Netanjahu: „Ők lényegében egy palesztin állam létrehozásáról beszélnek a Palesztin Hatósággal”

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.01.19.Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több fontos kérdésére is válaszolt.

Megemlékezést tartott a budapesti gettó felszabadításának 79. évfordulója alkalmából a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a Dohány utcai zsinagógában.

Izrael imádkozik azért, hogy Egyiptomon keresztül Gázába küldött sürgősségi szállítmány eljusson a Hamász által az ostromlott palesztin területeken fogvatartott túszokhoz.

Üzleti vezetők a héten arra figyelmeztettek, hogy a jemeni Houthik támadásai miatt a Vörös-tengeren a hajózásban bekövetkezett zavarok hónapokig kihathatnak.

Belföldi hírek:

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti TV több fontos kérdésére is válaszolt. A Heti TV elsőként arra volt kíváncsi, a kormány milyen módon tudja megakadályozni , hogy a becsületnapi neonáci felvonulásokra sor kerüljön februárban. A miniszter válaszában elmondta, van törvényi megoldás, hiszen a gyülekezési jogról szóló rendelkezést 2013-ban módosították, ami szigorítást jelent. Így a rendőrségnek kell eldöntenie, hogy egy adott rendezvény megtartásához hozzájárul-e. A Heti TV másik kérdésére Gulyás Gergely azt mondta, a magyar kormányfő hivatalosan még nem, de az Európai Tanács ülésén már találkozott és beszélt is a nemrégiben kormányfővé választott Donald Tuskkal. Egy másik kérdésre megerősítette azt is a miniszter, hogy Robert Fico valóban teljes mellszélességgel állt ki Magyarország mellett. A Heti TV arra is kíváncsi volt, mi hangzott el a latin pátriárka budapesti tárgyalásain. A kancelláriaminiszter válaszában elmondta, nem volt jelen ezeken a megbeszéléseken, de elsősorban a Hungary Helps programról tartottak egyeztetéseket. Az is egyértelmű, tette hozzá, hogy a latin pátriárka, mint a Vatikán szentföldi képviselője, csak és kizárólag a béke mellett foglal állást. A Heti TV ismételten megkérdezte, hozott-e döntést a kormány az energiaitalok forgalmazásának szigorítása ügyében. Gulyás Gergely kiemelte, nem született még döntés, mert még viták zajlanak, ahogy a frakcióban is. Ez utóbbi testületben a KDNP szeretne szigorítani. Végezetül a Heti TV arra volt kíváncsi, a reptér megvásárlását mikor követi a gyorsvasút hálózat kiépítése, amely a fővárost köti össze a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel. A miniszter megjegyezte, komoly adóssága van az elmúlt kormányok mindegyikének abban, hogy ezek az infrastrukturális beruházások elmaradtak. A remények szerint a reptér megvásárlását követően erre a beruházásra is gyorsan sor fog kerülni.

Rétvári Bence szerint nem igazolódtak be azok a félelmek, amelyek alultervezettséget, zsúfoltságot, hosszú várakozást jósoltak, hiszen átlagosan óránként egy beteg jutott egy ügyeleti órára – közölte. A 1830-as telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, hétvégéken és ünnepnapokon pedig egész nap hívható – emlékeztetett Rétvári Bence.

Megemlékezést tartott a budapesti gettó felszabadításának 79. évfordulója alkalmából a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a Dohány utcai zsinagógában. Mester Tamás, a BZSH elnöke, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége alelnöke emlékeztetett: 1944. március 19-én a németek megszállták Magyarországot, és április 14-én megkezdődött a vidéki zsidóság gettósítása és deportálása. A német megszállás terhe alatt a magyar állam kiszolgáltatta zsidó honfitársait, és tevőlegesen részt vett 600 ezer ember elpusztításában – közölte. A budapesti gettóról elmondta, hogy 1944 november 29-én a nyilas belügyminiszter rendeletére alakították ki a hetedik kerületben a fővárosi zsidóság elkülönítésére, ahol 70-80 ezer embert zsúfoltak össze. Ott az éhezés, a minősíthetetlen egészségügyi viszonyok és a nyilasok brutális gyilkosságainak következtében „a zsidók tömegesen haltak meg” – tette hozzá. „Most, 79 évvel később ki kell tudni mondani: Pest polgárait és ezen belül a gettóban még élő embereket a szovjet Vörös Hadsereg szabadította fel és szabadította meg az esztelen náci, nyilas uralomtól” – hangsúlyozta Mester Tamás, majd hozzátette: tisztelet és hála érte.

Külföldi hírek:

Tegnap este kérdésekre válaszolva Netanjahut megkérdezték az NBC egyik riportjáról, amely szerint az USA egy palesztin állam létrehozására készül „ő hivatali ideje után”. Azt mondta, hogy egy ilyen nap egy palesztin állam létrehozását is magában foglalná, amit ő eltökélten meg akar akadályozni. „Bárki is beszél a „Netanjahu utáni napokról” – mondta -, lényegében egy palesztin állam létrehozásáról beszélnek a Palesztin Hatósággal”. Az évtizedes izraeli-palesztin konfliktus szerinte „nem egy állam, egy palesztin állam hiányáról szól, hanem egy állam, egy zsidó állam létezéséről. Minden területen, amelyet kiürítünk, terror, szörnyű terror ér minket” – mondta, Gázára, Dél-Libanonra, valamint Júdea és Szamaria (Ciszjordánia) egyes részeire utalva. Hozzátette, hogy a legtöbb izraeli állampolgár szintén ellenzi egy palesztin állam létrehozását is.

Az izraeli hadsereg az elmúlt 24 óra alatt mintegy 60 fegyveressel végzett a Gázai övezetben, csak Hán-Junisz térségében 40 fegyverest öltek meg – közölte csütörtökön az izraeli hadsereg. A Hamász palesztin terrorszervezet felszámolására törekvő Izrael azt gyanítja, hogy a fegyveresek a Gáza alatt kiépített alagúthálózatban rejtőzködnek. Az október 7-én kezdődő izraeli hadművelet fókusza jelenleg az övezet déli részére helyeződött át; az izraeli védelmi minisztérium közlése szerint a Hamász elleni északi offenzíva véget ért. A hadsereg által közölt jelentéseket egyelőre nem sikerült független forrásból megerősíteni. A Hamász és más szélsőséges csoportok fegyveresei október 7-én több mint 1200 emberrel végeztek és 250 izraeli túszt ejtettek Izrael déli részén. Sokan közülük mind ez idáig nem szabadultak ki.

Izrael imádkozik azért, hogy a Katar és Franciaország által tető alá hozott megállapodás keretében Egyiptomon keresztül Gázába küldött sürgősségi szállítmány eljusson a Hamász által az ostromlott palesztin területeken fogvatartott túszokhoz – közölte Jichák Hercog izraeli elnök Davosban. „Imádkozunk, hogy minden gyógyszer eljusson hozzájuk, de ez még csak a kezdet” – mondta Hercog a Világgazdasági Fórumon. Az elnök ez után megismételte az izraeli kormány álláspontját, miszerint a gázai háborúnak a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet eltávolítását kell eredményeznie. Hercog az izraeli offenzívát a palesztinokkal való jövőbeni békésebb kapcsolatok felé tett lépésnek és a globális biztonság megerősítésének nevezte. Hercog továbbá felszólította a világ vezető országait, hogy támogassák Gázát a háború után, és azt is megjegyezte, hogy a Hamász októberi támadása előtt Izrael a Szaúd-Arábiával való megbékélés felé haladt.

A pakisztáni hadsereg rendkívül magas készültségben van, és minden, iráni oldalról érkező „rosszindulatú lépésre” erőteljesen fog reagálni – mondta egy vezető pakisztáni biztonsági forrás csütörtökön. Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanaáni elmondta, hogy Teherán határozottan elítéli a pakisztáni légicsapásokat. A két ország között kialakult feszült helyzet okán Kína felajánlotta, hogy közvetítő szerepet vállal. Kína és Oroszország mindkét felet önmérsékletre szólította fel, és hozzátették, hogy ne engedjék a konfliktus további eszkalálódását. „Irán és Pakisztán Kína közeli szomszédai, baráti és nagy befolyással rendelkező országok, és Kína őszintén reméli, hogy mindkét fél képes megőrizni a nyugalmat és önmérsékletet tanúsítani” – mondta csütörtökön a pekingi külügyminisztérium szóvivője.

Kína és a Fülöp-szigetek megállapodott, hogy javítják a tengeri kommunikációt, a konfliktusokat és nézeteltéréseket pedig baráti megbeszéléseken keresztül kezelik majd a Dél-kínai-tenger körüli kérdésekkel kapcsolatban – közölte a két ország külügyminisztériuma. A kínai külügyi tárca szóvivője, Mao Ning felszólította Manilát, hogy tartsa magát az „Egy Kína” politikához, hozzátéve, hogy „Kína soha nem fogja elfogadni, hogy bárki provokáljon a tajvani kérdésben, és Kína vissza fog vágni”. A kapcsolatokra hónapok óta feszültség jellemző a Dél-kínai-tenger vitatott területei miatt. A héten Kína bekérette a Fülöp-szigetek pekingi nagykövetét, figyelmeztetve az országot, hogy „ne játsszon a tűzzel”, miután ifjabb Ferdinand Marcos elnök szombaton gratulált Laj Csing-tö megválasztott tajvani elnöknek választási győzelméhez. Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és több, katonai célokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

Üzleti vezetők a héten arra figyelmeztettek, hogy a jemeni Houthik támadásai miatt a Vörös-tengeren a hajózásban bekövetkezett zavarok hónapokig kihatnak az ellátási láncokra, és az üzemanyag szállításához szükséges tartályhajók hiányához vezethetnek. Az Irán által támogatott Houthi milícia november óta tartó támadásai a térségben lévő hajók ellen lelassították az Ázsia és Európa közötti kereskedelmet, és riadalmat keltettek a nagyhatalmakban. A Houthik azt állítják, hogy a palesztinokkal való szolidaritásból cselekszenek, miközben Izrael a Hamász terroristái ellen vívott háborút a Gázai övezetben az október 7-i sokkoló támadásuk nyomán, és azzal fenyegetőztek, hogy a jemeni telephelyeik elleni amerikai és brit csapásokra válaszul a támadásokat kiterjesztik az amerikai hajókra is.

Moszkva jelenleg nem lát lehetőséget a hadászati stabilitásról szóló párbeszédre Washingtonnal, a Nyugatnak ehhez előbb fel kellene hagynia az orosz érdekek aláásásával – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai évértékelő sajtóértekezletén. „Nem látunk semmilyen alapot nemcsak a fegyverzetellenőrzés és a hadászati kockázatok csökkentése terén teendő további közös intézkedésekre, de általában véve semmilyen, a stratégiai stabilitásról szóló párbeszédre sem az Egyesült Államokkal” – mondta a miniszter. Hozzátette ugyanakkor, hogy Moszkva nem utasítja el a tárgyalások lehetőségét, valamint „a politikai és diplomáciai rendezés lehetőségét” a stratégiai stabilitás ügyében.

Időjárás:

Ma mindenütt erősen felhős, borult időre számíthatunk.

Este kitisztul az ég, kisebb csapadék előfordulására kell készülni.

A hőmérséklet jellemzően 2 – 8 fok körül alakul.