A izraeli túszok családjainak egy része, hazaengedett tartalékosok és civilek, valamint a „Harcosok Anyái” szervezet blokkolták a forgalmat a Gázába segélyt szállító teherautók elől

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.01.25.A munkahelyteremtésről, az összeköttetésekről, a kitörési lehetőségekről és a szükséges fejlesztésekről tanácskozott Novák Katalin köztársasági elnök.

Az LMP ismét tiltakozik a Rákosrendezőre tervezett „megalomán beruházás” ellen, az ellenzéki párt szerint Budapestnek nincs szüksége felhőkarcolókra.

A izraeli túszok családjainak egy része, hazaengedett tartalékosok és civilek, valamint a „Harcosok Anyái” szervezet blokkolták a forgalmat a Gázába segélyt szállító teherautók elől.

A cseh államfő szerint Ukrajna jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy az orosz erőket belátható időn belül ki tudná űzni saját területéről.

Belföldi hírek:

A munkahelyteremtésről, az összeköttetésekről, a kitörési lehetőségekről és a szükséges fejlesztésekről tanácskozott Novák Katalin köztársasági elnök, amikor háromnapos vármegyelátogatásán Békés vármegyei vezetőkkel találkozott a gyulai várban. Az államfő a találkozó elején elmondta, három napra Békés vármegyébe „költözött” a kihelyezett Sándor-palota. Közölte, Békés határ menti vármegye „annak minden szépségével és nehézségével, amely infrastrukturálisan nem élvezi az összeköttetések minden előnyét”. Véleménye szerint „ha azt mondjuk, hogy a konnektivitás világában élünk, akkor ezt saját hazánkon belül jobban meg kell teremteni” elsősorban azzal a céllal, hogy munkahelyet tudjanak teremteni az itt élőknek – hangsúlyozta. Elmondta, látja a demográfiai adatokat, tudja, hogy „még többet érdemes azért tenni, hogy helyben találja meg mindenki a boldogulását, hogy legyen megfelelő, tisztességes munka, amellyel el lehet tartani a családokat”. Ezt érzi a legnagyobb kihívásnak Békésben – jelentette ki.

Brüsszelnek még csak szándékában sem áll megvédeni Európa határait az illegális migrációtól – írta közösségi-bejegyzésében Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki elkeserítőnek tartja, hogy az európai határvédelemért felelős szerv, a Frontex vezetője szerint nem lehet feltartóztatni a bevándorlást. Az államtitkár a bejegyzésében abszurdnak nevezte, hogy miközben az európai határvédelemért felelős hivatalos szerv feladata az lenne, hogy megvédje Európát az illegálisan érkező migránsok tömegétől, a Frontex igazgatója úgy nyilatkozott a Welt am Sonntag nevű német lapnak, hogy „semmi sem tartóztathatja fel az embereket a határok átlépésében, se fal, se kerítés, se tenger, se folyó”. Zsigmond Barna Pál „elkeserítőnek” tartja, hogy az elviekben az európai határok megvédéséért felelős vezető ennyire alkalmatlannak gondolja a saját maga által vezetett hatóságot arra, hogy megvédje Európa határait a bevándorlástól. Szerinte ugyanakkor a „következetes magyar bevándorláspolitika” működik, Magyarország nem hagyta, hogy „bevándorlóországgá” tegyék.

Az LMP ismét tiltakozik a Rákosrendezőre tervezett „megalomán beruházás” ellen, az ellenzéki párt szerint Budapestnek nincs szüksége felhőkarcolókra. Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: „teljesen elképedve” látták a látványterveket és ezzel igazolva érzik, amit korábban is mondtak. Nem az arab befektetők számára épített luxus apartmanokra, toronyházakra, felhőkarcolókra valamit újabb plázákra, betonra és üvegkalickára van szükség, hanem a zöldfelületek, a parkok fejlesztésére és megfizethető lakhatás biztosítására, bérlakások építésére – sorolta az ellenzéki politikus. Kanász-Nagy Máté rámutatott: Rákosrendezőn áldatlan állapotok uralkodnak, jelentős infrastrukturális fejlesztésre van szükség, de nagyon nem mindegy, hogy ez milyen formában valósul meg. Értékelése szerint a beruházás Orbán Viktor „megalomán vágyainak” a megvalósulását jelentené.

Külföldi hírek:

A túszok családjainak egy része, hazaengedett tartalékosok és civilek, valamint a „Harcosok Anyái” szervezet blokkolták a forgalmat a Kerem Salom átkelőnél, megakadályozva, hogy a segélyszállító teherautók bejussanak a Gázai övezetbe, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A túszok családjai szerint, ,,a hadsereg csak a térségben zajló tiltakozásaink idejére nyilvánítja zárt katonai területté az utat, pedig a gyakorlatban az útvonal nyitva van. Csak a Gázának és a Hamásznak nyújtott segélyek leállítása vezet a túszok visszatéréséhez.” A túszok családtagjainak másik csoportja Haifán demonstrált, és a Hamásszal tárgyalás alatt lévő megállapodás végrehajtását követelte.

A 98. hadosztály erői folytatják támadásukat a Khan Jnuesz menekülttábor területén, növelve a Hamász terrorszervezetre nehezedő nyomást, és mesterlövészek tüzével, tankokkal és légicsapásokkal likvidálva számos terrorsejtet. A légierő támadásokkal segíti a manőverező erőket, hogy valós időben elhárítsa az erőket célzó fenyegetéseket, és terrorista infrastruktúrákat is megsemmisít, közölték az Izraeli Védelmi Erők. Az elmúlt nap folyamán a Kommandó-dandár harcosai terrorista célpontokra csaptak le a tábor szívében, és számos terroristával kerültek harcba, köztük olyan terrorista osztagokkal, amelyek páncéltörő rakétákat készültek kilőni az erőkre, a csapatok likvidálták őket. A légierő egyik drónja a Givati-dandár csapatainak irányításával csapást mért két terrorsejtre. Szintén a tábor területén a 7. dandár harcosai kiterjesztették a támadásaikat, rajtaütést hajtottak végre harci létesítményekben, ahol fegyvereket találtak, és terroristákat likvidáltak.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy hat hónapba telik, mire az izraeli hadsereg befejezi a háború harmadik szakaszát – amely már megkezdődött a Gázai övezet északi részén. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy a zárt ajtók mögött zajló kormányülés egy részén Netanjahu a gázai hadjárat időtartamával foglalkozott. A miniszterelnök azt mondta a minisztereknek: ,,Ahogy előre megmondtuk, hogy a légi szakasz három hétig fog tartani – és így is lett, és ahogy megmondtuk, hogy a masszív manőver második szakasza három hónapig tart – és így is lett; Így azt mondjuk, hogy az ellenőrzés fenntartásának és elmélyítésének harmadik szakasza hat hónapig tart”. Az átszervezésről mintegy egy hónapja lezajlott megbeszélések részeként a hadsereg csökkentette a gázai harcosok számát, azaz elengedte a tartalékos állomány egy részét, és rendszeresen von ki csapatokat pihenés és tréningezés céljából. A harmadik szakasz várhatóan a szárazföldi manőver befejezését, a bevetett erők számának csökkentését, a tartalékos állomány hazaengedését és a célzott rajtaütésekre való átállást foglalja magában.

Joáv Galant védelmi miniszter a hadikabinet északi hatóságok vezetőivel tartott ülésén arra figyelmeztetett, hogy ,,amint kitűznek egy időpontot az északi lakosok visszatérésére, az a Hezbollah malmára hajtja a vizet”, jelentette a Kan. Gallant szerint ,,a tény, hogy nincs nyilvánosan kitűzött céldátum, jó dolog. Az egyértelműség hiánya még jobban megnehezíti a Hezbollah dolgát”. Gallant a találkozón azt is elmondta, hogy ,,a déli háború leállítása a Hezbollahot hozzá ránk. A gázai háború nem érhet véget a jelenlegi állapotban a Hamász teljes szétbontása nélkül”. A hatóságok vezetőivel folytatott megbeszélésen a kabinet elzárkózott attól, hogy meghatározza a diplomáciai megoldás „határidejét”, illetve azt a pillanatot, amikor Izrael kénytelen lesz hadműveletet vagy háborút indítani a Hezbollah terrorszervezet ellen. A részletekkel tisztában lévő források szerint Netanjahu és Gallant védelmi miniszter azt mondta, hogy „a kétértelműség irányelvét kell alkalmaznunk. Nem jó dátumokrók beszélni”.

Az amerikai hadsereg megsemmisítette a húszi lázadók újabb két, kilövésre kész hajóelhárító rakétáját, és három légicsapást mért az Irán által támogatott iraki milíciák három létesítménye ellen kedden – jelentette az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM) és a Pentagon. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter tájékoztatása szerint a Kataib Hezbollah nevű militáns csoport és más, Iránhoz kötődő milíciák nyugati-iraki fegyverraktárait és kiképzőhelyeit ért precíziós csapásokat a Szíriában és Irakban állomásozó amerikai és koalíciós erők elleni egyre fokozódó támadásokra válaszul rendelte el Joe Biden elnök. Bagdad ugyanakkor „agresszív lépésként” értékelte az ország területén végrehajtott amerikai légicsapásokat, amelyek az iraki miniszterelnöki hivatal közleménye szerint „felelőtlen eszkalációhoz” vezetnek, sértik az ország szuverenitását és aláássák az évek óta tartó együttműködést a két ország között.

A cseh államfő szerint Ukrajna jelenleg nincs olyan helyzetben, hogy az orosz erőket belátható időn belül ki tudná űzni saját területéről. A demokratikus országoknak ezért segíteniük kellene, hogy Ukrajna minél jobb kompromisszumot köthessen. „Realista módon kellene szemlélnünk a helyzetet, és nem rózsaszínű szemüvegen keresztül, mint eddig. Oroszország nem egyszerű, és nem is gyenge ellenfél. Oroszország agresszív és arrogáns módon viselkedik. Igyekeznünk kellene, hogy Ukrajna minél jobb eredményt tudjon elérni, és amíg lehet, megtartsa a demokratikus világ támogatását” – jelentette ki Petr Pavel a nyugat-csehországi Stríbro kisvárosban egy lakossági fórumon kérdésre válaszolva. Az „arrogancia csúcsának” nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azon kijelentését, miszerint Oroszország csak akkor hajlandó tárgyalni Ukrajnával, ha az ország éléről eltűnik a mai vezetés. Petr Pavel szerint ez elfogadhatatlan, hiszen a mai ukrán vezetők legitim, demokratikus választásokon szerezték meg mandátumukat.

Észak-Korea több manőverező robotrepülőgépet lőtt ki a Sárga-tenger felé – közölte a dél-koreai hadsereg. A szöuli vezérkar (JCS) jelentése szerint Phenjan helyi idő szerint szerdán hajtották végre a kilövést, de részleteke egyelőre nem közöltek. A Yonhap dél-koreai hírügynökség forrásai szerint az objektumok körkörös pályán haladtak a Phenjantól nyugatra lévő vizek felé, a ballisztikus rakétáknál alacsonyabban. Az idézett források szerint a repülési hatótáv nem volt rövid, és a földről indíthatták a valószínűleg Hvaszal-1-es vagy Hvaszal-2-es robotrepülőgépeket, amelyek képesek nukleáris robbanófejet is szállítani. Sin Vonsik dél-koreai védelmi miniszter Phenjan akciójára reagálva felszólította a hadsereg vadászpilótáit, hogy bármilyen észak-koreai provokáció esetén szigorúan lépjenek fel vadászgépek a lopakodórendszerét és a precíziós csapásmérő technológiáját kihasználva. A miniszter továbbá kijelentette; amennyiben az észak-koreai vezetés a legrosszabb döntést hozza és háborúba kezd, az a rezsim végét fogja jelenteni. Phenjan a múlt héten hiperszonikus, szilárd üzemanyaggal működő, közepes hatótávolságú rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé.

Időjárás:

Ma mindenütt felhős, esős időre számíthatunk.

Este országszerte kitisztulhat az ég.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 10 fok köré emelkedik.