Katar felszólalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen, miután a kormányfő – a fogságából kiszabadult túszokkal rendezett találkozóján – „problematikusnak” nevezte Doha közvetítői szerepét

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.01.26.Magyarország feltétel nélkül támogatja Moldova európai uniós tagságát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután tárgyalt Dorin Recean moldovai kormányfővel.

Amennyiben a Demokratikus Koalíció (DK) alakíthat kormányt, akkor a minimálbér összegéig adómentessé teszi a fizetéseket – ígérte meg Varga Ferenc.

Katar felszólalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen, miután a kormányfő – a fogságából kiszabadult túszokkal rendezett találkozóján – „problematikusnak” nevezte Doha közvetítői szerepét.

Nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ukrán elnök az ukránok által lelőtt orosz katonai repülőgép ügyében, melyen egyébként ukrán hadifoglyok tucatjai utaztak.

Belföldi hírek:

Magyarország feltétel nélkül támogatja Moldova európai uniós tagságát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután tárgyalt Dorin Recean moldovai kormányfővel. Orbán Viktor hangsúlyozta: nemcsak arról van szó, hogy az európai uniós tagság jó Moldovának, hanem arról is, hogy az Európai Uniónak is szüksége van új energiára, szüksége van olyan országokra, amelyeket kiegyensúlyozott, stabil és dolgozni akaró emberek által lakott országként ismernek. A magyar kormányfő a moldovai miniszterelnökkel közös sajtónyilatkozatában úgy értékelt: „bántóan hosszú idő” az a nyolc év, amennyivel ezelőtt Moldova aláírta a társulási megállapodást az Európai Unióval. Reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási tárgyalások gyorsaságával az elvesztegetett idő egy részét vissza tudják nyerni. Arra is kitért: Magyarországnak jó lenne, ha Moldova és az Európai Unió között vámmentes kapcsolat lenne. Közölte: Magyarország tenni kíván annak érdekében, hogy a két országot ismét közvetlen légi járat kösse össze.

A kormány politikájának kiemelt területe a családok és a gyermekvállalás támogatása, és ahhoz az iskolák fejlesztése is kapcsolódik – jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály a II. kerületében, a Baár-Madas Református Gimnázium 2,8 milliárd forintos kormányzati támogatással épült új tornacsarnokának avatóján hozzátette: ezt a szándékot tükrözi az egyedülálló magyar családtámogatási rendszer, amelyet az elmúlt évek válságai – pandémia, háború, energiaválság – ellenére is sikerült megőrizni. A pénzügyminiszter emlékeztetett: 2010 után a kormány egyik első intézkedése volt a tanári bérek rendezése. A jelenleg folyamatban levő bérfejlesztés pedig a valaha volt legnagyobb mértékű emelés, hiszen 2022 és 2026 között átlagosan 90 százalék feletti mértékben nőnek a pedagógusbérek. Varga Mihály hangsúlyozta: miután a Magyarországnak járó uniós források egy részét, hosszú várakozás után végre folyósították, a béremelés első, 32 százalékos része már a februári fizetésekben megjelenik. Februártól 140 ezer tanár és óvónő részesül nagyobb anyagi elismerésben – jelentette ki.

A kormány összesítette a nemzeti konzultáció eredményeit, ezek alapján világosan látszik, hogy a magyar emberek kiálltak hazánk szuverenitása mellett és elsöprő többségük nemet mondott arra, hogy az életünket alapvetően befolyásoló kérdésekben mások döntsenek helyettünk – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány közösségi-oldalán közzétett videóban. Közölte: a kitöltések alapján a magyarok több mint 98 százaléka azon az állásponton van, hogy fegyverszállítások helyett tűzszünetre és békére van szükség a szomszédunkban. Nem szabad, hogy migránsgettók jöjjenek létre hazánkban és tovább kell szigorítani a gyermekvédelmi szabályozást. Emellett ki kell állni a magyar gazdákért és a magyar mezőgazdaság GMO-mentességéért, valamint szigorúbban kell fellépni a külföldi befolyásszerzés ellen is.

Amennyiben a Demokratikus Koalíció (DK) alakíthat kormányt, akkor a minimálbér összegéig adómentessé teszi a fizetéseket – ígérte meg a párt politikusa. Varga Ferenc független parlamenti képviselő úgy fogalmazott, hogy a „magyarok viszik haza az Európai Unió második legalacsonyabb béreit”, mert csak a bolgárok keresnek rosszabbul. A politikus javaslatuk mellett érvelve utalt rá, hogy a DK az adócsökkentés mellett bevezetné az európai minimálbér-szabályozást is.

Külföldi hírek:

Csütörtökön is folytatódtak a harcok a Gázai övezet déli részén lévő Hán-Júnisznál, az izraeli hadsereg (IDF) felszólította az ott élőket, induljanak tovább a várostól délebbre található Rafah felé. Mindeközben Katar bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, aki a héten Doha közvetítői szerepét kifogásolta. Helyszíni beszámolók és az internetre feltett videófelvételek szerint a harcok dúlta Hán-Júszniszból és környékéről máris újabb menekültáradat indult az egyiptomi határon található Rafah felé, sokan azonban emlékeztetnek arra, hogy az oda vezető utak is veszélyesek. Az IDF bejelentette, vizsgálatot indít az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) hán-júniszi központja ellen szerdán végrehajtott csapása ügyében. A hadsereg közleményben tudatta, hogy máris kizárták a légicsapást és a tüzérségi támadást is, hozzátéve, elképzelhető, hogy „a csapás a Hamász támadásának eredménye volt”. Az UNRWA létesítménye elleni, kilenc halottal járó támadást az Egyesült Államok is elítélte.

Israeli PM Benjamin Netanyahu

Mindeközben Katar felszólalt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az izraeli 12-es csatorna televízió által kedden kiszivárogtatott nyilatkozata miatt, melyben a kormányfő – a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet fogságából kiszabadult túszokkal rendezett találkozóján – „problematikusnak” nevezte Doha közvetítői szerepét. „Nincsenek illúzióim velük kapcsolatban… – hallható a felvételen – Meglennének az eszközeik, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamászra (…) Elvégre ők pénzelik a Hamászt” – mondta Netanjahu. Mádzsid el-Anszári, a katari külügyminisztérium szóvivője felelőtlennek és destruktívnak minősítette a miniszterelnök szavait és emlékeztetett arra, hogy novemberben éppen katari közvetítéssel szabadult ki izraeli túszok egy csoportja Gázából. A szóban forgó felvételen Netanjahu bírálta továbbá az Egyesült Államok és Katar között született, a Katarban lévő amerikai támaszpont működésének meghosszabbításáról szóló egyezményt is.

Az izraeli hadsereg gázai csapatkivonása előtt nem lehet szó semmilyen újabb, a túszok elengedéséről szóló tárgyalásról – jelentette ki csütörtökön az övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet szóvivője. Gázi Hamad a sajtónak nyilatkozva azt mondta, a palesztin és az izraeli fél között az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közvetítésével zajló tárgyalások során csupán „kis előrelépés történt”. A Hamász bejrúti irodájához köthető források szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elutasította a tűzszüneti javaslatokat, a Hamász pedig a maga részéről nem fogadta el azt az izraeli ajánlatot, mely az alku részeként lehetővé tenné a terrorszervezet vezetésének távozását az övezetből. A héten a Gázai övezetben tüntetést tartottak és eddig példátlan módon gázai palesztinok követelték az izraeli túszok elengedését a háború lezárása érdekében.

Az Európával való villamosenergia-összeköttetést célzó „GREGY projekt” kapcsán El-Sisi egyiptomi elnök a görög Copelouzos Csoport elnökével találkozott. Adbel Fattah El-Sisi egyiptomi elnök a görög Copelouzos csoport elnökével találkozott 2024. január 22-én. A megbeszélésen jelen volt még Dr. Mostafa Madbouly miniszterelnök, Dr. Mohamed Shaker villamosenergia- és megújuló energiaügyi miniszter, illetve a vállalat számos felsővezetője. Ahmed Fahmy, az elnökség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az elnök tájékoztatót hallgatott meg az Európával való villamosenergia-összeköttetést célzó „GREGY projekt” előrehaladásáról, különösen kiemelve a projekt sikeres felvételét a közös érdekű projektek első uniós szintű listájára. Ez megnyitja az utat a projekt következő szakaszának megvalósításához, ami a végleges műszaki és környezeti tényezők vizsgálata, valamint a tengeri összekötő kábelek útvonalának meghatározása. A Copelouzos csoport beszámolt a megújuló energia termelésére vonatkozó egyiptomi terveiről, valamint az Egyiptom és a Copelouzos csoport közötti együttműködésről. Céljuk a 9,5 gigawattos szél- és napenergiai-termelési projekt megvalósítása, amely nagymértékben támogatja majd az egyiptomi gazdaságot, és jelentősen elősegíti a tiszta energiára való áttérés érdekében tett erőfeszítéseket Egyiptomban és Európában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentett, hogy ő és iráni kollégája, Ebrahim Raisi a héten megtartott találkozójukon egyetértettek abban, hogy három hónappal a gázai izraeli-Hamász háború után el kell kerülni az olyan lépéseket, amelyek tovább veszélyeztethetik a közel-keleti stabilitást. Erdogan, aki régóta támogatja a Hamászt, élesen bírálta Izraelt a háború miatt, amelyet válaszul indított a Gázai övezetet uraló terrorcsoport október 7-i sokkoló támadására, amelyben mintegy 1200 embert meggyilkoltak és 253-at túszul ejtettek. A török vezető azonnali tűzszünetre szólított fel, és támogatta, hogy Izraelt népirtásért bíróság elé állítsák, amit a zsidó állam és támogatói alaptalannak minősítettek. Nyugati szövetségeseivel és néhány arab országgal ellentétben a NATO-tag Törökország nem tekinti a Hamászt terrorista csoportnak.

Nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ukrán elnök az oroszországi Belgorodnál lezuhant orosz katonai repülőgép ügyében, melyen Moszkva szerint ukrán hadifoglyok tucatjai utaztak és az ukrán légierő lőtte le. Volodimir Zelenszkij elmondta azt is, hogy megbízta Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, hogy adja át Kijev az üggyel kapcsolatos összes információját Ukrajna külföldi partnereinek is, emellett azt vetette Moszkva szemére, hogy „játékot űz az ukrán foglyok életével, illetve azok szerettei és az ukrán nép érzéseivel”. Zelenszkij felszólításához csütörtökön csatlakozott Dmitro Lubinec ukrán ombudsman is, aki a közszolgálati televízióban azt közölte, hogy az ügyben levelet írt az ENSZ-nek – nem pontosítva, hogy mely szervezetének – és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) is. „Mi megteszünk mindent, hogy ez a vizsgálat elinduljon. De biztos vagyok abban, hogy az orosz fél, bár harsány nyilatkozatokat tesz majd, senkit nem enged be az országba. Nem fognak átadni semmiféle anyagot elemzésre, egyszerűen csak Ukrajnára mutogatnak majd” – szögezte le Lubinec. Hozzátette: nem biztos abban, hogy a repülőgépen valóban hadifoglyok utaztak. Ugyancsak csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) bejelentette: megkezdték az ügyben saját vizsgálatukat.

Időjárás:

Ma is mindenütt napos időre számíthatunk.

Este csak kisebb esők alakulhatnak ki.

A hőmérséklet jellemzően 5 – 9 fok között alakul.