijjal, és megvitatta esetleges lemondását, miután a főparancsnok szerint a kialakult helyzetet inkább pozitívan akarják látni, mintsem reálisan. Ezt követően Zelenszkij felszólította, hogy mondjon le, cserébe felajánlottak Zaluzsnijnak egy nagyköveti pozíciót, ám ezt nem fogadta el. Zelenszkij erre azt mondta, hogy ő maga fogja aláírni az elbocsátási rendeletet.

Megállapodás született a 27 európai uniós tagállam között az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X közösségi oldalon. Mind a 27 tagállami vezető egyetértett az összeggel Ukrajna számára az Európai Unió költségvetésén belül – írta Charles Michel. A megállapodás rögzíti Ukrajna szilárd, hosszú távú és kiszámítható finanszírozását – emelte ki. Az EU vezető szerepet vállal és felelősséget visel Ukrajna támogatásában, ugyanis „tudjuk, mi forog kockán” – tette hozzá a tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében azt hangsúlyozta, hogy az Európai Tanács meghozta a prioritások megvalósításához szükséges döntést – prioritásként az uniós bizottság elnöke Ukrajna támogatását, az illegális migráció elleni küzdelmet és az európai versenyképesség szavatolását sorolta fel. „Jó nap ez Európa számára!” – tette hozzá Ursula von der Leyen. Uniós diplomaták tájékoztatása szerint a megállapodás előírja, hogy az Európai Bizottság Ukrajna pénzügyi támogatásának végrehajtásáról szóló éves jelentése alapján az Európai Tanács minden évben vitát tart a támogatás végrehajtásról, iránymutatás céljából. A kompromisszumos megállapodás alapján két év múlva felülvizsgálhatják a finanszírozást.

A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie a közel-keleti fegyveres konfliktus eszkalációjának megakadályozása érdekében, egy izraeli-libanoni háború kitörése ugyanis lángba boríthatná a térséget – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Bejrútban. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a libanoni kollégájával, Abdalláh Buhabibbal közösen tartott sajtóértekezletén kiemelte, hogy hazánkat rendkívüli módon aggasztja a közel-keleti fegyveres konfliktus esetleges eszkalációjának veszélye, amit szavai szerint mindenképpen meg kellene előzni. „Az egész nemzetközi közösségnek óriási a felelőssége ebben a tekintetben. A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie az eszkaláció megakadályozása érdekében” – szögezte le. Figyelmeztetett, hogy amennyiben akár csak egyetlen másik állam belép a fegyveres konfliktusba, akkor az nagy valószínűséggel regionális, sőt talán még annál is szélesebb háborút eredményezne. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a világnak ezért létfontosságú érdeke lenne elkerülni a háborút Izrael és Libanon között.

Időjárás:

Ma mindenütt változó vastagságú, felhős égboltra számíthatunk.

Este országszerte felszakadozik a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 5 – 8 fok körül alakul.